Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήσαμε από την σελίδα του γόπα Project στο Facebook:
Έξι μήνες μετά από την έναρξη του «γόπα project» τον Αύγουστο του 2019 στο Δήμο της Αθήνας, το project προχωρά στο επόμενο στάδιο και στην ανακύκλωση των συλλεγομένων αποτσίγαρων.
Πλέον, τα συλλεγόμενα- μέσω του προγράμματος αποτσίγαρα-εξάγονται προς ανακύκλωση σε συνεργασία με Γαλλική εταιρεία, η οποία εξειδικεύεται στην ανακύκλωση αποτσίγαρων. Η στάχτη, ο καπνός και το χαρτί κομποστοποιούνται ενώ από το φίλτρο του τσιγάρου παράγονται επιφάνειες ανακυκλωμένου και ανακυκλώσιμου πλαστικού οι οποίες αξιοποιούνται στην παραγωγή νέων προϊόντων.
Τον Ιανουάριο του 2020 «ανακυκλώθηκαν» μια πρώτη παρτίδα από 5.000 αποτσίγαρα ενώ ο προγραμματισμός για τον Δήμο της Αθήνας, με βάση τα τωρινά δεδομένα και το υφιστάμενο δίκτυο σταχτοδοχείων, προβλέπει για εφέτος την ανακύκλωση 50.000 αποτσίγαρων.
Ανακύκλωση αποτσίγαρων πραγματοποιούν ελάχιστες εταιρίες ανακύκλωσης στον κόσμο. Η εξαγωγή απορριμμάτων -ακόμη και προς ανακύκλωση- δεν αποτελεί την πιο ορθή, περιβαλλοντικά, πρακτική. Φιλοδοξία μας είναι η ανάπτυξη ενός τέτοιου προγράμματος και στην χώρα μας.
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταναλώνουμε 22 δις τσιγάρα. Τα αποτσίγαρα αποτελούν το πιο συχνό/κοινό είδος απορρίμματος, παγκοσμίως. Σύμφωνα με την WWF, 4,5 τρις «γόπες» το χρόνο καταλήγουν στο δημόσιο χώρο.
Επιπλέον τα αποτσίγαρα είναι τοξικά απόβλητα με «διάρκεια ζωής» άνω των 10 ετών, η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, «υπεύθυνα» για αστικές πυρκαγιές ενώ αποτελούν καθημερινό κίνδυνο για πουλιά, ψάρια, κατοικίδια ακόμα και μικρά παιδιά. Μια και μόνο «γόπα» περιέχει περισσότερες από 4000 τοξικές ουσίες ενώ μπορεί να μολύνει 500 λίτρα νερού.