Η γευστική χειμωνιάτικη απόλαυση έχει τα στέκια της! Εμείς επιλέξαμε τα αγαπημένα μας μαγαζιά για σούπα (και όχι μόνο). Σε όλη την Αθήνα λοιπόν μπορείτε να βρείτε αγαπημένες σούπες, παραδοσιακές, έθνικ ή πιο ιδιαίτερες!
Μαγεμένος Αυλός
Αμύντα 4, Αθήνα | T.: 210 72 23 195
fb: Μαγεμενος Αυλος
Στο Μαγεμένο Αυλό, ένα θρυλικό και πολυαγαπημένο στέκι των ανθρώπων της τέχνης, των γραμμάτων, του πολιτισμού από το 1961, ο χρόνος έχει μείνει ακίνητος, με τη γοητεία της παράδοσης να σκεπάζει κάθε γωνιά, αποτελώντας το ιδανικό σκηνικό, για να πρωταγωνιστήσει η ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα, η γεύση, η μουσική και το τραγούδι. Στα πιάτα του Μαγεμένου Αυλού, που έχουν τιμήσει με την προτίμησή τους εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής κουλτούρας και της πολιτικής ζωής, όπως ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Νίκος Γκάτσος, ο Δημήτρης Χορν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρωταγωνιστεί η παράδοση, η σπιτική φροντίδα και τα εκλεκτά, ολόφρεσκα υλικά.
Ανάμεσα στα οικεία και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής, οι σεφ του Αυλού εμπνέονται και βάζουν πινελιές απ’ τις δημοφιλέστερες γεύσεις της διεθνούς κουζίνας. Το χειμώνα, στο εσωτερικό του, δημιουργείται κάθε βράδυ μια ζεστή και γοητευτική ατμόσφαιρα, με τους θαμώνες να απολαμβάνουν υπέροχα πιάτα υπό τους φυσικούς ήχους μικρών αλλά επίλεκτων μουσικών σχημάτων. Τα κυριακάτικα μεσημέρια μπορείτε να επισκεφτείτε τον καθιερωμένο πια πλούσιο μπουφέ του εστιατορίου και να δοκιμάσετε τα διαλεχτά πιάτα του, τις σαλάτες και τα λαχταριστά γλυκά, σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή, πάντα με ζωντανή μουσική και τραγούδια.
Ιταλική Minestrone Λαχανικών με Ζυμαρικά
Όταν πρόκειται για σπουδαία κλασικά πιάτα, στον Μαγεμένο Αυλό ακολουθούν κατά γράμμα την παραδοσιακή συνταγή εν προκειμένω την Ιταλική. Τα πιο φρέσκα λαχανικά βράζουν προσεκτικά και καρυκεύονται μόνο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η minestrone λαχανικών με την πάροδο του χρόνου έχει εξελιχτεί από ένα φτωχό πιάτο, σε μια υγιεινή αλλά και πολύ νόστιμη επιλογή.
Το Ουζερί του Λάκη
Ελπίδος 16, Πεζόδρομος, Πλ. Βικτωρίας
Τ. 2108213776 | Fb: Το ουζερί του Λάκη
Κοινό μυστικό των απανταχού ψαροφαγάδων, Το Ουζερί του Λάκη έχει χτίσει τη φήμη του από το 1984, αποκτώντας έτσι σταθερούς και πιστούς θαμώνες. Απλό, κλασικό και όμορφο, με φιλική ατμόσφαιρα, άψογη εξυπηρέτηση και μοναδική τεχνική μαγειρέματος, κρύβεται στον πεζόδρομο της Ελπίδος, κοντά στην πλατεία Βικτωρίας: σερβίρει φρέσκο ψάρι, άφθονα αποστάγματα και μεγάλα χαμόγελα! Μια βιτρίνα με κάθε μέρα και διαφορετικά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά -αναλόγως την «ψαριά»- πιάτα παραδοσιακά και πιάτα πιο ιδιαίτερα με την υπογραφή της Άννας, όπως λαζάνια του μπεκρή με ρέγκα και αμύγδαλα ή μουσακάς σαρδέλα, σας περιμένουν να τα γευτείτε. Η διακόσμηση του μαγαζιού μαρτυρά τα χρόνια που πέρασαν και οι ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να κάνουν ελάχιστες παρεμβάσεις. Γιατί ο χώρος έχει ποτιστεί από τις ανθρώπινες ιστορίες που έχουν γραφτεί στα τραπέζια του. Και συνεχίζουν να γράφονται ακόμη και σήμερα!
