Καθηγητής: Γιατί έχουμε επετείους; Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα μιας επετείου; Γιατί τους δίνουμε τόση σημασία; Μα φυσικά, γιατί οι επέτειοι μας αναγκάζουν να θυμόμαστε, να μην ξεχνάμε εκείνα τα γεγονότα που γράφουν την ιστορία.
Εκείνα τα συμβάντα που διαμορφώνουν την ιστορική συνείδηση των επόμενων γενεών. Εκείνες τις αιτίες, που στάθηκαν οι βασικές προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση των σημερινών και μελλοντικών καταστάσεων. Για παράδειγμα, “η μέρα της μνήμης” (27 Ιανουαρίου 1945, ημέρα που οι Ρώσοι ελευθέρωσαν το σημείο συγκέντρωσης του Άουσβιτς) συνδέεται άμεσα με τη λέξη “ολοκαύτωμα” και μας θυμίζει πώς μια διεστραμμένη ιδεολογία, μπορεί να μετατρέπεται σε κτηνωδία, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχουμε δει.
Κάποιος μπορεί να μου πει ποια ημερομηνία συνδέεται άμεσα με την λέξη τρομοκρατία;
Μαθητής: 11 Σεπτεμβρίου!! Πιστεύω ότι όλοι θα έπρεπε να θυμηθούμε αυτή τη δραματική ημερομηνία που στιγμάτισε για πάντα το παγκόσμιο σενάριο της πολιτικής.
Κ.: Πολύ καλά! Πάντα η ενδεκάτη Σεπτεμβρίου θα μείνει τυπωμένη στην ψυχή μας. Εκείνη η μέρα, δίχασε τον παγκόσμιο χάρτη: από τη μια πλευρά η Αμερική με τις αξίες της και το δικό της μοντέλο ζωής και από την άλλη ο εχθρός με τις σουρεαλιστικές του ιδεολογίες. Κάθε άνθρωπος στον πλανήτη αναγκάστηκε πια να πάρει θέση: ή με τις ΗΠΑ ή εναντίον τους!
Μ.: Συμπληρώνω θυμίζοντας ότι η ενδεκάτη Σεπτεμβρίου στιγμάτισε την ζωή κάθε ανθρώπου, που από τότε ξέρει ότι δεν μπορεί πια να νιώθει ασφαλής και ελεύθερος να εκφράσει τις απόψεις και τις ιδέες του.
Κ.: Αναμφισβήτητα η ενδεκάτη Σεπτεμβρίου ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη του κόσμου.
Μ.: Και ένα χαστούκι σε κάθε έννοια της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Λυπάμαι μόνο που δεν πέρασαν ούτε 50 χρόνια από αυτή την τρομακτική ημερομηνία και ήδη ο κόσμος έχει αρχίσει να ξεχνάει.
Κ.: Εδώ πρέπει να σε διορθώσω. Ούτε 20 χρόνια δεν πέρασαν από την ενδεκάτη Σεπτεμβρίου 2001 που έριξαν τους δίδυμους πύργους στην Νέα Υόρκη.
Μ.: Μα εγώ δεν εννοούσα αυτό το γεγονός. Εγώ μιλούσα για την ενδεκάτη Σεπτεμβρίου του 1973, όταν οι ΗΠΑ στήριξαν το πραξικόπημα της Χιλής και είχαμε τον θάνατο του τότε δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Salvador Allende.
Τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ ανάγκασαν μια ολόκληρη χώρα να υποκύψει σε μια απάνθρωπη δικτατορία, κάτω από τις οδηγίες του Augusto Pinochet, που βάφτηκε με τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και με την φυλάκιση και τον άγριο βασανισμό εκείνων που είχαν το θράσος να διαμαρτυρηθούν ή ήταν απλά συγγενείς των διαμαρτυρομένων.
Αυτή η ημερομηνία άνοιξε την εποχή του τρόμου στην Λατινική Αμερική, όπου χώρες όπως η Βολιβία, η Παραγουάη, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη, η Αργεντινή έγιναν στόχος της τρομοκρατικής πολιτικής του Kissinger (βραβείο Νόμπελ ειρήνης) και του Nixon, που έδωσαν το ελεύθερο στην “επιχείρηση Kondor” που άφησε πίσω 50.000 νεκρούς, 30.000 desaparecidos, 400.000 φυλακισμένους μέσα στους απλούς πολίτες αυτών των χωρών.
Αυτό τον στόχο πέτυχαν οι ΗΠΑ με την στήριξη οργανώσεων της άκρα δεξιάς, με τη δημιουργία ομάδων – δολοφόνων και την κατασκευή κέντρων εκπαίδευσης για βασανισμούς .
Κ.: Οκ….Οκ….Θυμάται κανένας κάποια άλλη επέτειο;