«Αποχαυνωμένοι νέοι στα κινητά» «Εμείς στην ηλικία τους ήμασταν έξω και ανταλλάσαμε και καμιά κουβέντα, εσείς τώρα…», «Σήμερα δεν ξέρουν ούτε να φλερτάρουν», «Περιμέναμε πως και πως ένα πάρτυ για να συναντήσουμε τους φίλους μας» «Χορεύαμε, τώρα τους βλέπεις όλους με ένα ποτό στο χέρι».
Πόσο κοντά είμαι σε αυτά που ακούμε όλοι μας από ανθρώπους άλλης γενιάς; Ελάτε τώρα αφού το ξέρετε και εσείς. Κι όμως το θέμα που ακολουθεί έρχεται να προσθέσει μία διαφορετική εικόνα για τους σημερινούς νέους, που όχι μόνο χορεύουν αλλά και φλερτάρουν και περιμένουν πως και πως την συνάντηση τους.
Σάββατο βράδυ, κάπου στην Ασκληπιού βλέπω έναν χώρο που όμως το βλέμμα μου δεν έχει πρόσβαση στα ενδότερα. Ανοίγω αυτή την φωτισμένη πόρτα που από πίσω της –θα ανακαλύψω σύντομα- κρύβει μία πολύ διαφορετική εικόνα από αυτήν που έχουμε συνηθίσει. Νεαρά πρόσωπα, κορίτσια ζουμερά με εκείνη την γλύκα και την ξεγνοιασιά της νιότης, χορεύουν ακολουθώντας πιστά τον καβαλιέρο τους.
Μπορώ να πω ότι έμεινα αποσβολωμένη τα πρώτα δύο λεπτά, παρακαλώντας μέσα μου να βρεθεί κάποιος να με παρασύρει να χορέψω κι εγώ! Αλλά που να τολμήσω; Εδώ μιλάμε για την απόλυτη μυσταγωγία… Swing, Rock’n’Roll, φιγούρες, βήματα, λαβές … Τι είναι αυτό, ρωτάω; –Boogie – Woogie, μου λέει ο Μάνος. (ιδιοκτήτης του μπαρ και δάσκαλος του συγκεκριμένου είδους χορού)
Παρακολουθώ την άνεση στο κάλεσμα για χορό, γνωστοί ή άγνωστοι μεταξύ τους αρκεί ένα νεύμα για να σταλεί το μήνυμα. Κανείς δεν παρεξηγεί κανέναν, όποιος βρίσκεται εδώ έχει έρθει με σκοπό να επικοινωνήσει, να χορέψει και άμα λάχει γιατί όχι να φλερτάρει.
Είναι αδιανόητο να μην παρασυρθείς εδώ… Ηρέμησε, λέω, ήρθαμε για ρεπορτάζ.
Δίπλα μου ακριβώς κάθεται η ιδανικότερη παρέα να μου λύσει κάθε απορία. Πάμε!
«Εδώ ερχόμαστε και κάνουμε ο,τι ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι όταν βγαίνουν για ποτό, συν του ότι χορεύουμε. Δεν θα πάμε σε ένα μαγαζί για χορό, να «χτυπιόμαστε» στον ρυθμό που θέλουμε εμείς. Απλά ακολουθούμε κάποια βήματα και κάποιες τεχνικές. Επειδή ο χορός γίνεται πάνω σε ζευγάρια είναι απαραίτητο να το κάνεις.»
-Και τι ακούμε;
-Ροκ ν ρολ δεκαετίας 40’- 50’, μου λέει, η Λέντυ.
Είχα πολύ καιρό να συναντήσω ισάριθμους θαμώνες, λες και ήρθαν όλοι με το ντουέτο τους. Όχι! Δεν ήταν έτσι. Ο ένας παρέσυρε τον άλλον και οι κανόνες ακολουθούνται πιστά. Δηλαδή, λέω, έχει τύχει να χορέψεις με κάποιον που δεν ξέρεις; «Ναι! Συμβαίνει συχνά» μου λέει η Δήμητρα. -Και τι κάνεις σε αυτήν την περίπτωση; – Αφήνεις το σώμα σου ελεύθερο να ακολουθήσει τα βήματα και τις κινήσεις του leader. Οπού leaders είναι τα αγόρια και εμείς οι followers.
