Καλέσαμε τις δύο Διευθύντριες Σπουδών του , την Αγγελική και τη Βάσω, και τις ρωτήσαμε όλα όσα θέλαμε να μάθουμε σχετικά με την εκμάθηση των Αγγλικών, τις εξελίξεις στον τρόπο που διδάσκονται οι ξένες γλώσσες και το πώς τα Αγγλικά μπορούν να γίνουν το αγαπημένο μάθημα των παιδιών μας!
Θα αρχίσουμε με μία πολύ συνηθισμένη ερώτηση των γονιών! Πότε πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει ένα παιδί Αγγλικά;
Αγγελική: Γενικά, συμβουλεύουμε τους γονείς που επισκέπτονται το PVLC να ξεκινήσουν ήδη από τις ηλικίες των 5-6 ετών, δηλαδή ήδη από το νηπιαγωγείο. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν είναι ο χρυσός κανόνας, ούτε υπάρχει μία σωστή ηλικία για να μάθεις κάτι!
Ανάλογα με την ηλικία, όμως, αλλάζει και η μαθησιακή εμπειρία και ο τρόπος διδασκαλίας. Οι ενήλικες, για παράδειγμα, ναι μεν χάνουν τη πλαστικότητα που απαιτείται για να εκφέρουν σωστά συγκεκριμένους φθόγγους, αλλά έχουν καλύτερο έλεγχο της μαθησιακής πορείας. Τα παιδιά, από την άλλη, μαθαίνουν βιωματικά και έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν πιο γερά τα θεμέλια της γλώσσας και να την κάνουν κτήμα τους. Εννοείται όμως πως καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την απόφασή μας, δίνουμε εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με το πότε πρέπει ένα παιδί να ξεκινήσει.
Παλαιότερα τα μαθήματα Αγγλικών περιλάμβαναν κατά βάση ασκήσεις γραμματικής και απομνημόνευση. Έχει αλλάξει καθόλου αυτό;
Βάσω: Εννοείται! Η εκμάθηση Ξένων Γλωσσών έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Χτίζουμε τα θεμέλια ώστε τα παιδιά να είναι σωστοί χρήστες της γλώσσας, αλλά την ίδια στιγμή δίνεται έμφαση σε μια πιο βιωματική εκμάθηση της γλώσσας.
Τα παιδιά δεν καλούνται να μάθουν απ’ έξω γραμματικούς κανόνες και λεξιλόγιο, αντίθετα, εκτίθενται στις δομές και τις λέξεις, κατανοούν τους κανόνες, και ξεκινούν να χρησιμοποιούν την γλώσσα-στόχο προκειμένου να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν. Η ξερή απομνημόνευση δεν αποδίδει και για αυτό εμπλουτίζουμε τα μαθήματα με projects, παιχνίδι και διάδραση ώστε τα παιδιά να μιλάνε Αγγλικά όχι γιατί είναι η ώρα του μαθήματος, αλλά γιατί η γλώσσα είναι το όχημα για να εκφράσουν τις ιδέες που θέλουν να μοιραστούν!
Ο κόσμος της εκπαίδευσης συνεχώς εξελίσσεται. Ποιες είναι οι νέες μεθοδολογίες και προσεγγίσεις που αξίζει να έχουμε στο μυαλό μας όταν κληθούμε να επιλέξουμε το κατάλληλο φροντιστήριο;
Αγγελική: Ναι, πράγματι αλλάζει, και αλλάζουμε και εμείς μαζί του!
Για παράδειγμα, το CLIL είναι μια από τις προσεγγίσεις που εμείς, στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Παγουλάτου-Βλάχου, έχουμε υιοθετήσει και αγκαλιάσει. Μέσα από το CLIL, που σημαίνει ενσωματωμένη εκμάθηση περιεχομένου και γλώσσας, τα παιδιά δεν μαθαίνουν απλώς Αγγλικά, μαθαίνουν τα πάντα μέσα από τα Αγγλικά! Είναι συναρπαστικό, γιατί εντάσσουμε την εκμάθηση σε ένα πολύ χρήσιμο πλαίσιο. Τα παιδιά μαθαίνουν νέα πράγματα απευθείας στη γλώσσα-στόχο, στα Αγγλικά. Τα βιβλία της Express Publishing που χρησιμοποιούμε κατά αποκλειστικότητα στα κέντρα μας δίνουν έμφαση στη συγκεκριμένη προσέγγιση και ξεναγούν τα παιδιά στον κόσμο της βιομηχανικής επανάστασης, της βικτωριανής Αγγλίας και των ατμομηχανών, στο Βόρειο Σέλας, στη μουσική και στην τέχνη… όλα αυτά, κεντρίζουν την προσοχή των παιδιών που αναπτύσσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες ενώ μαθαίνουν τον κόσμο!
