Προτάσεις για εκπλήξεις όλο γλύκα
Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή του χρόνου για τους περισσότερους από εμάς, αν όχι για όλους. Ο λόγος απλός και πέρα για πέρα επαρκής. Αρχικά, ξετυλίγουμε τα κουτιά με τα λαχταριστά γλυκά των γιορτών και το τραπέζι γεμίζει χρώματα κι αρώματα. Τότε βρίσκουμε την ευκαιρία να ενδώσουμε στην απόλαυση, στο όνομα του χρόνου που φεύγει. Έπειτα, έρχεται το δεύτερο ξετύλιγμα και μαζί του η ώρα των εκπλήξεων. Ξετυλίγουμε τα δώρα που ανταλλάξαμε με τους αγαπημένους μας ή που –γιατί όχι;– πήραμε για εμάς τους ίδιους. Τα χαμόγελα γίνονται ευχές και οι ευχές αγκαλιές. Αν αυτό δεν είναι μαγεία, τότε τι;
Tα πιο γλυκά Χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα για να είναι γλυκά χρειάζονται θερμίδες. Διαφορετικά, τι να τα κάνεις; Θα ήταν σαν κάθε άλλη εποχή του χρόνου, με μόνη διαφορά τα έξτρα λαμπιόνια. Γι’ αυτό προτρέπουμε τον καθένα –αλλά πρώτα τους εαυτούς μας– να ενδώσει στις γλυκές απολαύσεις των γιορτών. Γιατί αν δεν φάμε τώρα μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες, πότε θα το κάνουμε;
Καλά τα σπιτικά γλυκά και το σπίτι που γεμίζει βουτυρένιες μυρωδιές. Όμως, επειδή είμαστε υπέρ το δέον κοινωνικά όντα κατά την περίοδο των γιορτών και ο χρόνος είναι λιγοστός, εμπιστευόμαστε «γλυκατζίδικα», για γλυκιές απολαύσεις σαν να βγήκαν από τον φούρνο του σπιτιού μας.
ΑΘΗΝΑΙΑ
Από το 1967 η «Αθηναία» μας κακομαθαίνει με τα γλυκά της στον ίδιο χώρο στο Πολύγωνο. Με αρχηγό την αξεπέραστη ποιότητα και εμπειρία, προσφέρει φρέσκα, λαχταριστά γλυκά όλες τις μέρες του χρόνου. Η ωδή στα Χριστούγεννα περιλαμβάνει βουτυρένιους κουραμπιέδες σε μινιόν ή κανονικό μέγεθος, παραδοσιακές δίπλες και μελομακάρονα. Οι γλυκές επιλογές συνεχίζονται με κορμό, τούρτες σε ποικιλία γεύσεων και μπισκοτόσπιτα, που θα σε μαγέψουν. Παστάκια, σοκολατάκια και παραδοσιακά γλυκά ταψιού είναι μόνο μερικές ακόμη από τις επιλογές που θα βρείτε. Για τους λάτρεις του παγωτού που δεν το εγκαταλείπουν ούτε τους χειμερινούς μήνες, η «Αθηναία» συνεχίζει να προσφέρει το γνωστό φρεσκότατο παγωτό της όλο τον χρόνο.
Πριγκηποννήσων 12, Αθήνα
Τ.: 210 64 64 297
Fb: Aθηναία Ζαχαροπλαστείο Catering
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη βρίσκεται από το 1967 ένα ζαχαροπλαστείο που έχει να αφηγηθεί πολλές γλυκές ιστορίες. Το ζαχαροπλαστείο Σκαφίδας είναι από τα πιο παλιά και γνωστά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και όποιος έχει δοκιμάσει γλυκό από εκεί, δεν το αλλάζει. Μελομακάρονα και τραγανοί κουραμπιέδες με καβουρδισμένα αμύγδαλα και βούτυρο γάλακτος που λιώνουν στο στόμα. Κορμοί σε τέσσερις γεύσεις –κάστανο, σεράνο, αμυγδάλου και ανάμεικτο– για να μην ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε.
