Εάν εξαιρέσεις την ηλικιακή χωροχρονική μετατόπιση, η τυπική εξηντάρα μελοδραματική Ελληνίδα μάννα, που υπερπροστατεύει τον κανακάρη της, ζει μέσω αυτού, απαξιώνει τον πατέρα του, αφοσιώνεται ψυχή τε και σώματι σε αυτό που λέει «θυσία για την οικογένεια» και αποδιώχνει με κάθε τρόπο το όποιο φωτεινό αντικείμενο τού πόθου τού μοναχογιού της, ζωντανεύει εδώ με ταχύ, τάχιστο υπερπαίξιμο, που εικονοποιεί την επί σκηνής υστερίας (επιτυχημένο ανάλογο τής πεζής, υποτονικής κι υποφώσκουσας καθημερινότητας).
Η «πραγματικότητα» εισβάλλει στο θέατρο με πολλούς τρόπους:
1. Δραματοποίηση,
2. Αντιδράσεις των θεατών,
3. Περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
4. Οι αντιδράσεις των ειδικών, των κριτικών δεν ξέρω πόσο επηρεάζουν. Μάλλον είναι περισσότερο αποτελεσματικά τα like και οι followers.
Το μόνον που δεν «κολλάει» (σκηνοθετικά) σε αυτό το εγχείρημα είναι ο χορός τής αρχής (εκτός εάν προσβλέπει στην ανάδειξη τής ιδανικής σιλουέτας και των κινησιολογικών δυνατοτήτων τής καλής ηθοποιού που ενσαρκώνει τον κεντρικό και μοναδικό ρόλο). Όταν αμέσως μετά περιγράφει ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ, την μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής της, ούτε καν σαν μουσική εισαγωγή δεν μπορεί να εκληφθεί, όσο κι αν παραπέμπει στην δεκαετία (και στη γενιά) τού 1970.
Καλόν είναι οι ηθοποιοί που αναλαμβάνουν να ερμηνεύσουν δραματικά πρόσωπα μεγαλυτέρας «ηλικίας» να προσαρμόζονται σε αυτά και να υπακούουν στο αρχικό κείμενο. Στα θέματα τής αποδοχής τής ομοφυλοφιλίας παραδείγματος χάριν, η Ελλάδα δεν διαφοροποιήθηκε δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια (όπως λέει η «σαραντάρα» ηθοποιός), αλλά τα τελευταία 40 χρόνια (συν 16 τής νιόπαντρης = 76).
Για να μην αναγκάζουν τον εγκέφαλο τού/τής θεατού να προβαίνει σε …πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις, ας μειώσουν οι διονυσιακοί τεχνίτες τον ναρκισσισμό κι όχι την ηλικία τους.
Κατά τα άλλα, μια σημαντική, ελαφρά, λαϊκή παράσταση για (σχεδόν) όλα τα γούστα. Βέβαια, οι σημερινοί τριαντάρηδες θα το βρουν ενδεχομένως κάπως υπερβολικό αυτό το έργο. Όμως έτσι είναι το θέατρο. Μεγεθύνει το συνηθισμένο. Από αυτή την άποψη, όλα καλά, αρμονικά, όμορφα.
Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας
https://konstantinosbouras.gr
info:
https://www.ticketservices.gr/event/theatro-alkmini-antio-mama/?lang=el
“ΑΝΤΙΟ ΜΑΜΑ”
Της Τάνιας Χαροκόπου
Θέατρο “Αλκμήνη” από τις 17 Οκτωβρίου 2023
και κάθε Τρίτη
Με την
Μαρία Παπαλάμπρου
Ένας μονόλογος για την αγάπη και την συγχώρεση.
Μια απρόσμενη αποκάλυψη έρχεται να ταράξει την καθημερινότητα μια μάνας.
Φόβος, αμηχανία, ανησυχία, απογοήτευση, λύπη, έκπληξη, θυμός, πανικός, θα την κυριεύσουν.
Υπάρχει λύση στο αδιέξοδο ;
Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το έργο ξεγυμνώνει μια αλήθεια που μπορεί να χτυπήσει την πόρτα όλων μας.
Συντελεστές της παράστασης:
Ερμηνεία: Μαρία Παπαλάμπρου
Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου
Σκηνοθεσία / Σκηνογραφική επιμέλεια: Λεωνίδας Λοϊζίδης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κώστας Αγγέλου , NoDARK
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Βασίλης Βασιλειάδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Βαρελίδης
Φωτογραφίες: Δημήτρης Καφετζής, dkphotos.gr
Τη Μαρία Παπαλάμπρου ντύνει ο Οίκος Μόδας Damiano Milano
Παραγωγή : Robin4Arts
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7298930
INFO από το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
«Αντίο μαμά»
Ένα θεατρικό έργο, της ΤΑΝΙΑΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ, όπου η λογική συγκρούεται με το συναίσθημα…
Οι αντιλήψεις παραβιάζουν την ελευθερία…
Οι σκέψεις κατακλύζονται απο θυμό, απογοήτευση, απόρριψη, πόνο, αποτυχία…
Το χιούμορ είναι αντιμέτωπο με περιστάσεις και διλλήματα …
Ένα έργο, όπου τα συναισθήματα ενώνονται με ρεαλιστικές καταστάσεις, σε ένα αδιαχώρητο σφιχταγκάλιασμα και αγγίζουν τις καρδιές των θεατών…
Κι όμως υπάρχουν άγραφοι κανόνες που ισχύουν στο βάθος της ψυχής…
Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΛΑΜΡΟΥ, ρισκάρει με κάτι δύσκολο και απαιτητικό και με τεράστια υποκριτική δεξιοτεχνία, ενσαρκώνει μια σύγχρονη «μάνα», σε ένα ρόλο νευραλγικό, όπου παρασύρει την τέχνη της υποκριτικής, σε ένα άλλο επίπεδο και αποδεικνύει ότι δίκαια απολαμβάνει του κύρους της κριτικής εκτίμησης και της αγάπης του θεατρικού κοινού.
Με το ξεχωριστό της ταλέντο, με ένταση, με παλμό, κινείται, υπό την σκηνοθετική φροντίδα του ΛΕΩΝΙΔΑ ΛΟΪΖΙΔΗ, ανάμεσα στο κωμικό και το δράμα, στην αλήθεια και την ψευδαίσθηση, μέσα από ένα συγκλονιστικό κείμενο της ΤΑΝΙΑΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ.
ΑΝΤΙΟ ΜΑΜΑ
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΟΪΖΙΔΗΣ
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ 2023-24: ROBIN 4ART