Με δημιουργικότητα κι αυθεντικότητα, η «Βρωμιάρα» έγινε μια μοναδική γεύση στο χώρο του street food. Από το βανάκι του 2015, εξελίχθηκε σε ένα ιδιαίτερο brand, με καντίνες σε διάφορες πόλεις και με φανατικότατο κοινό… συμπεριλαμβανομένων και ημών! Μιλήσαμε με τον εμπνευστή του εγχειρήματος, Λάμπρο Μεντή, ο οποίος μας απαντά μεταξύ άλλων αν τελικά το «βρώμικο» μπορεί να είναι gourmet!
Πώς προέκυψε το όνομα «Βρωμιάρα»;
Το 2015, ξεκίνησε στον χαβαλέ για την καντίνα μου, που ήταν ένα Volkswagen LT28. Ονομάστηκε «βρωμιάρα» με «ω», διότι προστέθηκε η λέξη βρώση στο λογοπαίγνιο, οπότε είναι ένας συνδυασμός του «βρόμικου» και της «βρώσης». Σε θηλυκό λόγω της καντινούλας μου.
Μπορεί να είναι gourmet το street food;
Εννοείται. Εξαρτάται, βέβαια, πώς αντιλαμβάνεσαι το γκουρμέ, γιατί είναι αρκετά παρεξηγημένη έννοια. Εμείς γκουρμέ θεωρούμε το σωστά μαγειρεμένο και περιποιημένο φαγητό, μιας και έτσι κι αλλιώς, η γαλλική λέξη «gourmet» μεταφράζεται ως
«ο καλοφαγάς» στην ελληνική και είμαστε καλοφαγάδες.
Σάντουιτς, τορτίγιες, πατάτες… Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς σας γεύσεις;
Οι σπεσιαλιτέ μας είναι τα σάντουίτς μας και τα κρέατά μας, που είναι μαγειρεμένα όλα σε κενό αέρος (sous vide). Από αυτά σίγουρα ξεχωρίζει η σπέσιαλ πανσέτα μας, η οποία έχει μια από τις καλύτερες συνταγές μου: πέστο από τυρί φέτα με μαϊντανό και αμύγδαλο, διπλή πανσέτα, ντομάτα, ρόκα (baby), τηγανητά κρεμμύδια, φρέσκιες πατάτες και σος γιαουρτιού βρωμιάρας, με ελαιόλαδο και λεμόνι.
Και τα υλικά;
Τα υλικά παραλαμβάνονται καθημερινά, είναι φρέσκα και όλες μας οι συνταγές εκτελούνται με πολλή αγάπη και δημιουργούνται από τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει ίσως το πιο σημαντικό πόστο μας, την προετοιμασία.
Τι θυμάστε από την εποχή που πρωτοανοίξατε;
Χαχαχα, δύσκολη ερώτηση! Είναι πολλά. Το βανάκι μου, την καβάντζα που βρισκότανε, τις βροχές και τα κρύα. Νομίζω, όμως, ότι πιο πολύ θυμάμαι που με έλεγαν τρελό, χεχεχε!
Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Περιστέρι, Νέα Φιλαδέλφεια. Πόσο μοιάζουν και πόσο διαφέρουν μεταξύ τους οι καντίνες σας;
Οι καντίνες μας μοιάζουν όλες, αλλά με την προσωπική τους πινελιά η καθεμία, όσον αφορά τους χώρους και τα σημεία. Στην γεύση είμαστε 99% ίδιοι και το τελικό προϊόν ακολουθεί μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία. Φροντίζουμε να διατηρούμε το υψηλότερο επίπεδο ποιότητας όλοι μας -κι εγώ φυσικά, αφού όλα ξεκινούν από την καθοδήγησή μου και τις συνταγές μου.
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Παναγή Τσαλδάρη 16
Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ: Βρυουλών 5
ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Σωτήρος Διός 47
Fb: Η Βρωμιάρα – The Gourmet Street Food
Ιg: vromiara_streetfood
Tik Tok: vromiarastreetfood