Της Άννας η ψαρόσουπα και η κακκαβιά!
Ίσως από τα καλύτερα πιάτα που έχω δοκιμάσει στην Αθήνα. Η Άννα σερβίρει το ψάρι χωριστά στο πιάτο και η αχνιστή σούπα με καρότο, κρεμμύδι και σέλινο έρχεται σε μπολ! Θυμηθείτε μας: μια μέρα τηλεφωνήστε και παραγγείλτε κακκαβιά να φάτε ένα βραδάκι με την παρέα σας. Δεν θα χάσετε!
Το Αυγό του Κόκκορα
Μυλλέρου 25, Μεταξουργείο |
Τ.: 217 70 50 103 | fb: Το Αυγό Του Κόκκορα Μεταξουργείο |
www.toavgotoukokkora.gr
Γεννούν και τα κοκόρια μας, λέει το παλιό γνωμικό και στο φημισμένο αθηναϊκό μαγαζί που ακούει στο όνομα «Αυγό του Κόκκορα», ταιριάζει γάντι! Γιατί εδώ, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε πιάτα, φτιαγμένα με υλικά υψηλής ποιότητας και βαθιά γνώση της γεύσης και της μαγειρικής: θεσπέσια μαγειρευτά και ψητά, ξεχωριστά ορεκτικά, μακαρονάδες και ριζότα, τόσο για τους λάτρεις του κρέατος, όσο και για χορτοφάγους. Από το 1982, τότε που ξεκίνησε από την Κυψέλη, δεν μας έχει απογοητεύσει ποτέ και γι’αυτό το λόγο οι Αθηναίοι το γνωρίζουν και το κατατάσσουν στα καλύτερα εστιατόρια της Πόλης. Τώρα, στην καρδιά του Μεταξουργείου – σε έναν χώρο που από το 1933 λειτουργούσε σαν οινομαγειρείο- μπορείτε να απολαύσετε ξεχωριστές συνταγές από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τη 01.00 το βράδυ. Δώστε σημασία στην υπέροχη διακόσμηση και στο κολάζ με τις φωτογραφίες από τους ανθρώπους του θεάτρου που πέρασαν από εδώ!
Ζεστή Κοκκορόσουπα
Με την υπογραφή του «Αυγού του Κόκκορα», η σούπα που έκανε γνωστό το μαγαζί σε όλη την Πόλη, σερβίρεται ακόμη όπως τότε. Τότε που ο Νίκος έβαζε κεριά στα τραπέζια για να φάνε όσοι σχόλαγαν αργά από τις δουλειές τους!
Οι νοστιμιές της Μαίρης
Ύδρας 2, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Κυψέλη
Τ: 210 82 29 239 // fb: Οι νοστιμιές της μαίρης
Το αγαπημένο μου παιχνίδι όταν τρώω στης Μαίρης είναι να ακούω από ποιες περιοχές της Αθήνας ήρθαν τα διπλανά τραπέζια: τόσο ξακουστές είναι οι Νοστιμιές που μαγειρεύει η Μαίρη, που τα χιλιόμετρα γίνονται χιλιοστά και κυριολεκτικά όλος ο νομός Αττικής πηγαίνει για να χαρεί η ψυχή του! Ατμόσφαιρα παρέας, άψογη εξυπηρέτηση, πιάτα σαν της μαμάς και της γιαγιάς μας, καθαρά σπιτίσια και πεντανόστιμα. Ό,τι τραβάει η ψυχή σας θα το βρείτε. Τηγανητά; Ψάρια; Θαλασσινά; Μαγειρευτά; Κρέας; Σούπες; Στη Μαίρη υπάρχουν όλα και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές! Μπορείτε πάντα να διαλέξετε από τη βιτρίνα ή να ρωτήσετε τα παιδιά του service τι άλλο υπάρχει. Και έχετε τα μάτια σας ορθάνοιχτα: οι πιο διάσημοι της Πόλης τρώνε μόνο στης Μαίρης! Ειδικά το βράδυ, όταν τα θέατρα τελειώνουν, οι θίασοι μαζεύονται και γίνονται μια παρέα με τα υπόλοιπα τραπέζια!
