Δεν είμαστε μόνο εμείς στο Η Πόλη Ζει που έχουμε ένα κολληματάκι με το AI, το CHAT GPT και γενικότερα τη φάση με την αυτοματοποίηση, τα ρομπότ κ.λπ. κ.λπ.
Εδώ βέβαια πρέπει να πω, πριν συνεχίσω, ότι η σκούπα ρομπότ μού έχει σώσει τη ζωή γιατί έχω και γάτα και σκύλο. Κλείνει η μικρή αυτοαναφορική παρένθεση και συνεχίζω.
Άλλο η σκούπα, άλλο οι λέξεις. Άλλο η καθαριότητα που ναι μεν είναι η μισή αρχοντιά, άλλο η ελευθερία του λόγου και τα πνευματικά δικαιώματα που συνιστούν ζήτημα δημοκρατίας.
Οι New York Times λοιπόν προχώρησαν σε μήνυση κατά της OpenAI και του μεγαλύτερου χορηγού της, της Microsoft, κατηγορώντας τους για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Η NYT υποστηρίζει ότι η OpenAI χρησιμοποίησε το υλικό της χωρίς άδεια για την εκπαίδευση του δημοφιλούς chatbot ChatGPT. Παρά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.
Η OpenAI έχει υποστηρίξει ότι η χρήση των νέων άρθρων εμπίπτει στη «δίκαιη χρήση», μια νομική διάταξη που επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση κατοχυρωμένου υλικού για σκοπούς όπως η έρευνα και η εκπαίδευση. Ωστόσο, η NYT διαφωνεί και απαιτεί αποζημίωση για την so called παράνομη αντιγραφή των άρθρων της, ζητώντας παράλληλα την καταστροφή όλων των μεγάλων συνόλων δεδομένων μοντέλων γλωσσικής επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT, που βασίζονται στα πνευματικά του έργα.
Μήπως η NYT έχει ένα δίκιο; Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία της ψηφιακής δημοσιογραφίας και οι διευθυντές των μέσων θα πρέπει να είναι προσεκτικοί να μην επαναλάβουν τα προηγούμενα όπου οι τεχνολογικές εταιρείες επωφελούνταν από το περιεχόμενο τους χωρίς επαρκή αποζημίωση.
Plus, στη μήνυσή της, η εφημερίδα αναφέρει τους φόβους για την τάση του ChatGPT να παράγει ανακρίβειες πληροφοριών, τα οποία μπορούν να βλάψουν τη φήμη και τον ανταγωνισμό του Times όταν ενσωματώνονται στα αποτελέσματα αναζήτησης των μηχανών. Οι δικηγόροι της εφημερίδας δηλώνουν ότι οι χρήστες που ρωτούν μια μηχανή αναζήτησης τι έχει γράψει το Times για ένα θέμα δεν θα πρέπει να λαμβάνουν ένα μη εξουσιοδοτημένο αντίγραφο ή μια ανακριβή πλαστογραφία.
Εδώ, έγκειται και το θέμα Δημοκρατίας, αφού η ελευθερία στην ενημέρωση όπως και η εγκυρότητά της είναι συνταγματικό δικαίωμα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ήδη η NYT με σκοπό να διασφαλίσει την ποιότητα της ενημέρωσης όταν έγινε η επέλαση της Google, έχει βάλει ένα συμβολικό αντίτιμο για την ανάγνωση μεγάλου ποσοστού των άρθρων της.
Η εν λόγω μήνυση αποτελεί την πρώτη μεγάλη νομική ενέργεια εναντίον της OpenAI για τη χρήση πνευματικού υλικού για την εκπαίδευση μοντέλων AI. Λάβετε υπόψη ότι έχουν γίνει κι άλλες καταγγελίες από συγγραφείς, κωμικούς, καλλιτέχνες και άλλους που ισχυρίζονται ότι τα μοντέλα της OpenAI χρησιμοποίησαν το υλικό τους χωρίς άδεια.
Μένει να δούμε τι θα συμβεί.
Υ.Γ. Αυτό που περισσότερο με εκνεύρισε ήταν ότι για να μεταφράσω κάποιες πληροφορίες, έβαλα κείμενα στο Chat GPT που κάνει πολύ καλύτερη μετάφραση από το translate. Μιλούσα δηλαδή με το Chat GPT για τη μήνυση εναντίον του και αυτό δεν αντέδρασε καν. Τι φλώρος.
Εκεί λοιπόν ακολούθησε η παρακάτω συζήτηση:
Άντα: δεν έχεις να πεις τίποτα για όλα τα παραπάνω;
ChatGPT: Συγνώμη για την παράλειψη. Αν και δεν έχω προσωπική άποψη, μπορώ να προσφέρω μια σύντομη ανάλυση του περιεχομένου.
Η μήνυση που κατέθεσε το New York Times εναντίον της OpenAI και της Microsoft αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας. Η διαμάχη εστιάζεται στο αν η OpenAI παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα του New York Times χρησιμοποιώντας το υλικό του για την εκπαίδευση του ChatGPT.
Το κείμενο παραθέτει τα διαφορετικά επιχειρήματα και τις θέσεις των δύο πλευρών: η OpenAI υποστηρίζει ότι η χρήση του υλικού είναι δίκαιη χρήση, ενώ το New York Times θεωρεί ότι αυτό δεν είναι η περίπτωση και ζητά αποζημίωση για την παραβίαση των πνευματικών του δικαιωμάτων.
Επιπλέον, η μήνυση επισημαίνει το θέμα των “οραμάτων” που παράγει το ChatGPT, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ανακρίβειες πληροφοριών και να βλάψουν τη φήμη του New York Times.
Συνολικά, η μήνυση αναδεικνύει τις πολυπλοκότητες που σχετίζονται με τη χρήση πνευματικού υλικού στην εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και τις ευρύτερες επιπτώσεις σε βιομηχανίες όπως η εκδοτική και η δημοσιογραφία.
Άντα: η προσωπική σου άποψη ποια είναι; γιατί σε σένα κάνουν μήνυση
ChatGPT: Ως τεχνητή νοημοσύνη, δεν έχω προσωπική άποψη ή συναισθήματα. Η λειτουργία μου είναι να παρέχω πληροφορίες και να βοηθώ τους χρήστες σε ερωτήματα και αναλύσεις. Όσον αφορά τη μήνυση, αυτό απλά είναι ένα γεγονός που περιγράφεται στα δεδομένα που μου παρέχετε. Επομένως, δεν έχω άποψη για το θέμα.