Την κωμωδία τη χρειαζόμαστε πάντα στη ζωή μας αλλά το καλοκαίρι τής ταιριάζει ένα τσακ περισσότερο. Μαζέψαμε 10 παραστάσεις που θα παίζουν το καλοκαιράκι στην πόλη και σας τις παρουσιάζουμε!
Όρνιθες του Αριστοφάνη | σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Μετά τους «Πέρσες» και τον «Προμηθέα Δεσμώτη» ο Άρης Μπινιάρης καταπιάνεται πρώτη φορά με την αρχαία κωμωδία και επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Αυγούστου με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024.
Τι θα συνέβαινε εάν κάποιος οργάνωνε τα πουλιά ώστε να γίνουν φορείς μιας νέας πραγματικότητας;
Σε αυτή την κωμωδία, αν και η πλοκή είναι φανταστική, η θεματική είναι αληθινή και ουσιώδης: οι «Όρνιθες» παρουσιάζουν μια καινούρια αρχή, η οποία πρέπει να γίνει έξω από την ανθρώπινη κοινωνία, μακριά από τον κορεσμό, την παρακμή και τη διαφθορά.
Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Γιώργος Χρυσοστόμου στους ρόλους του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, μαζί με μία πλειάδα ηθοποιών: Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Τσέλλου, θα προσπαθήσουν να ιδρύσουν τη δική τους ιδανική πολιτεία στους αιθέρες μακριά από τους ανθρώπους.
Βότκα μολότοφ | σκηνοθεσία Ελένη Ράντου
Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου βασισμένη στη διασκευή του Νηλ Σάιμον πάνω στα διηγήματα του Τσέχωφ, μετά την τεράστια επιτυχία του καλοκαιρίου και τα συνεχή sold out σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνεχίζεται σε χειμερινή περιοδεία. Πρόκειται για μία ακόμα εντυπωσιακή παραγωγή από την εταιρεία «Μέθεξις» του Χρήστου Τριπόδη.
Ο Άντον Τσέχωφ σκιαγραφεί χαρακτήρες τόσο από τα αστικά κέντρα, όσο και από την επαρχία της προεπαναστατικής Ρωσίας, μεγεθύνοντας με γλαφυρό τρόπο, αλλά πάντα με συμπάθεια, τις συνήθειες, τις εμμονές τους, τους φόβους τους, την προσήλωσή τους στα μικροσυμφέροντά τους, την αφέλειά τους, αλλά και την πονηριά τους. Επί σκηνής, παρελαύνουν χαρακτηριστικοί τύποι της εποχής και της κοινωνίας του. Από δασκάλες και νταντάδες, μέχρι παπάδες και οδοντίατροι. Όλοι οι ήρωες παραδίδονται, πανανθρώπινοι και παντοτινοί, στην κρίση όλων μας για το χθες, το σήμερα και το αύριο.
Οι παίχτες | σκηνοθεσία Γιώργος Κουτλής
Μετά από δύο χρονιές, με γεμάτα θέατρα χειμώνα-καλοκαίρι, και μετά από ένα χρόνο απουσίας, οι «Παίχτες» του Ν.Β. Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, επιστρέφουν για λίγες παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα! Ο Γιάννης Νιάρρος, ο Βασίλης Μαγουλιώτης, ο Ηλίας Μουλάς, ο Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, ο Θανάσης Δήμου, ο Γιώργος Τζαβάρας κι ο Γιώργος Μπουκαούρης συναντιούνται επί σκηνής και πάλι, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό, για μερικά ακόμη ξέφρενα ταξίδια στον κόσμο της μπλόφας και του ρίσκου σ’ αυτήν την αξέχαστη κωμωδία αδρεναλίνης.
Σ’ ένα απομακρυσμένο πανδοχείο της Ρωσίας, καταφτάνει ένας δεινός χαρτοπαίχτης, απατεώνας, και πλαστογράφος. Στόχος του, να βρει τα επόμενα θύματά του, και να τα «γδάρει». Αλλά δε θα είναι τόσο απλή υπόθεση. Στο ίδιο πανδοχείο διαμένουν δύο εξίσου δεινοί κομπιναδόροι, που γυρεύουν το ίδιο ακριβώς πράγμα με τον πρώτο: ένα λαχταριστό, αθώο και, φυσικά, κεφαλαιούχο θύμα. Οι δύο συναντούν τον ένα και σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους, οδηγώντας την παράσταση σε ένα πανδαιμόνιο γεμάτο μπλόφες, ρίσκο, ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις κι ανατροπές, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν σιγά-σιγά όλοι οι παράξενοι ένοικοι που τριγυρνούν σ’ αυτό το μικρό και ήσυχο πανδοχείο.