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Ενώ ξακουστές είναι και η κοτόσουπα και το βραστό της Μαίρης (κατά τη διάρκεια του χειμώνα κάνουν θραύση!), η δική μας αγαπημένη σούπα είναι τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο! Σπιτικά, μυρωδάτα, χορταστικά, ό,τι πρέπει για αυτήν την περίοδο, που η θερμοκρασία παίρνει την κατιούσα.
Αχιλλέας Βεργίνα
Βαλτετσίου 62, Εξάρχεια | τ.: 210 33 02 933 fb: Achileas1978
Η «Βεργίνα» συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στα κλασικά και παραδοσιακά μαγαζιά της Πόλης, η καλύτερη επιλογή όταν θέλεις να γευτείς ελληνική κουζίνα που σου θυμίζει το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι! Φυσικά, από το πλούσιο μενού και την ποικιλία των επιλογών, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι σούπες. Στη «Βεργίνα», θα βρείτε παραδοσιακές, αλλά και πιο ιδιαίτερες σούπες, πάντα με φρέσκα και αγνά υλικά. Δοκιμάστε φακές και ρεβίθια από το Φενεό, βελουτέ σούπες με μπρόκολο, κολοκύθα ή λαχανικά, σούπες κρεάτων, γιουβαρλάκια, πατσά και μαγειρίτσα (όλο το χρόνο, όχι μόνο την Ανάσταση) αλλά και ψαριών, όπως κακκαβιά και παραδοσιακή ψαρόσουπα από φρέσκο ψάρι! Και όπως διατείνονται οι άνθρωποι της «Βεργίνας»: «Χειμώνας εμφανίστηκε, ξεκίνησαν τα κρύα! Μα εμείς σας ετοιμάσαμε σούπες, όχι αστεία!».
Ελληνική Κοτόσουπα και «Εθνική» Φασολάδα!
Η πιο δημοφιλής σούπα της «Βεργίνας» είναι η κοτόσουπα, μαγειρεμένη με ελληνικά κοτόπουλα, αυγολέμονο, καρότο και ρυζάκι, ενώ η πιο παραδοσιακή είναι η φασολάδα με φασόλια από το Νευροκόπι Δράμας, μαγειρεμένη «κλασικά», μουλιάζοντας τα φασόλια από την προηγούμενη νύχτα!
Wabi Sabi
Εμμανουήλ Μπενάκη 9, Εξάρχεια
T.: 210 33 06 562 | Fb: Wabi Sabi
Το Wabi Sabi φέρνει στην Εμμανουήλ Μπενάκη την ασιατική γαστρονομία! Εδώ και 6 χρόνια, είναι το αγαπημένο στέκι, όσων αγαπούν την εξωτική κουζίνα από τα βάθη της Ανατολής. Στο Wabi Sabi, θα βρείτε πιάτα από Ιαπωνική, Κινέζικη, Βιετναμέζικη, Ταϋλανδέζικη κουζίνα σε γενναίες ποσότητες και πολύ καλές τιμές. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία, σούσι, ορεκτικά, σαλάτες, πιάτα με βάση το μοσχάρι, το χοιρινό, την πάπια, το κοτόπουλο ή τα θαλασσινά. Ξεχωριστή επιλογή αποτελούν οι σούπες, που είναι εξάλλου κλασικά πιάτα στις χώρες της Ασίας και τρώγονται ως κυρίως, και όχι ως «ορεκτικά» όπως συνηθίζεται σε άλλες κουζίνες! Δοκιμάστε: Bun Bo Hue (πικάντικη σούπα με μοσχάρι και χοιρινό), Roast Duck Noodle Soup (σούπα με noodles, πάπια και λαχανικά) ή το Shoyu Charsiu Ramen (σούπα με χοιρινό).
Βιετναμέζικη “Pho”
Μία παραδοσιακή σούπα της βιετναμέζικης γαστρονομίας, είναι η Pho: rice sticks, μοσχάρι, ζωμό μοσχαριού και αρωματικά καρυκεύματα και συνοδευτικά που επιλέγετε εσείς! Εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, η σούπα αυτή είναι εξαιρετικά δημοφιλής.
