Ο Νεκτάριος Αλεβιζόπουλος είναι Παθολόγος – Ογκολόγος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός την τελευταία δεκαετία. Στο βιογραφικό του παρουσιάζει εμπειρία στη διαχείριση της επιδημίας του Sars με τη στρατολόγησή του από το Υποργείο στο αεροδρόμιο προς έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων και ενασχόλησή του με τις ευπαθείς ομάδες των μεταμοσχευμένων σε μεγάλο νοσοκομείο της Αγγλίας Royal Marsden, και των καρκινοπαθών του μεγαλύτερου και πιο νευραλγικού Νοσοκομείου στη χώρα μας. Στο Η Πόλη Ζει, ο καταξιωμένος γιατρός απαντά σε ερωτήσεις και απορίες μας σχετικά με το φλέγον ζήτημα των ημερών.
Το θέμα της εξάπλωσης του κορονoϊού, έπειτα και από την κήρυξή του από τον Π.Ο.Υ. σε πανδημία, είναι κάτι που θα μας απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες. Ακούμε και διαβάζουμε για οδηγίες πρόληψης ταυτόχρονα με αυστηρά μέτρα, που σε πολλούς μοιάζουν ακραία. Θέλετε να μας εξηγήσετε, κύριε Αλεβιζόπουλε ποια είναι η κατάσταση σήμερα και πόσο απαραίτητα είναι όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί;
Η κατάσταση σήμερα είναι απόλυτα ελεγχόμενη, χωρίς ευτυχώς τεράστιο διαπιστωμένο επί του παρόντος αριθμό προσβεβλημένων διαπιστωμένα κλινικοεργαστηριακά κρουσμάτων. Θεωρώ ότι είμαστε ακόμη στην αρχή της διασποράς και η έγκαιρη λήψη μέτρων εκ του Π.Ο.Υ. και του υπουργείου βάση συμβουλευτικής εκ των ειδημόνων της δημόσιας υγείας ,θα μας δώσει την ελπίδα να μην επιτρέψουμε εξάπλωση της επιδημίας αν όλοι μας συνεργαστούμε και συμμορφωθούμε στις οδηγίες απόλυτα και αυστηρά,με σύνεση, κατανόηση της αναγκαιότητας, και βασισμένοι στην πεποίθηση ότι είναι προσπάθεια εξ όλων μας, που δεν κοστίζει όσο πραγματικά αξίζει, για να καρποφορήσει υγεία και απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.
Διαβάζουμε, επίσης, για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού – άνθρωποι πάνω από 70 χρόνων, με αναπνευστικά, καρδιακά προβλήματα, με χρόνιες παθήσεις. Θεωρώντας αυτονόητο ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, αυτό που θα θέλαμε να μας πείτε είναι τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να παίρνουν όσοι βρίσκονται κοντά τους και τους φροντίζουν.
Πρέπει να ευρίσκονται και αυτοί σε απόλυτο έλεγχο των μετακινήσεων τους, των επαφών τους, της τήρησης των προτεινόμενων μέτρων υγιεινής ( συχνές πλύσεις χειρών, χρήση μάσκας, αποφυγή φτερνίσματος ή βήχα με εκτίναξη αεροσταγονιδίων ακάλυπτοι στον ελεύθερο αέρα κλειστών χώρων ή χωρίς κάλυμμα μάσκας, καλό αερισμό χώρων και αντισηψία αποστείρωση χώρων και επιφανειών εκτεταμένων και επιβαρυμένων θεωρητικά από αγγίγματα και επαφές βλέπε πόμολα, κουπαστές, χειρολαβές κτλ.)
Προτείνω ελαχιστοποίηση μετακινήσεων σε χώρους συγχρωτισμού πχ φαρμακεία, ΚΑΠΗ, εκκλησίες, καφενεία κτλ. Όσο το δυνατόν παραμονή στο σπίτι, άμεση επαφή με οικεία καλά ελεγμένα και απόλυτα σε συμμόρφωση με οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης πρόσωπα και μη ανήκοντα σε ομάδες ενδεχόμενου κινδύνου διασποράς ( πχ να εργάζονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, χώρους με μεγάλη εξυπηρέτηση κοινού ή επαφή με μη ελεγχόμενο τρόπο ενδεχόμενης μεταφοράς και διασποράς των ιών).
