O Τάσος Αντωνίου διάβασε βιβλία μαγειρικής, ταξίδεψε και δοκίμασε πολλές κουζίνες μέχρι να αποφασίσει την κυκλοφορία του πρώτου του βιβλίου. Παράλληλα με την προετοιμασία του βιβλίου, δημιούργησε κι ένα ξεχωριστό site (mamapeinao.gr) που συνέβαλε στο να κερδίσει -δικαίως- τον τίτλο του πιο καταξιωμένου food blogger
Ήταν εύκολη η αρχή στον κόσμο της γευσιγνωσίας, του blogging; Και πώς ξεκίνησε η ιδέα;
Ο κόσμος της γαστρονομίας πάντα με εντυπωσίαζε και μου κέντριζε το ενδιαφέρον. Από μικρός πάντα τρύπωνα στην κουζίνα όταν μαγείρευε η μητέρα μου για να κλέψω την πρώτη μπουκιά, να μυρίσω τα υλικά, να ανακαλύψω νέες γεύσεις. Ως φοιτητής, με ελάχιστες μαγειρικές γνώσεις οφείλω να παραδεχτώ, σκέφτηκα πόσο χρήσιμο θα ήταν να είχα στα χέρια μου ένα βιβλίο για αρχάριους μάγειρες, με εύκολες και γρήγορες συνταγές. Αποφάσισα λοιπόν να μάθω να μαγειρεύω και να γράψω εγώ αυτό το βιβλίο.
Διάβασα πολύ, πήγα σε πολλά σεμινάρια, πειραματίστηκα, ταξίδεψα, έμαθα πολλά για τη γαστρονομία από τα ταξίδια μου. Το 2009 αποφάσισα να δημιουργήσω ένα site υποστηρικτικό για το βιβλίο που ετοίμαζα, με μυστικά, συμβουλές, tips, συνταγές και ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό και την κουλτούρα του. Το όνομά του θα ήταν όπως αυτό το βιβλίου: Μαμά Πεινάω! (mamapeinao.gr).
Το site καθημερινά αποκτούσε όλο και περισσότερους αναγνώστες, followers στα social media και σήμερα πλέον είναι ένα από τα μεγαλύτερα site παγκοσμίως με συνταγές μαγειρικής στα ελληνικά. Το κανάλι μας στο YouTube, Mama Peinao TV, έχει περισσότερους από 50 χιλιάδες συνδρομητές.
Βέβαια όλο αυτό το καιρό δούλευα πάνω στο βιβλίο μου και όταν έγινε η πρόταση για την έκδοσή του από τις εκδόσεις Πατάκη, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο κόσμος το αγκάλιασε τόσο πολύ, όπως μου γράφουν στα emails και στα μηνύματα! Είναι πολύ μεγάλη τιμή για έναν συγγραφέα να βραβεύεται το βιβλίο του σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό, ειδικά όταν πρόκειται για τα βραβεία Gourmand, τα Όσκαρ των βιβλίων γαστρονομίας.
Πόσα χρόνια σου πήρε μέχρι να το ακολουθήσεις επαγγελματικά;
Το Μαμά Πεινάω ξεκίνησε ως ένα χόμπι θα έλεγα πριν από περίπου δέκα χρόνια, και σήμερα είναι μια μεγάλη κοινότητα από foodies που αγαπούν το καλό φαγητό που μπορούν να το φτιάξουν εύκολα, γρήγορα και νόστιμα!
Όσοι δεν αγαπούν την(..) κουζίνα δεν ξέρουν τι χάνουν! (συμπλήρωσε)
Την ελληνική φυσικά! Αλλά, αγαπώ πολύ και την ινδική και ταϊλανδέζικη κουζίνα.
Λατρεύεις να μαγειρεύεις ή να τρως; Πες μας αγαπημένη συνταγή…
Το ένα φέρνει το άλλο! Λατρεύω να πειραματίζομαι με διάφορες συνταγές. Αυτήν την περίοδο περνάω “έρωτα” με την ταϊλανδέζικη κουζίνα και μαγειρεύω συνέχεια την ταϊλανδέζικη σούπα Tom Yum.
‘Ησουν από τα παιδιά που έλεγαν συχνά- κατά την διάρκεια της μέρας-mamapeinao?
Εννοείται! Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή.
Ζεις στο Λονδίνο. Πώς σου φαίνεται το φαγητό τους και πιο είναι το τοπ γλυκό;
Η βρετανική κουζίνα είναι πολύ διαφορετική από την ελληνική και τη μεσογειακή. Μου αρέσει το ότι έχει πολλές επιρροές από την ινδική κουζίνα, την οποία και αγαπώ. Δεν θα πω όχι σε ένα καλό Sunday roast, το κλασικό κυριακάτικο γεύμα των Βρετανών με μοσχαρίσιο κρέας ψημένο στο φούρνο, τραγανές πατάτες, “αέρινα” ψωμάκια Yorkshire pudding και gravy sauce. Από γλυκά, ευτυχώς δεν μένει κανείς παραπονεμένος! Κέικ, μάφιν, cupcakes, ντόνατς, παγωτά, πίτες, κρέμες, ό,τι αρέσει στον καθένα θα το βρει στο Λονδίνο σε εξαιρετική ποιότητα και άπειρες παραλλαγές. Σαν Έλληνας, συχνά απολαμβάνω ένα καλό σουβλάκι, το οποίο πλέον μπορούμε να βρούμε – συχνά σε ποιότητα ανώτερη και από αυτή των ελληνικών ψητοπωλείων – σε πολλά εστιατόρια σε όλο το Λονδίνο.
‘Εχεις εναλλακτικές προτάσεις για Χριστουγεννιάτικα γλυκά;
Μου αρέσει πολύ το ιταλικό πανετόνε και η γαλλική βασιλόπιτα με φύλλο σφολιάτας και γέμιση αμυγδάλου.
Ίσως επιστρέψεις στην tv; Θα συμμετείχες σε εκπομπή της ελ. τηλεόρασης ή θα προτιμούσες …
Το κάθε μέσο έχει την ομορφιά του και δίνει διαφορετικές δυνατότητες επικοινωνίας με τον κόσμο. Έχω συνεργαστεί με πολλές εκπομπές, όπως το Alpha Παντού, το Joy στο Mega, ή ως guest chef σε πρωινές εκπομπές. Η τηλεόραση έχει μεγάλη δυναμική και μπορείς να προσεγγίσεις κοινά που ίσως δεν είναι εξοικειωμένα με το ίντερνετ.
Από την άλλη, στο κανάλι μου στο YouTube έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη κοινότητα από φοιτητές που ψάχνουν συνταγές με ένα σκεύος και τρία υλικά μέχρι και μαμάδες που θέλουν να πειραματιστούν με νέες συνταγές. Επικοινωνούμε μέσα από τα σχόλια και πάντα λαμβάνω υπόψη μου τις προτάσεις του κοινού για τα επόμενα επεισόδια.