Andaman
Πειραιώς 187 & Αλόπης 65, Πετράλωνα
Τ.: 211 21 04 939 | Fb: Andaman
Όνομα δανεισμένο από μακρινά νησιά! Διακόσμηση φερμένη από την Ασία! Κουζίνα που σε ταξιδεύει απευθείας στα εξωτικά μέρη της Ταϊλάνδης! Φυσικά, μιλάμε για το Andaman στα Κάτω Πετράλωνα, που πλέον αποτελεί το πιο ξακουστό και αμιγώς ταϊλανδέζικο εστιατόριο στην Αθήνα. Το menu του «Andaman» περιλαμβάνει χαρακτηριστικά πιάτα της Ταϊλάνδης, όπως σούπες με διάφορα μπαχαρικά και βασικά συστατικά το χοιρινό, το μοσχάρι ή το κοτόπουλο, σαλάτα με παπάγια Ταϊλάνδης, μοναδικά noodles και soft cell crab (το λεγόμενο «μπλε καβούρι» απευθείας από την Ταϊλάνδη, θα το βρείτε μόνο στο «Andaman»). Όλα αυτά μπορείτε να τα απολαύσετε σε ένα χώρο, που σου δίνει την αίσθηση Ταϊλανδέζικης αγοράς, χωρίς όμως τη βαβούρα! Τόσο η μουσική, όσο και τα βραβευμένα cocktails (όλη η Αθήνα μιλάει γι’αυτά!), όπως και οι ξεχωριστές μπύρες, σε κάνουν να αφήνεις το άγχος και τις έγνοιες έξω από το εστιατόριο. Μπες στο Andaman και το γευστικό σου ταξίδι ξεκινάει!
Tom Yum Goong- Η Ταϊλάνδη στο πιάτο σου!
Η χαρακτηριστικότερη σούπα της Ταϊλάνδης είναι από τις πιο γευστικές που έχουμε δοκιμάσει! Ζωμός με μείγμα μπαχαρικών (18 συστατικά!), γάλα καρύδας, galangal, lemongrass, lime leaves, κόλιανδρο, 4 διαφορετικά ταϊλανδέζικα μανιτάρια. Μπορείτε να την απολαύσετε και έτσι, στη vegan μορφή της ή να προσθέσετε γαρίδες ή κοτόπουλο. Οι Ταϊλανδοί τη σερβίρουν με ένα μπολάκι ρύζι!
Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Παύλου Μελά 13, Καρέας, Βύρωνας
τ.: 210 76 40 240 | fb: Μπαλκόνι στις Κυκλάδες | www.balconycyclades.com
Το «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» βρίσκεται ψηλά, στον Καρέα, σε μια ιδανική τοποθεσία για να ξεχάσεις ότι βρίσκεσαι εντός Πόλης! Φυσικά, τόσο το μέρος που βρίσκεται, όσο και η κουζίνα του επιβεβαιώνουν το όνομά του: σε αυτό το εστιατόριο, η αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα συναντάει το αστικό τοπίο. Η θέα σου κόβει την ανάσα, αφού φτάνει μέχρι τον Αργοσαρωνικό και είναι ανεμπόδιστη, σε όποιο τραπέζι κι αν κάθεσαι! Όσο για την κουζίνα; Οι ιδιοκτήτες, με καταγωγή από τη Σχοινούσα, αποφάσισαν να φέρουν σε επαφή τα παιδιά της Πόλης με τη γαστρονομία των Κυκλάδων. Στο μενού, θα βρείτε καθαρά νησιώτικες συνταγές, που έχουν προσαρμοστεί στις σύγχρονες πινελιές της σεφ Φιλίτσας Καραμανλή. Η… μυρωδιά της θάλασσας έχει την τιμητική της! Πάντα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά έρχονται στο πιάτο μας, προκαλώντας μια πανδαισία γεύσεων! Η ποιότητα των υλικών, η γαστρονομική γνώση, η φιλική και άψογη εξυπηρέτηση έχουν κάνει το «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» πρώτο στις προτιμήσεις όσων αγαπούν την κουζίνα του Αιγαίου!