Ζωντανή μουσική, απρόσμενοι αυτοσχεδιασμοί και ξέφρενο χιούμορ σε μια παράσταση – οφθαλμαπάτη, μια φαρσοκωμωδία καταστάσεων, για την τέχνη της εξαπάτησης: Παράσταση ή πραγματικότητα, ηθοποιός ή ρόλος, θύτης ή θύμα, αλήθεια ή ψέμα, όλα συγχέονται και τελικά, το μόνο που μένει είναι το παιχνίδι.
Η αδρεναλίνη της κομπίνας, η μαεστρία και η αρρώστια του τζόγου, η κάψα να εξαπατήσεις τους πάντες, αλλά να μην εξαπατηθείς εσύ ο ίδιος και η εμμονή του ανθρώπου για την επικράτηση απέναντι στον οποιονδήποτε «δίπλα», κυριεύουν την πένα του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ κάπου στο 1836, για να γράψει μια δαιμονισμένη μυστήρια κωμωδία, που ακούει στο όνομα «Οι παίχτες».
Ο κατά φαντασίαν ασθενής | σκηνοθεσία Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
Την εκρηκτική κωμωδία του Μολιέρου «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» σκηνοθετούν και διασκευάζουν φέτος το καλοκαίρι ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας. Μετά από τον «Δον Ζουάν» το 2009 στο Εθνικό Θέατρο και τον «Ταρτούφο» το 2016, συνεχίζουν τη μελέτη τους πάνω στον κορυφαίο Γάλλο δραματουργό, ο οποίος, μέσα πάντα από το πρίσμα της κωμωδίας φώτισε τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής, κατανόησε την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και δημιούργησε χαρακτήρες με οικουμενική εμβέλεια και έργα που παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα.
Με τον «Κατά Φαντασίαν Ασθενή» ο Μολιέρος βάζει στο στόχαστρό τη τους τσαρλατάνους και τους κομπογιαννίτες που λυμαίνονται το ιατρικό επάγγελμα. Παράλληλα, κάνει και ένα πολιτικό σχόλιο καταγγέλλοντας κάθε μορφή εξουσίας και ασκώντας έντονη κριτική στη γαλλική κοινωνία και στα κακώς κείμενά της. Με ανάλαφρο αλλά καυστικό τρόπο, τα βάζει με τις παντός είδους αυθεντίες που τυφλωμένοι από αλαζονεία και έχοντας κατακτήσει προνόμια και εξουσία, υποτιμούν και καταπιέζουν τον απλό πολίτη.
Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα, Δευτέρα 1η Ιουλίου στο Θέατρο Πέτρας, ενώ θα ακολουθήσει μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Μυρτώ Αλικάκη, Θοδωρής Ρωμανίδης, Νίκος Γκέλια, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Βίκυ Διαμαντοπούλου, Γιώργος Ζυγούρης, Δημήτρης Φιλιππίδης
Πλούτος (από το ΚΘΒΕ) | σκηνοθεσία Γιάννης Κακλέας
Την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος» θα παρουσιάσει, το καλοκαίρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση – ελεύθερη απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 19 & 20 Ιουλίου.
Ο Πλούτος παρουσιάστηκε το 388 π.Χ,, σε μια εποχή που η Αθηναϊκή οικονομία είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα μετά την ήττα του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν από τη Θεσσαλονίκη και θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
Στις 19 και 20 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Στο ρόλο του Χρεμύλου ο Μάνος Βακούσης που τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν». Στο θίασο συμμετέχει, στο ρόλο της Ελπινίκης, η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Στο μουσικό μέρος της παράστασης παίρνουν μέρος οι Χατζηφραγκέτα, η Nalyssa Green και ο Τελευταίος Καλεσμένος. Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η Ιστορικός- Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου.
Τότε, τώρα, πάντα | σκηνοθεσία Σταμάτης Φασουλής
Η νέα φαντασμαγορική επιθεώρηση «Τότε, τώρα, πάντα» στο Θέατρο Άλσος είναι κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 14 Ιουνίου.
