Της Ζωζώς Λιδωρίκη
Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού / Πρόεδρος
Επιτροπή Πολιτισμού Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου / chair
“Μέγιστος εχθρός των εξουσιών ο Πολιτισμός.”
Αριστοτέλης
Τους τελευταίους μήνες , αρχίζοντας κυρίως από την προεκλογική περίοδο, ακούσαμε όλων των ειδών τις φράσεις- προτάσεις-εισηγήσεις με άξονα την λέξη ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
• Η Ελλάδα ως φορέας Πολιτισμού
• Για μια Ευρώπη με Πολιτισμό
• Πολιτικός Πολιτισμός
• Η Ελλάδα της Τέχνης και του Πολιτισμού
• Πολιτισμός παντού
• Πολιτισμός για όλους
• Αθήνα σύγχρονη και πολιτισμένη
• Ο Πολιτισμός συναντάει την Πολιτική
• Πολιτιστική δημιουργία
• Πηγή έμπνευσης ο Πολιτισμός
• Ο Πολιτισμός της πενίας
• Άνοιξη Πολιτισμού
• και…και..και…
Τι είναι όμως Πολιτισμός; Και είναι ένας; Ή είναι πολύμορφος αφού αναφερόμαστε συνεχώς σε Αρχαίο, Σύγχρονο, Λαϊκό. Παραδοσιακό, Πνευματικό, Τεχνικό, Διατροφικό, Οικολογικό, Άυλο, Οπτικό, Τεχνολογικό, Τεχνικοοικονομικό, Πολιτισμός της Καθημερινότητας, Πολιτισμό της Οικονομίας και τα λοιπά;
Τα τελευταία 25 χρόνια, δουλεύοντας αποκλειστικά στον χώρο του πολιτισμού και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επιμένω σε κάτι που πολλές φορές στενοχωρεί τους δημιουργούς. Επιμένω ότι ο κόσμος του Πολιτισμού πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της Οικονομίας.
Το πολιτιστικό προϊόν που πρέπει να είναι εξαγώγιμο, ανταγωνιστικό με στόχο την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη, δεν βάδισε ποτέ με όρους οικονομίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να γίνει πόλος επένδυσης για Έλληνες και Ξένους.
Και τώρα ανακαλύπτουμε πως ουδέποτε χαράξαμε, ως κράτος, μια ουσιαστική στρατηγική για το μοναδικό-το τονίζω μοναδικό-αυτό Εθνικό μας προϊόν, σήμα κατατεθέν της Ελλάδας σε όλο τον Κόσμο.
Η Ελλάδα, που είναι μητέρα των Επιστημών, των Καλών Τεχνών, του Ολυμπιακού Ιδεώδους, του Θεάτρου, της Δημοκρατίας δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να σχεδιάσει Πολιτική για τον Πολιτισμό της. Ποιος λοιπόν θα χαράξει εκ βάθρων νέα στρατηγική για τον Πολιτισμό;
Ποιος θα αναζητήσει άλλους τρόπους επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων του χώρου μας; Ποιος θα μας δείξει πώς πρέπει να γίνει η νέα διαχείριση φορέων και θεσμών; Ποιος θα μας διδάξει πώς μπορεί ο Πολιτισμός να πετύχει να γίνει αυτοχρηματοδοτούμενος; Τι περιμένουμε μέχρι σήμερα ; Να σκεφτεί και να δράσει μόνο το Δημόσιο γι’ αυτά ;
Και αυτά δεν είναι μόνο δουλειά του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Εθνικό μας αυτό προϊόν αφορά πολλά υπουργεία. Τα υπουργεία Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Τουρισμού και φυσικά, πρωταρχικά της Παιδείας. Όλα έχουν μερίδιο πολιτιστικού προϊόντος, όλα πρέπει να επενδύσουν σε αυτό, όλα πρέπει να προβάλλουν και να προβληθούν μέσω αυτού.
Μέχρι σήμερα σοβαρή στρατηγική έχουν εφαρμόσει ορισμένοι ιδιωτικοί φορείς – μεγάλα ιδρύματα που διοικούνται σωστά οικονομικά και νομικά και επιτελούν σπουδαίο έργο στο Πολιτιστικό μας τοπίο, στοχεύοντας τους σκοπούς τους ανεξάρτητα από τη Δημόσια πολιτική.
Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα για μια μεταρρύθμιση, μια ανασυγκρότηση, μια ριζική αλλαγή της Πολιτιστικής Πολιτικής του Δημοσίου; Ποιος φοβάται τη ριζική αυτή αλλαγή πλεύσης και στρατηγικής με όραμα σε βάθος χρόνου; Μήπως η εξουσία; (κατά τον Αριστοτέλη).
Με αυτές τις σκέψεις ,πριν μερικά χρόνια, οι «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» πρότειναν στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο να αγκαλιάσει και να στηρίξει το πολιτιστικό προϊόν. Έτσι, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο Διμερές Επιμελητήριο στην Ελλάδα προχώρησε πρώτα στη χαρτογράφηση του χώρου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ με την έρευνα «Σφυγμός Πολιτισμού» και αμέσως μετά στη θεσμοθέτηση της Ώρας του Πολιτισμού με τη διοργάνωση του 1ου ATHENS CULTURE SYMPOSIUM.
Η Επιτροπή Πολιτισμού του Επιμελητηρίου, η πιο νέα Επιτροπή του, με μέλη από όλους τους χώρους πολιτισμού, προχωρεί με προσεκτικά βήματα σε σοβαρό σχεδιασμό προτάσεων, αλλά και λύσεων στα σύγχρονα προβλήματά μας.
Σκοπός μας είναι να αναζητήσουμε και να προτείνουμε έξυπνες λύσεις, λύσεις που βασίζονται πλέον στις νέες τεχνολογίες, να δούμε πώς αντιμετωπίζουν την Πολιτιστική Πολιτική τους άλλες χώρες σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και πώς και πόσο ασχολούνται Ιδρύματα, Πανεπιστήμια και άλλοι πολιτιστικοί φορείς στην Αμερική και αλλού με τον Ελληνικό Πολιτισμό!
Να πετύχουμε απεξάρτηση από το Δημόσιο, από το Κράτος. Το Κράτος να είναι η παράπλευρη βοήθεια όταν και όπου χρειάζεται. Να είναι η ηθική στήριξη στις διακρατικές σχέσεις. Το παλιό μοντέλο του στιλ περιμένουμε μόνο από το Κράτος πέθανε προ πολλού…
Όπως πρέπει να πεθάνει και η πελατειακή σχέση. Ας θίξουμε τα κακώς κείμενα!
Με έρευνες, συνέδρια, διαλέξεις, σεμινάρια, προσκλήσεις ξένων προσωπικοτήτων στο χώρο του πολιτισμού, συνεργασίες με πολιτιστικούς και επιχειρηματικούς φορείς που αντιλαμβάνονται τον Πολιτισμό ως Επένδυση, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε νέες προτάσεις, καινοτόμες ιδέες και πιστεύουμε ότι «ο Λόγιος Ερμής μπορεί να περπατάει χέρι-χέρι με τον Κερδώο Ερμή».
Και επειδή, σε όλα, η βάση του Καλού και του Κακού είναι η παιδεία ας θυμηθούμε τον Λουκιανό. «H Παιδεία είναι η Αρχή και η Βάση του πολιτισμού»
Ποτέ δεν είναι… νωρίς!
*Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο περιοδικό BUSINESS Partners του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.