Κυκλαδίτικη Κακκαβιά
Διατηρώντας ατόφια τη γεύση της φρεσκάδας της θάλασσας και του ψαριού, η Κυκλαδίτικη Κακκαβιά στο «Μπαλκόνι» είναι μια μοναδική γευστική εμπειρία. Το μυστικό τους; Ο ζωμός της σφιρίδας καθώς βράζει, η προσοχή στις λεπτές υφές και στο βράσιμο τον λαχανικών. Το σύνολο που μας κάνει να επαν-εκτιμήσουμε ένα απλό πιάτο που χρειάζεται τη μαεστρία του.
Το Βραστό
Ρόδων 3, Χαλάνδρι | τ.: 210 68 13 776
fb: To Vrasto | www.vrasto.gr
«Το Βραστό» βρίσκεται δίπλα στη Ρεματιά Χαλανδρίου από το 1969. Η αρχική ονομασία της ξακουστής αυτής ταβέρνας ήταν η «Ωραία Εύβοια». Όμως εδώ, έχουμε μία ιδιόρρυθμη περίπτωση…αλλαγής ονομασίας! Έχοντας ως σπεσιαλιτέ την κλασική μοσχαρόσουπα, την οποία και είχαν ονομάσει «Το Βραστό», οι πελάτες έλεγαν πάντα «απόψε θα φάμε στο Βραστό!». Κάπως έτσι, το μαγαζί ονομάστηκε από τους ίδιους τους πελάτες! Πρόκειται για παραδοσιακή ταβέρνα, με καθαρά ελληνικές «σπιτίσιες» γεύσεις, αγνά υλικά, μαγειρεμένα με γνώση και μεράκι. Προσφάτως ανακαινισμένο, δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα μέσα σε ένα φινετσάτο σκηνικό! Εκτός από το «Βραστό», θα βρείτε υπέροχες μοναδικές συνταγές στο μενού και όσον αφορά τις σούπες, σας περιμένουν επίσης κολοκυθόσουπα βελουτέ και εξαιρετικός, παραδοσιακός πατσάς! Η νέα γενιά της οικογένειας πλέον έχει αποκτήσει τα ηνία και η ιστορία του Βραστού…συνεχίζεται!
«Το Βραστό» ή αλλιώς η Μοσχαρόσουπα του Χαλανδρίου
Η κονσομέ σούπα που έδωσε και το όνομά της στο μαγαζί φτιάχνεται από μοσχάρι (συγκεκριμένα από ελιά και κότσι). Το κρέας και τα κόκκαλα μαγειρεύονται μαζί. Μία ώρα πριν οι μάγειρες «σβήσουν» το ζωμό, προσθέτουν σέλινο. Στο σερβίρισμα, συμπληρώνουν καρότα και πατάτες που έχουν βράσει χωριστά. Πραγματικά, όποιος δεν έχει δοκιμάσει «το Βραστό», δεν ξέρει τι χάνει!
Η Αυλή του Πέτρου
Λεωνίδου 86, Κεραμεικός
τ. 2103423886 | fb: avlitoupetrou
Το εστιατόριο “H Αυλή του Πέτρου” (σημαίνει “αυλή του Πέτρου”) στον Κεραμεικό είναι μια γραφική ταβέρνα, που προσφέρει πιάτα…διεθνούς κουζίνας. Λειτουργεί από το 1998 και έχει αποκτήσει πιστούς πελάτες. Η ζεστή ατμόσφαιρα και οι πάντα χαμογελαστοί άνθρωποι της «Αυλής του Πέτρου» μας περιμένουν για να δοκιμάσουμε τις έθνικ γευστικές επιλογές. Ό,τι βγαίνει από την κουζίνα είναι φρέσκο και χειροποίητο! Καθημερινά θα βρεις γευστικά ορεκτικά και διεθνή κυρίως πιάτα, που μπορείς να τα συνοδεύσεις με από κρασί, κρητική ρακή και μπύρες. Επιπλέον, στην “Αυλή του Πέτρου” θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από χορτοφαγικές επιλογές: από σούσι και ρολά λαχανικών μέχρι μουσακά με κιμά σόγιας!
Η ρώσικη σούπα Πόρτς
Ο Πέτρος στην Αυλή του, ειδικά το χειμώνα, μαγειρεύει το εθνικό ρώσικο φαγητό, με μοσχάρι και λαχανικά. Όμως, μπορείτε να βρείτε ένα σωρό άλλες σούπες, ζεστές, από όλο τον κόσμο, που προετοιμάζονται και μαγειρεύονται μέσα στην ημέρα!