Οι παραδοσιακές δίπλες και τα panettone με συνταγή που φέρει την υπογραφή του Σκαφίδα, μας φέρνουν ξανά και ξανά μια βόλτα από την όμορφη αυτή πλατεία της Κυψέλης.
Πλατεία Αγίου Γεωργίου 8, Κυψέλη
Τ.: 210 88 12 743 | Fb: Skafidas Pastry Shop
Ig: skafidas_pastryshop
Γιορτές = Γλυκά
και το αντίστροφο
Αν στα συνώνυμα των χριστουγεννιάτικων γιορτών βάζουμε τη φάτνη, τον Άι-Βασίλη και τα δώρα, σίγουρα δεν ξεχνάμε τα γλυκά. Αρώματα, γεύσεις, χαμόγελα και αγκαλιάσματα: αυτά που συμβαίνουν γύρω από ένα κουτί ή μια πιατέλα γεμάτη γλυκά.
Κουραμπιές ή μελομακάρονο;
Το αιώνιο debate…
Αλεύρι ανακατεύεται με βούτυρο και αμύγδαλα για να πασπαλιστεί με άχνη ζάχαρη. Το αγαπημένο γλυκό, απόλυτα συνυφασμένο με την περίοδο των Χριστουγέννων, έφτασε στην Ελλάδα μετά από μακρύ ταξίδι. Τόπος καταγωγής η Περσία –αν και την πατρότητά του διεκδικεί και ο Λίβανος– και χρόνος εμφάνισης ο μακρινός 7ος αιώνας, όταν η ζάχαρη διαδόθηκε στην περιοχή.
Στην Ελλάδα ο κουραμπιές έφτασε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922. Οι Σμυρνιοί κουραμπιέδες ραντίζονται με ροδόνερο μόλις βγουν από τον φούρνο και στολίζονται διακριτικά με μυρωδάτο καρφάκι γαρύφαλλο. Η μυρωδιά του κονιάκ, που έχει μεθύσει τη ζύμη, φτάνει στα ρουθούνια και το χοντροκομμένο αμύγδαλο γαργαλάει τον ουρανίσκο. Ο κουραμπιές ήρθε για να μείνει.
Έκτοτε πολλά άλλαξαν, λίγο ή πολύ, αλλά ο κουραμπιές παραμένει σταθερός στις προτιμήσεις μας. Πέρα από τους κλασικούς κουραμπιέδες, μαθαίνουμε από το Sorolop τις παραλλαγές του: κουραμπιέδες vegan με σησαμέλαιο, κουραμπιέδες με κακάο και σοκολάτα.
Το μελομακάρονο, από την άλλη, έχει μια ξεχωριστή αν και λίγο μακάβρια ιστορία. Η μακαρωνία, όπως αποκαλούνταν τα μελομακάρονα τον Μεσαίωνα, υπήρξε το πιάτο που έτρωγαν όσοι παρίσταντο σε μια νεκρώσιμη ακολουθία. Με το πέρασμα του χρόνου, τα μικρά ψωμιά σε σχήμα σημερινού μελομακάρονου βούτηξαν σε γλυκό μέλι κι έτσι η μακαρωνία έγινε μελομακάρονο.
Μήπως να δοκίμαζες κάτι διαφορετικο;
Καλοί οι κουραμπιέδες, ακόμα πιο καλά τα μελομακάρονα –προσωπική άποψη πάντα– αλλά μήπως να δοκιμάζαμε κάτι διαφορετικό, έτσι για την αλλαγή; Οι επιλογές δεν είναι λίγες και βέβαια είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικές.
Πρώτη στάση για λουκουμάδες στο Λουκουμέλο της Κυψέλης. Πεντανόστιμες μπουκίτσες ζυμαριού τηγανισμένες σε καυτό λάδι, τραγανές απ’ έξω και αφράτες από μέσα ζεσταίνουν τον ουρανίσκο μας τις γιορτινές ημέρες.