Ένας δυναμικός θίασος πρωταγωνιστών υπό τη ωσκηνοθετική καθοδήγηση του Σταμάτη Φασουλή, ερμηνεύουν κείμενα του ίδιου αλλά και των Μανίνας Ζουμπουλάκη, Βαγγέλη Νάση και Πέπης Ραγκούση. Η πολιτική και η οικονομική πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη, τα πρόσωπα της σόου μπιζ, ένας τράπερ, ένας άστεγος, μια αναμαλλιασμένη ξανθιά που βγαίνει από έναν κάδο ανακύκλωσης, η τραγουδιάρα Αλίκη… Κι ακόμη η κοινωνική μας ζωή, τα βάσανα του κόσμου, η χαμένη επικοινωνία μας…
Ο Θοδωρής Αθερίδης, ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος, ο Λευτέρης Ελευθερίου, η Ελένη Καστάνη, ο Κώστας Κόκλας, ο Αντώνης Λουδάρος, η Δήμητρα Ματσούκα, η Ματίνα Νικολάου, η Ντορέττα Παπαδημητρίου και ο Σταμάτης Φασουλής πρωταγωνιστούν στη νέα επιθεώρηση του καλοκαιριού «Τότε, τώρα, πάντα» και σε guest εμφάνιση είναι η Μίρκα Παπακωνσταντίνου και ο Γιώργος Κωνσταντίνου.
Τη μουσική γράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης και τις διασκευές στίχων ο Γιώργος Παυριανός, ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση και τις χορογραφίες υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός.
Τα σκηνικά επιμελείται ο Μανόλης Παντελιδάκης, video artist o Παντελής Μάκκας, τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη και ο Κώστας Ζήσης και τον σχεδιασμό φωτισμού ο Περικλής Μαθιέλλης.
Την δεκαμελή ορχήστρα διευθύνει ο μαέστρος Δημήτρης Κίκλης και τις ενορχηστρώσεις ο Δημήτρης Ανδρεάδης.
Οκτώ Γυναίκες | σκηνοθεσία Χρήστος Σουγάρης
Η διάσημη αστυνομική κωμωδία του Ρομπέρ Τομά «Οκτώ Γυναίκες» ταξιδεύει φέτος το καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ελλάδα για να προσφέρει άφθονες δόσεις γέλιου, μυστηρίου και ανατροπών, από μια αχτύπητη γυναίκεια ομάδα σημαντικών ηθοποιών: Υρώ Μανέ, Γιώτα Φέστα, Τάνια Τρύπη, Φωτεινή Ντεμίρη, Ευγενία Δημητροπούλου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ευγενία Ξυγκόρου, Μαρίζα Τσάρη.
Η παράσταση παρουσιάζεται με τη σκηνοθετική υπογραφή του Χρήστου Σουγάρη. Οκτώ γυναίκες βρίσκονται αποκλεισμένες σε ένα απομονωμένο σπίτι με αφορμή μια οικογενειακή συνάντηση. Ξαφνικά έρχονται αντιμέτωπες με έναν φόνο – αλλά και με τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά τους.
Έναρξη περιοδείας στο Θέατρο Βράχων στις 5 Ιουλίου.
Ο Δον Κιχώτης έρχεται | σκηνοθεσία Γιάννης Μπέζος
Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τον “Δον Κιχώτη” το κλασικό αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες σε θεατρική μεταφορά του Άκη Δήμου σε μία μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Η ιστορία του ονειροπόλου Ιππότη Δον Κιχώτη από τη Μάντσα, του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του Δουλτσινέας ξαναζωντανεύει από έναν μεγάλο θίασο, σε μια θεαματική παραγωγή των θεατρικών επιχειρήσεων Τάγαρη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου.
«Το σατιρικό ρομάντζο του Θερβάντες μας υπενθυμίζει τη μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου γι’ αυτό που τον ξεπερνά! Κι όταν καταθέτει ο ήρωάς μας την ευαισθησία του και τη μεγάλη του φαντασία, οι άλλοι χλευάζουν και γελούν. Κι όμως, έτσι είναι! Η φαντασία και η ποίηση, για να περάσουν, πρέπει να πληρώσουν διόδια! Μερικές φορές πολύ ακριβά! Ας γελάσουμε λοιπόν με τα παθήματα του Δον Κιχώτη, αλλά ταυτόχρονα ας αναλογιστούμε μήπως η, έτσι κι αλλιώς, μικρή ζωή μας θα ήταν ανυπόφορη χωρίς αυτόν» σημειώνει ο Γιάννης Μπέζος
Δον Κιχώτης ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Σάντσο ο Θανάσης Τσαλταμπάσης
Δουλτσινέα η Νάντια Κοντογεώργη, Μαριτόρνα η Παρθένα Χοροζίδου. Μαζί τους: Γιώργος Χατζής, Σταύρος Μαρκάλας, Ελευθερία Κοντογεώργη
Χρήστος Πούλος – Ρένεσης, Γιάννης Βαρβαρέσος, Νικίτα Ηλιοπούλου
Ιωάννα Ανεμογιάννη. Βιολί ο Γιώργος Χατζής
Η Σπασμένη Στάμνα | σκηνοθεσία. Γιώργος Κιμούλης
Μια από τις πιο γνωστές και αγαπητές στο κοινό κωμωδίες της ευρωπαϊκής δραματουργίας παρουσιάζεται φέτος το καλοκαίρι σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη.