Η μεθοδολογική προσέγγιση της βιωματικής διδασκαλίας είναι μία ακόμα καινοτομία στην εκπαίδευση που έχουμε υιοθετήσει και την οποία καλλιεργούμε μέσα από το Θεατρικό Παιχνίδι και τη Ρητορική στα Αγγλικά! Και τα δύο βοηθούν τους μαθητές να αποκτήσουν ευφράδεια λόγου, να συνεργάζονται, να αποκτούν αυτοπεποίθηση και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες… Με λίγα λόγια, δεν μαθαίνουν απλώς Αγγλικά, αλλά αναπτύσσουν παράλληλα τις λεγόμενες «μαλακές δεξιότητες» που θα τους φανούν χρήσιμες τόσο στον επαγγελματικό τους βίο, όσο και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Τι ακριβώς γίνεται με τη μάθηση μέσω παιγνίων; Μαθαίνουν τα παιδιά κατά αυτόν τον τρόπο;
Βάσω: Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί είναι το παιχνίδι! Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά μαθαίνουν να παίρνουν υπολογισμένα ρίσκα, να πειραματίζονται μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να σέβονται τους γύρω τους. Επίσης, και αυτό συχνά το υποτιμούμε, μαθαίνουν να χάνουν! Αυτή είναι, λοιπόν, ακόμη μία μεθοδολογική καινοτομία, η παιχνιδοποίηση.
Στα Κ.Ξ.Γ. Παγουλάτου-Βλάχου, έχουμε τρία clans, τους Τίγρεις, τα Τσίτα και τα Λιοντάρια και κάθε παιδί προσπαθεί να κερδίσει πόντους για την ομάδα του μέσω των DigiBooks, της ψηφιακής μας πλατφόρμας! Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας και αναπτύσσουν επίσης το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στην ομάδα τους. Αν μας δείτε προς το τέλος της χρονιάς, θα καταλάβετε τί εννοούμε όταν λέμε ότι μάθηση και παιχνίδι πάνε μαζί! Ακόμα και εμείς που είμαστε οι αρχηγοί των ομάδων αγωνιούμε σαν να ήμασταν οι μαθητές!
Τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί οι διαγνώσεις ΔΕΠΥ και άλλων μαθησιακών προκλήσεων. Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα παιδί που τις αντιμετωπίζει;
Αγγελική: Ευτυχώς πλέον γονείς και εκπαιδευτικοί είναι σε ετοιμότητα και αναγνωρίζουν νωρίς τυχόν προκλήσεις. Και έχουμε και τα εργαλεία να τις αντιμετωπίσουμε! Χρησιμοποιούμε οπτικό-ακουστικά και κιναισθητικά ερεθίσματα, κατανοούμε τυχόν παλινδρομήσεις (που, εδώ που τα λέμε, εξυπακούονται και δεν αφορούν μόνο παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες) και δημιουργούμε μια σταθερή ροή μάθησης.
Για αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους γονείς, κάνουμε συμβουλευτικές συναντήσεις με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό και παρακολουθούμε τα παιδιά — έχουμε, εξάλλου, τη δυνατότητα να το κάνουμε καθώς τα τμήματά μας είναι ολιγομελή.
Οι ενήλικες συχνά δυσκολεύονται να βελτιώσουν τα Αγγλικά τους, αν και οι συνθήκες το απαιτούν. Ποια λύση προτείνετε;
Βάσω: Η πιο συχνή πρόκληση που συναντούν οι ενήλικες μαθητές μας είναι ότι το επίπεδο τους δεν είναι ξεκάθαρο. Μετά από χρόνια έκθεσης στη γλώσσα, έχουν δημιουργήσει ένα ψηφιδωτό γνώσης, από το οποίο λείπουν σημαντικά κομμάτια. Παρ’ όλα αυτά, με την κατάλληλη καθοδήγηση, οι ενήλικες μπορούν να γίνουν άριστοι ομιλητές της γλώσσας που επιθυμούν. Στα Κ.Ξ.Γ. Παγουλάτου-Βλάχου, δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων, ενώ χρησιμοποιούμε επίσης τα βιβλία Career Paths όταν πρόκειται για επαγγελματίες που θέλουν να μάθουν τη γλώσσα. Με τα Career Paths, μπορεί κανείς να μάθει Αγγλικά σχετικά με το επάγγελμά του και έχει τη δυνατότητα μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών να λάβει τη σχετική πιστοποίηση γνώσης από το πανεπιστήμιο του Greenwich.
Έχουμε ακούσει ότι δεν είστε ένα απλό φροντιστήριο Αγγλικών! Ισχύει;
Αγγελική: Σίγουρα όχι! Κάνουμε ομάδες debate, θεατρικό παιχνίδι, food festivals για φιλανθρωπικούς σκοπού και ένα εβδομαδιαίο podcast, το οποίο μπορείτε να ακούσετε στην σελίδα μας, PVLC.gr!
Άρα και μόνο με αυτά τα λίγα—γιατί, πιστέψτε με, είναι και πολλά άλλα—νομίζω ότι φαίνεται ότι είμαστε ένα σχολείο με πολύπλευρη δράση και καινοτόμα προσέγγιση στην εκπαίδευση.
Για εμάς, το σημαντικότερο είναι η γνώση της ξένης γλώσσας με αντίκρισμα. Με άλλα λόγια, θέλουμε οι μαθητές μας να φεύγουν από εμάς όχι μόνο με έναν τίτλο σπουδών ανά χείρας αλλά με πραγματικές γνώσεις που θα τους ανοίξουν τις πόρτες στη μετέπειτα ζωή τους.
Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Παγουλάτου-Βλάχου; Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα pvlc.gr!