Ο γνώριμός μας από την Cava di Patsi Γιώργος Τσιώλης εμπνεύστηκε μια μικρή γωνιά ξεχωριστή από τις άλλες, στην καρδιά της Αθήνας. Το Brew Str, επτά μηνών μαγαζί, είναι μια ευρωπαϊκών προδιαγραφών κάβα με μπύρες από μικροζυθoποιούς της Ελλάδας, αλλά και εξαιρετικές επιλογές από Σουηδία, Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία και Αμερική.
Η διαδικασία είναι απλή: από τις 11 το πρωί ως τις 11 το βράδυ, διαλέγεις τη μπύρα που σε κέρδισε από τα ράφια και τα ψυγεία και ή την παίρνεις μαζί σου ή την πίνεις στο μίνι μπαρ έξω από το κατάστημα, χαζεύοντας την περαντζάδα στη οδό Νίκης.
Η Ελίνα Σαουσοπούλου και ο Πάνος Αλεξόπουλος, οι νεαροί πλην συνεργάτες του Γιώργου Τσιώλη, είναι πρόθυμοι να συζητήσουν μαζί σου και να σου λύσουν απορίες, όπως επίσης να σου προτείνουν τη μπίρα των ονείρων σου, κυρίως γιατί οι ίδιοι αγαπούν τη μπίρα και δεν σταματούν να ψάχνονται γύρω από αυτή.
Πήγα ένα απόγευμα από το Brew Str γεμάτη απορίες. Σε αυτό το σημείο, ίσως είναι απαραίτητο να αναφέρω ότι δεν είμαι φίλη της μπίρας -για την ακρίβεια, δεν πίνω ποτέ.
Τα παιδιά, όμως, γέλασαν όταν το άκουσαν και μου δήλωσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρω κάτι να μου αρέσει μες στο κατάστημα. Μου πρότειναν μια μπίρα με γεύση κοκτέιλ μαργαρίτα και παραξενεύτηκα. Την ήπια όλη, όσο διήρκεσε η κουβέντα μας, η οποία με διαφώτισε πάνω σε διάφορα πράγματα. Πράγματα που δεν γνώριζα, ίσως ούτε κι εσείς…
-
Η μπίρα δεν πίνεται παγωμένη. Όσο πιο σκούρα είναι μια μπίρα και όσο πιο πολύ αλκοόλ έχει, τόσο πιο ζεστή πρέπει να πίνεται. Μια μπίρα με δέκα βαθμούς αλκοόλ, ας πούμε, δεν πρέπει να πίνεται σε θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, όπως συνήθως σερβίρεται στην Ελλάδα. Σε σωστή θερμοκρασία, η μπίρα βγάζει τα αρώματά της και γεύεσαι αυτό που πρέπει να γευθείς.
-
Βασικά και, σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τρεις «σχολές» μπίρας: η γερμανική, η βέλγικη και η αγγλική. Η Αμερική, τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί να «επανεφεύρει» τη μπίρα.
-
Έχουμε ξεπεράσει, πια, παγκοσμίως το στιλ και το ύφος της κλασικής γερμανικής μπιραρίας. Μία από τις χώρες που ανεβαίνουν στον τομέα της μπίρας είναι και η δική μας.
-
Στην Ελλάδα, μέχρι πρότινος, είχαμε τη μπίρα σχεδόν αποκλειστικά ως συνοδευτική φαγητού. Τώρα, με τις επιλογές που υπάρχουν, αντικαθιστά κάλλιστα ένα –σχεδόν οποιοδήποτε-ποτό, ενώ, οι Έλληνες περισσότερο από ποτέ αναζητούν την ποιότητα της μπίρας, αλλά και τους πιθανούς συνδυασμούς της, όπως ας πούμε μπίρα με σοκολάτα.
Οι προσφορές δίνουν και παίρνουν στο Brew Str, υπάρχουν αρκετές επιλογές και για δώρα -κάποιες συσκευασίες και ετικέτες είναι απλά εντυπωσιακές. Όμως, ο Γιώργος Τσιώλης πιστεύει ότι δεν είναι πάντοτε καλό να δελεάζεται ο κόσμος με χαμηλές τιμές, όταν η ποιότητα των προς πώληση προϊόντων είναι εγγυημένη. Οι μπίρες μπορεί να κοστίζουν από 2 μέχρι και 20 ευρώ, με τις περισσότερες ελληνικές να φτάνουν γύρω στα 5 ευρώ.
Καταστήματα σαν αυτά, δηλαδή bottleshops, είναι σχετικά συνηθισμένα στο εξωτερικό. Ένα τέτοιο μαγαζί έλειπε από την Αθήνα, δεδομένης και της ελλιπούς φροντίδας στο κομμάτι της μπίρας από μεριάς μιας κάβας ή ενός σούπερ μάρκετ-λάθος θερμοκρασίες, μέτριες συνθήκες αποθήκευσης, απουσία, συνήθως, ποικιλίας. Παρά τη δεδομένη αγάπη των Ελλήνων για μπύρα, η ιδέα μιας κάβας με ποικιλία από μπύρες είναι πρωτοποριακή και ταιριάζει γάντι με τη γενικότερη στροφή της χώρας στη γαστρονομία, στην καλύτερη γνώση και διαχείριση του τι καταναλώνουμε σε όλα τα επίπεδα, στην αναζήτηση της εντοπιότητας έναντι των πολυεθνικών και, φυσικά, στην ανάγκη μας για ποικιλία και επιλογές που πραγματικά μας ταιριάζουν.
Στον μικρό παράδεισο της μπίρας, λοιπόν, στο Σύνταγμα, ακόμα και άνθρωποι που δεν αγαπούν το συγκεκριμένο ποτό, βρίσκουν τη γεύση τους: μπίρες που μοιάζουν με κοκτέιλ, άλλες που πάνε τέλεια με μια σοκολατίνα, μπίρες ανέλπιστα χορταστικές ή ευκολόπιοτες και μπίρες γευστικά πολύπλοκες για εκπαιδευμένους ουρανίσκους.
Έχεις ιδέα τι είναι ο νομάς ζυθοποιός; Θα γινόσουν οικοζυθοποιός; Νομίζεις πως η μπίρα πίνεται πολύ παγωμένη; Σου αρέσει η ιδέα μιας μπιρομαργαρίτας; Γράφεις τη μπίρα με γιώτα ή με ύψιλον; Θεωρείς ακόμα ότι οι Γερμανοί είναι οι masters της χρυσής θεάς; Ό, τι κι αν απάντησες, μια βόλτα από το Brew Str θα σε πείσει ότι έχεις πολλά ακόμα να μάθεις και να εξερευνήσεις γύρω από τον κόσμο της μπίρας. Μην ξεχάσεις να συνοδεύσεις τις επιλογές σου με τα ιδιαίτερα snacks που υπάρχουν στο μαγαζί. Και να ακολουθήσεις το Brew Str στο facebook για να ενημερώνεσαι για τη δυναμική του παρουσία σε φεστιβάλ και όχι μόνο.
BREW STR
| Νίκης 50 A, Σύνταγμα
| 21 1111 6760
| Brew Str
Discussion about this post