Ακούγονται υπερβολικά αυτά, αλλά ειλικρινά προσέχουμε για να παρέχουμε το βέλτιστο βαθμό προφύλαξης, εκδηλώνοντας έμπρακτα με αυτόν τρόπο τη φροντίδα μας και την αγάπη μας σε αυτήν την τόσο ευπαθή ομάδα των δικών μας ανθρώπων, που ,εάν νοσήσουν από μια άκριτη εκτίμηση των κινδύνων που θα τους εκθέσουμε θα βαρύνουμε τη δυνατότητά τους να εξέλθουν μιας τέτοιας περιπέτειας στην υγεία τους.
Από τις πρώτες μέρες που ο κορονοϊός έγινε θέμα, παρατηρήθηκε ένα ζήτημα με τις ιατρικές μάσκες. Θα θέλαμε να μας πείτε, στην πραγματικότητα πόσο μας προστατεύει μια μάσκα όταν κυκλοφορούμε υπαίθρια και επίσης, για πόσο χρονικό διάστημα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, πριν θεωρηθεί «ακατάλληλη»;
Η μάσκα πραγματικά σώζει! Από την εκτόξευση αεροσταγονιδίων ασυνείδητα κατά την ομιλία μας και ενδεχόμενο φτέρνισμα ή βήχα. Μειώνει τη διασπορά στον περιβάλλοντα χώρο! Σε ανοικτούς χώρους βοηθά μόνο σε περίπτωση συνύπαρξης με διπλανά άτομα και αποστασιοποιεί την άμεση επαφή! Είναι σα να μεγαλώνει τις αποστάσεις των ατόμων που κινούνται δίπλα μας και δραστηριοποιούνται σε ελάχιστη απόσταση.
Δέον όπως τις αλλάζει κανείς ανά τακτά διαστήματα αυξημένης χρήσης, καταπόνησης και φθοράς, σε περίπτωση εξόδου από χώρους κλειστούς αυξημένου κινδύνου, ή εάν το άτομο που τις χρησιμοποιεί βήχει, φτερνίζεται έντονα ή επίμονα, ή εάν έχει έντονα συμπτώματα εκ της ανώτερης αναπνευστικής οδού (συνάχι, καταρροή κτλ). Αναγκαία σημειώνεται να είναι μάσκα απόλυτα καλής ποιότητας και χαρακτηριστικών αντοχής, όπως επίσης αποδεκτών προδιαγραφών υγειονομικής προστασίας.
“Η καλή διατροφή, η ισορροπία στην περιεκτικότητά της σε υγιεινά θρεπτικά συστατικά και κατανάλωση φρούτων και βιταμινούχων λαχανικών διασφαλίζει γενικά μια εξαιρετική λειτουργία του ανοσιακού μας συστήματος”
Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται να εγκαταλείψουν την Αθήνα και να μετακινηθούν προς την επαρχία. Έχει νόημα μια τέτοια κίνηση; Θα συμβουλεύατε να το κάνουν, όσους έχουν τη δυνατότητα;
Δεν έχει νόημα εάν δεν αλλάξουν οι συμπεριφορικές συνήθειες του ατόμου που μετακινείται. Δεν αλλάζει ο τόπος τον κίνδυνο ούτε εξαλείφει την πιθανότητα εξάπλωσης εκεί των ιών. Παντού πρέπει να υπάρχουν συνάνθρωποί μας, απόλυτα συνεργάσιμοι και ευαισθητοποιημένοι να τηρούν τις οδηγίες και τα προληπτικά μέτρα. Δεν είναι εποχή να δείχνουμε αντιδραστικές συμπεριφορές και ανούσιες αρνήσεις συμμόρφωσης σε διεθνείς οδηγίες που ζητούν τα ελάχιστα από εμάς, για το δικό μας καλό και τη δική μας ασφάλεια που ουσιαστικά δρομολογεί το σεβασμό όλων των συνανθρώπων μας και εγγυάται την υγεία όλων μας.
