Αυτό το μήνα, οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» βάζουν στο μικροσκόπιο την Αρχαία Ελλάδα, την Αναγέννηση και το ρεμπέτικο τραγούδι.
Σοβιετικοί ιστορικοί για την Αρχαία Ελλάδα
Οικονομία – κοινωνία – πολιτική
Μετάφραση – Επιμέλεια:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Νέο ιστοριογραφικό υλικό για την εμφάνιση, ανάπτυξη και κρίση της πόλης-κράτους παρουσιάζεται στη συλλογή, αποτελώντας ταυτόχρονα μια κριτική της αστικής ιστοριογραφίας από τη μεριά των Σοβιετικών ιστορικών. Οι μελέτες της συλλογής στηρίζονται και αναπτύσσουν τη σοβιετική μαρξιστική μεθοδολογία έρευνας της δουλοκτητικής κοινωνίας και οικονομίας. Επιπλέον, αποτελεί μια σημαντική πηγή γνώσης για το ευρύ κοινό και ταυτόχρονα ένα σημαντικό εργαλείο έρευνας για ιστορικούς, αρχαιολόγους, φιλολόγους, φοιτητές.
O KΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
Το προοίμιο του καπιταλισμού στην Ευρώπη
Λάσλο Μάκαϊ
H Αναγέννηση (14ος-16ος αιώνας) σημάδεψε την ιστορία της ανθρωπότητας. Ο κόσμος άλλαξε συθέμελα και μαζί με αυτόν άλλαξαν οι ιδέες, οι αντιλήψεις και συνολικά ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων. Το βιβλίο του Λάσλο Μάκαϊ, που εκδόθηκε το 1977 στη Βουδαπέστη και μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά από τον Γιώργο Βαβίτσα, αποτελεί συνέχεια στην προσπάθεια της Σύγχρονης Εποχής να προμηθεύσει τους αναγνώστες της με μια σειρά εκλαϊκευτικών εκδόσεων που παρουσιάζουν με μαρξιστική, διαλεκτική υλιστική ματιά σημαντικές περιόδους της ιστορικής και κοινωνικής εξέλιξης.
Ανιχνεύοντας το ρεµπέτικο
Στέφανος Λουκάς
Τελικά το ρεμπέτικο είναι λαϊκό τραγούδι; Είναι τραγούδι των λούμπεν ή των λαϊκών στρωμάτων; Προωθεί τα ναρκωτικά; Πώς παρουσιάζει τη γυναίκα; Το τραγούδησαν αστοί ή εργάτες; Ποια η πορεία του στο πλάι του εργατικού κινήματος;
Το ρεμπέτικο είναι συνυφασμένο με την πορεία και την εξέλιξη που διαγράφει η ζωή των εργατριών και των εργατών, όλων των ανθρώπων του μόχθου στα αστικά κέντρα, στις πόλεις, από την εμφάνιση των πρώτων ακόμη μικρών τμημάτων του προλεταριάτου στα γεωγραφικά σημεία που ζουν Έλληνες.
Η μελέτη του Στέφανου Λουκά απαντάει σε όλα για το τραγούδι που τόσο πολύ έχει αγαπηθεί από το λαό, αλλά και τόσο πολύ έχει κυνηγηθεί από την άρχουσα τάξη.
Κεντρικά: Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα |
Τηλ. 210 38 29 835 |
E-mail: [email protected] | www.sep.gr
FB: Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή
IG: syghroni_epoxh
YouTube