Τα ελληνικά google news κατακλύστηκαν σήμερα από την είδηση ότι μάλλον την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε η πρώτη αυτοκτονία ρομπότ στη Νότια Κορέα. Εσείς εντοπίζετε κάποιο πρόβλημα σε αυτή την πρόταση;
Διαβάζοντας λοιπόν τα διάφορα νέα, βρήκα την πηγή της πληροφορίας, ένα άρθρο στο Le Parisien, όπου και περιγράφεται αναλυτικά η ιστορία.
Στο δημαρχείο της πόλης Gumi στη Νότια Κορέα, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, το ρομπότ- δημόσιος υπάλληλος βοηθούσε τους πολίτες να διεκπεραιώνουν διοικητικές υποθέσεις. Την Πέμπτη 20/06 στις 16.00 βρέθηκε αναίσθητο στο κάτω μέρος της σκάλας και δείχνει όχι να έπεσε, αλλά να… πήδηξε.
Λίγο πριν την πτώση του, μάρτυρες είδαν το ρομπότ να «περιστρέφεται σαν να υπήρχε κάτι εκεί», ενώ η αιτία του συμβάντος αποτελεί πλέον αντικείμενο έρευνας για να διαπιστωθούν οι λόγοι αυτής της πτώσης. «Μέρη έχουν συλλεχθεί και θα αναλυθούν» από την εταιρεία που το σχεδίασε (Bear Robotics), πρόσθεσε ο υπεύθυνος της υπηρεσίας.
Το ρομπότ διορίστηκε τον Αύγουστο του 2023. Δούλευε από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και είχε ακόμη και τη δική του κάρτα δημοσίου υπαλλήλου. Σε αντίθεση με άλλα ανδροειδή περιορισμένα σε ένα μόνο επίπεδο, μπορούσε να καλέσει το ασανσέρ και να μετακινείται από όροφο σε όροφο.
Ο τοπικός τύπος ασχολήθηκε με το θέμα, θρηνώντας την πρώτη «αυτοκτονία» ρομπότ στη χώρα, με ορισμένα πρωτοσέλιδα να αναρωτιούνται «γιατί αυτός ο συνεπής υπάλληλος έδρασε με αυτόν τον τρόπο» ή αν «η δουλειά ήταν πολύ σκληρή για το ρομπότ».
Ένας εκ των υπαλλήλων του Δημαρχείου δε, θρήνησε αρκετά δηλώνοντας ότι «ήταν επίσημα μέλος του δήμου, ήταν ένας από εμάς». Το δημοτικό συμβούλιο της Gumi δήλωσε επίσης ότι προς το παρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει έναν δεύτερο ρομπότ υπάλληλο.
Στο άρθρο της Parisien, εμφανίστηκε ως backlink και μία άλλη είδηση, από τον Νοέμβριο του 2023, όταν ένας Νοτιοκορεάτης υπάλληλος περίπου 40 ετών σκοτώθηκε από ρομποτικό βραχίονα. Ο 40χρονος ήλεγχε τη λειτουργία των αισθητήρων του ρομπότ πριν την ενεργοποίησή του σε ένα εργοστάσιο διαλογής πιπεριών στην περιφέρεια Goseong, στο νότιο τμήμα της χώρας. Η αποστολή του ρομποτικού βραχίονα ήταν να σηκώνει κουτιά με πιπεριές και να τα μεταφέρει σε παλέτες. Κατά τη διάρκεια του ατυχήματος, το ρομπότ φέρεται να μπέρδεψε τον άνδρα με ένα κουτί λαχανικών που συνήθως διαχειριζόταν. Τότε άρπαξε τον υπάλληλο και τον έσπρωξε πάνω σε έναν μεταφορικό ιμάντα, συνθλίβοντας το πρόσωπο και το στήθος του.
Η δεύτερη είδηση δεν ξέρω αν απασχόλησε όσο η πρώτη.
Δεν ξέρω επίσης για ποιο λόγο οι άνθρωποι έχουν την τάση να ερμηνεύουν τα ανθρωποειδή με ανθρώπινους όρους και συναισθήματα. Φταίει η επιστημονική φαντασία; Οι θεωρίες συνωμοσίας; Το γεγονός ότι πράγματι κάποια στιγμή τα ανθρωποειδή θα πάρουν τον έλεγχο;
Εδώ εγείρονται κι άλλα ερωτήματα. Γιατί η αστυνομία το αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο όπως μια αυτοκτονία ή ένα ατύχημα; Μήπως υπάρχει νομικό κενό σε αυτές τις περιπτώσεις; Γενικώς πώς θα αντιμετωπίσουμε τον πιθανό χαμό των ρομπότ;