Το φουσκωτό κέικ, γνωστό με το όνομα panettone, γεννήθηκε στην Ιταλία για να κατακτήσει τα Χριστούγεννα όλου του κόσμου. Η Koukouvaya προτείνει, εκτός από το κλασικό panettone με σταφίδα, μια λαχταριστή παραλλαγή με σοκολάτα και βανίλια. Δύσκολο να μην ενδώσεις στον γλυκό πειρασμό.
Για εκείνους που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι καινούριο, αλλά να μην προδώσουν το παραδοσιακό μελομακάρονο, το Choureal ετοιμάζει εκλέρ γεμιστό με μέλι και κρέμα που αναδύει όλα τα μυρωδικά του μελομακάρονου.
www.choureal.gr
fb: choureal.profiterole | ig: choureal_profiterole
[email protected]
Αθήνα: Ερμού 18 & Διομείας 1-4, Σύνταγμα
Θεσσαλονίκη: Παλαιών Πατρών Γερμανού 9 & Βενιζέλου 20
Για το τέλος άφησα το κάστανο. Συνυφασμένο με τον χειμώνα –άρα και τις γιορτές– το κάστανο τρυπώνει μέσα στο τσουρέκι του Sorolop, ενώ κάθεται πάνω στο σου του Choureal. Ακόμα να δοκιμάσεις;!
ΛΟΥΚΟΥΜΕΛΟ
Λουκουμάδες χειροποίητοι ψήνονται μπροστά στα μάτια μας, ενώ εμείς παρακολουθούμε όλη τη διαδικασία της παραγωγής τους, μέχρι να έρθει η στιγμή της απόλαυσης. Βρισκόμαστε στο Λουκουμέλο. Δοκιμάζουμε οπωσδήποτε τους πιο επίκαιρους λουκουμάδες με την ονομασία «Γευστικά Χριστούγεννα»: λευκή σοκολάτα, που θυμίζει τα λευκά Χριστούγεννα, πλαισιώνει την πραλίνα σοκολάτας. Το πιάτο ολοκληρώνεται με Smarties και πολύχρωμη τρούφα. Μετά τους λουκουμάδες, πίνουμε τον πολύτιμο και σοφιστικέ καφέ της εταιρείας Hausbrandt, από χαρμάνια της Κεντρικής Αμερικής. Και για όσους δεν καταλαβαίνουν από κρύο, το μενού πλαισιώνεται από παγωτά με φρέσκο πρόβειο γάλα.
Κυψέλης 81, Αθήνα | Τ.: 210 82 54 310 | Ig: loukoumelo
Fb: Λουκουμέλο cafe ιστοριες για καφέ και λουκουμάδες
Youtube: Λουκουμέλο | www.loukoumelo.gr
KOUKOUVAYA DESSERTS
Εκτός από τα λαχταριστά panettone, η Koukouvaya μας ετοιμάζει δύο ζουμερά signature γλυκά της. Αφού δέσει το παντεσπάνι σοκολάτας με κρέμα σοκολάτας, πασπαλίζει την κορυφή με καραμελωμένο αμύγδαλο: το Ιγκλού είναι έτοιμο να ζεστάνει τον ουρανίσκο μας. Η Koukouvaya θυμάται τις ρίζες της κι ετοιμάζει την Ερασμία, το γλυκό που συνήθιζε να φτιάχνει η κρητικιά θεία της. Ακόμα και το Gluhwein (γκλουβάιν), που ακούει σε αυστριακό όνομα, παίρνει άρωμα Κρήτης με πινελιές από Koukouvaya.
Η Koukouvaya φτιάχνει όλα τα γλυκά της σε γενναίες μερίδες και καλεί την παρέα να τα μοιραστεί τον χουχουλιάρικο χώρο της.
Σκουζέ 1, Αθήνα | Τ.: 210 33 18 700 | www.koukouvaya.gr
Fb: Koukouvaya Desserts | Ig: koukouvaya_athens
SOROLOP
Μεταξά & Μπενάκη, Εξάρχεια
Πευκών 48, Μεταμόρφωση
fb: Sorolop
ig: sorolop_gr