Από την πρώτη μέρα που o Νίκος Μπόβολος δούλεψε στο σούπερ μάρκετ, ήξερε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί μια έκρηξη έμπνευσης. Αυτό τελικά συνέβαινε λίγο λίγο κάθε μέρα. Πρώτα έγραφε μικρά ποιήματα, μετά τραγούδια, ώσπου κάποια στιγμή άρχισε να νιώθει την ανάγκη να γυρίζει σπίτι και να καταγράφει όσα του συνέβαιναν μες στη μέρα του. Άρχισε να γράφει βιβλίο, στην πορεία βαρέθηκε (κλασικός Υδροχόος) και μετά έφτιαξε τη σελίδα Ζαμπονοκόπτης στο facebook.
Ο Νίκος Μπόβολος γράφει καταπληκτικά.
Είναι δημοσιογράφος και παίζει τα social media στα δάχτυλα. Πάρα πολλές σελίδες (πώς σας φαίνεται ο αριθμός 24;) με χιλιάδες followers και likes χρωστούν την ύπαρξή τους και το έξυπνο περιεχόμενό τους στη φαντασία του Νίκου.
«Λόγω επαγγέλματος, τότε στο provocateur, έκανα scouting για μικρές καμμένες σελίδες που θα μπορούσαμε να αναδείξουμε. Σε ένα από τα ιντερνετικά μου ταξίδια, έπεσα πάνω σε ένα άθλιο λογοπαίγνιο που είχε ντυθεί με ένα εξίσου κακό σκίτσο. Αυτό ήταν. Έρωτας με την πρώτη ματιά. Γίναμε φίλοι με τον άνθρωπο που κάνει αυτά τα σκίτσα, και στην πορεία του ζήτησα να ντύσει με τα σκίτσα τις ιστορίες του Ζαμπονοκόπτη», μου λέει ο Μπόβολος όταν τον ρωτώ για την επική συνεργασία του με τον (ή την;) Σαρανταποζαρούσα.
Ο Ζαμπονοκόπτης πρόσφατα τυπώθηκε και πουλήθηκε κατ’ αρχάς στο Σπούτνικ Festival εν τω μέσω ρεμπέτικων λάιβ και νόστιμων μεζέδων. Θα έλεγε κανείς σε ένα αρκετά οικείο περιβάλλον για το Νίκο: κόσμος, τσούγκρες, αγκαλιές. Ο Νίκος, όμως, δεν πολυγουστάρει να αποκαλούμε το χάρτινο παιδί του φάνζιν και τα λοιπά: «Εγώ είμαι από τα Τζουμέρκα και η λέξη φάνζιν μου ακούγεται σαν μάρκα από ξυνόγαλο. Δεν ξέρω τι είναι ο Ζαμπονοκόπτης, ωστόσο μου αρέσει πολύ να μιλάω γι’ αυτόν σε τρίτο πρόσωπο, νιώθω πολύ Άνθιμος Ανανιάδης. Είναι ό, τι θέλετε. Είναι απλά μερικές ιστορίες που θα ήθελα πολύ να είναι αστείες. Αλλά δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό. Τώρα πες το φάνζιν, πες το διήγημα, πες το όπως θέλεις. Δεν με νοιάζει και πολύ.»
Και καλά κάνεις, Νίκο Μπόβολε.
Αν όλα πάνε καλά στη ζωή σου (πράγμα που δεν συνηθίζεται και πολύ, από όσο μας λες, αλλά εμείς δεν σε πιστεύουμε γιατί σκίζεις) και έχεις κάποια χρήματα και σε καλέσουν κάπου να εκθέσεις τη δουλειά σου, τότε θα χαρούμε να δούμε να ξανατυπώνεις Ζαμπονοκόπτη, αλλά και επόμενα concepts σου. Άλλωστε δεν έμειναν πολλά τεύχη από την πρώτη σου απόπειρα, σωστά;
Discussion about this post