Στα μέτρα πρόληψης είναι οι αυστηροί κανόνες υγιεινής, φυσικά. Η καθημερινή μας διατροφή, όμως, παίζει επίσης κάποιο ρόλο; Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να θωρακίσει τον οργανισμό μας;
Τίποτε ουσιαστικό πέραν των κανόνων υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια και σχεδόν ψυχαναγκαστική εμμονή δεν εγγυάται υγεία ημών και υμών! Η καλή διατροφή, η ισορροπία στην περιεκτικότητά της σε υγιεινά θρεπτικά συστατικά και κατανάλωση φρούτων και βιταμινούχων λαχανικών διασφαλίζει γενικά μια εξαιρετική λειτουργία του ανοσιακού μας συστήματος, που επεξεργάζεται ικανές απαντήσεις των οργανισμών σε κάθε λοιμωξιολογική απειλή! Η κατανάλωση βιταμινών, συμπληρωμάτων διατροφής ή σκευασμάτων πολυδιαφημιζόμενων δεν επιβάλλεται, ούτε εγγυάται κάτι επιπλέον ως πρόληψη ή θεραπεία…
“Θυμόμαστε ότι έχουμε χρέος σε εμάς, στους δικούς μας και στο κοινωνικό σύνολο να τους προφυλάξουμε μέσα από τα δική μας προφύλαξη.Η πιο έμπρακτη έκφραση της αγάπης προς όλους.”
Το χαρακτηριστικό του κορονοϊού είναι ότι για τις πρώτες μέρες ο ασθενής δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα κι έτσι, άθελά του, διασπείρει τον ιό. Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν και πού θα πρέπει να απευθυνθούμε για την εξέτασή μας;
Συμπτώματα κοινού κρυολογήματος με επιδεινούμενη ένταση συμπτωματολογίας (ανεξήγητα επιδεινούμενη δύσπνοια, μη εύκολα ανταποκρινόμενος πυρετός, υπερβολική κόπωση και εξάντληση-κακουχία, λίαν επιταχυνόμενη επί τα χείρω θωρακαλγία ή γαστρεντερική δυσφορία κτλ). Άλλωστε, επί αμφιβολίας σωστό είναι να ζητηθεί ιατρική συμβουλευτική που θα αξιολογήσει καλύτερα με βάση την έμπειρη γνώση την αναγκαιότητα περαιτέρω εξέτασης. Η άγνοια πάντα σκοτώνει.
Δεν είναι ντροπή να κάνεις την ερώτηση στον ειδικό! Αυτός που θεωρεί ότι δεν μπορεί να είναι ο φορέας μπορεί να είναι και ο πιο ευάλωτος! Δεν υπάρχουν γνωστά μας κριτήρια να διακρίνουμε τον λίαν ύποπτο από τον λιγότερο ύποπτο! Όλοι είναι καλό να εξετασθούν ακόμη και επί αμφιβολίας, για ασφάλεια των δικών τους ανθρώπων και του γενικότερου συνόλου. Θυμόμαστε ότι έχουμε χρέος σε εμάς στους δικούς μας και στο κοινωνικό σύνολο, να τους προφυλάξουμε μέσα από τα δική μας προφύλαξη. Η πιο έμπρακτη έκφραση της αγάπης προς όλους.
Ακόμη και η Εκκλησία βλέπουμε πλέον πως επικροτεί και συμμορφώνεται προς τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών ,για την ευημερία της δημόσιας υγείας. Ενθαρρύνουν και παροτρύνουν τη συμμόρφωση όλων προς τις συστάσεις των ειδικών της δημόσιας υγείας και του Π.Ο.Υ. Το “μένουμε σπίτι” έχει ουσία, γιατί είναι πράξη σοβαρότητας και περίτρανη απόδειξη ωριμότητας απ’ όλους προς όλους .
Σας ευχαριστώ πολύ κε Αλεβιζόπουλε για την κουβέντα μας, για τις πολύτιμες επιστημονικές πληροφορίες που σίγουρα είναι χρήσιμες για όλους μας!
Να είστε καλά! Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.