«Η Σπασμένη Στάμνα» του Χάινριχ Φον Κλάιστ, γράφτηκε το 1806 με θέμα τον λανθασμένο τρόπο που ασκείται η δικαιοσύνη από τους λειτουργούς της.Η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από μια δίκη σε μια αίθουσα επαρχιακού δικαστηρίου.Ένα έργο με σπαρταριστούς χαρακτήρες, απροσδόκητες κωμικές ανατροπές, συνεχείς παρεξηγήσεις και αναπόφευκτες συγκρούσεις.
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Τζόυς Ευείδη, Αργύρης Αγγέλου, Λίλη Τσεσματζόγλου, Γιώργος Στριφτάρης, Βασίλης Γιακουμάρος, Βασίλης Πουλάκος
Πρώτος σταθμός: 28 Ιουνίου στο Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»
Μπαμπάδες με ρούμι | σκηνοθεσία Θανάσης Παπαθανασίου – Μιχάλης Ρέππας
«Μπαμπάδες με ρούμι» η θρυλική κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου, Μιχάλη Ρέππα με τα αλλεπάλληλα sold out βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τους Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Σοφία Βογιατζάκη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νίκη Λάμη και η Κωνσταντίνα Μιχαήλ.
Mία αιχμηρή σάτιρα, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1996 και διακωμωδεί την ελληνική κοινωνία. Μία κοινωνία που ακόμη και σήμερα συνεχίζει να είναι δυστυχώς μεγαλύτερη από τον εαυτό της, «πιο μικρή» στη συμπεριφορά της, άπληστη, ρατσιστική, προσβλητική σε όλες τις εκδηλώσεις της.
Η ιστορία των 5 ανόητων, κακόμοιρων και απελπισμένων καθαρμάτων. Η Ρόη, η Βέσκα, ο Παναγιώτης, η Τζένη, ο Χρήστος και η κυρία Βάσω. Και τι κάνουν τελικά αυτά τα ανόητα καθάρματα; Σερβίρουν κάτι υπέροχους «Μπαμπάδες με ρούμι» με λιγουλάκι δηλητήριο και …όποιον πάρει ο χάρος.
Σεσουάρ για Δολοφόνους | Σκην. Νικορέστης Χανιωτάκης
Το «Σεσουάρ για δολοφόνους», η πανέξυπνη κωμωδία των Mπρους Τζόρνταν & Μέριλιν Έιμπραμς, ετοιμάζεται για καλοκαιρινή περιοδεία με πρώτο σταθμό τον Πειραιά και το Βεάκειο τη Δευτέρα 1/7. Η σκηνοθεσία είναι του Νικορέστη Χανιωτάκη και τη διασκευή υπογράφει ο Θοδωρής Πετρόπουλος. Η αγαπημένη διαδραστική παράσταση, η πιο αλλοπρόσαλλη και απολαυστική κωμωδία, απευθύνεται σε όλους εκείνους που λατρεύουν το χιούμορ, το μυστήριο και το να παίρνουν και οι ίδιοι μέρος στην παράσταση! Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται πολύ εύκολα… γιατί όλοι οι ύποπτοι, ενώ περιφέρονται στην σκηνή, απευθύνονται και στο κοινό και του ζητούν να γίνει πιο παρατηρητικό και πιο καχύποπτο, έτσι ώστε να μπορέσει να βρει την απάντηση στο μέγα σατανικό ερώτημα που 16 χρόνια τώρα ταλανίζει την παράσταση!
Ποιος είναι τελικά ο δολοφόνος της Αμαλίας Τσαλίκογλου; Λέτε να είναι ο τσαχπίνης κομμωτής Τόνυ (Ιωάννης Απέργης) ήμήπως η μεγαλοαστή κυρία Χατζηπατέρα (Βάσω Γουλιελμάκη), ή εκείνη η ροζ τσιχλόφουσκα-βοηθός«πιστολάκι» Σόφη (Αρετή Πασχάλη) ή μήπως ο μυστηριώδης αντικέρ Λεωνίδας Πέτροβας, (Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου); Ο αστυνόμος Σταύρος Σταυράκος (Δημήτρης Μακαλιάς) θεωρεί ότι είναι όλοι ύποπτοι! Το ίδιο πιστεύει και ο πανέξυπνος (;) βοηθός του, ο Πανάγος (Χάρης Χιώτης)!