-Κι αν σε ενοχλήσει κάτι; Αν χάριν του εντυπωσιασμού κάνει ο άλλος έντονες κινήσεις ή σε στρεσάρει;
– Περιμένεις απλά να τελειώσει το κομμάτι. Δεν είναι ευγενικό να διακόψεις.
Η πόρτα ανοιγοκλείνει συνεχώς. Είναι όλοι μια παρέα και με μεγάλη ευκολία σε αφομοιώνουν, αρκεί να το θέλεις κι εσύ.
-Εσύ ποιος είσαι;
– Εγώ είμαι ο Χάρης.
-Χάρη πως βρέθηκες εδώ;
-Ξεκίνησα με δύο φίλους πριν σχεδόν δυο χρόνια. Χορεύω Rock’n’Roll και lindy Hop. Το Lindy Hop είναι ουσιαστικά ένας πρόγονος του rock’n’roll, δεκαετίας του 20 ‘ από όπου ξεκίνησαν οι υπόλοιποι swing χοροί και μετέπειτα εξελίχθηκε και το Rock’n’Roll. (…) Εμείς ερχόμαστε και για την μουσική και για τον χορό, οπότε μέσα από την μουσική μαθαίνουμε τα βήματα του χορού και χορεύουμε σε διάφορα πάρτυ.
«Τυχαία ανακάλυψα το μπαρ, είχαμε έρθει με φίλους και ψάχναμε ένα μέρος για ποτό. Μείναμε, μαγευτήκαμε από τον χώρο, είναι κάτι διαφορετικό. Σαν χρονοκάψουλα, σε πηγαίνει στα 50s – 60s. Όταν είδαμε τα άτομα που χόρευαν, το λατρέψαμε και είπαμε «Θέλουμε και εμείς να χορεύουμε όπως αυτοί». Ακούγαμε αυτή την μουσική αλλά δεν την γουστάραμε ανέκαθεν όπως τώρα!», λέει η Μαρία.
Ρωτάω, τι ηλικίες έχετε παιδιά; Και είναι όλοι τους ολάνθιστα μπουμπούκια από 20 χρονών και λίγο πιο πάνω. Και τι χαρά, σου λέω, να ανακαλύπτεις πως υπάρχουν μαγικές κρυψώνες που κρατούν σαν φυλαχτό αυτή τη μαγεία της επικοινωνίας μέσω του χορού, των κινήσεων και των ματιών. Να κάπου που δεν χρειάζονται οι λέξεις.
Φλερτάρετε εδώ; «Εγώ γι’ αυτό ήρθα!» -Ποιος είσαι εσύ; – Ο Νίκος.
Για πες Νίκο, προσπαθείς δηλαδή να εντυπωσιάσεις την παρτενέρ σου;
«Ναι! Πως κάνουν τα πουλιά στα ερωτικά καλέσματα τους, που φουσκώνουν, ε υπάρχουν φορές που θα προσπαθήσω να εντυπωσιάσω.»
(Γέλια)
Tips
- Καλή διάθεση
- Παρτενέρ (το βρίσκεις και εκεί)
- Τα πρώτα βασικά βήματα
- Κοιτάμε προς την ίδια κατεύθυνση
- Δείχνουμε εμπιστοσύνη στον leader μας/ σεβόμαστε την follower
- Πιάνουμε ζεστά το χέρι του/της παρτενέρ μας
- Μπορείς να πας με τα καθημερινά σου ρούχα, δεν προϋποθέτει συγκεκριμένο ντύσιμο. Μόνο σε επίσημε περιπτώσεις.
Πληροφορίες σχετικά με Φεστιβάλ: https://athensrhythmhop.com/