Από την Πέρσα Δράκου
Σαλάτα Πορτοκαλέ από τη Μάνη με Καμάρι
Σε ένα από τα αγαπημένα μου ταβερνάκια της μανιάτικης πριγκίπισσας Στούπας, δοκίμασα σαλάτα ντόπια με άφθονο ελαιόλαδο και πλούσιες δόσεις υλικών που τύφλα να είχαν οι μουσακάδες και οι κεφτέδες που παραγγείλαμε να την πλαισιώσουν. Όχι πως δεν την γνώριζα την συνταγή και δεν την εκτιμούσα, αλλά από κείνη την επαφή πιρουνιού με στόμα μου φέτος στη Μάνη, επανερωτεύτηκα και άρχισα να υιοθετώ. Τρώγεται όλες τις ώρες της ημέρας, πείτε με τρελή, αλλά και για brunch κάνει, φτάνει πια με όλη αυτή την αυγουλίλα των ποσέ και των κροκ! Επίσης, στέκεται ως αυτόνομο πιάτο και συνοδεύει εξαιρετικά ό,τι μπορείς να φανταστείς.
Καθαρίζεις καλά τα πορτοκάλια αφαιρώντας φλούδα και ίνες. Τεμαχίζω σε τέταρτα και μετά τα τέταρτα τα κόβω στη μέση, ενώ κόβω σε λωρίδες το κρεμμύδι..
Σε ένα πιάτο τοποθετώ πορτοκάλια και κρεμμύδι, ανακατεύοντας καλά.
Ρίχνω αρκετό αλάτι και κοτσάρω και τις ελιές. Από πάνω πασπαλίζω με σύγκλινο και το τυράκι μου. Αχ, αυτό το πικάντικο, πιπεράτο μανιάτικο τυρί!
Fact: Τη σαλάτα αυτή την έτρωγαν οι γυναίκες στη Μάνη όταν μάζευαν ελιές καθώς ήταν αρκετά χορταστική, ήταν εύκολη και γρήγορη η ετοιμασία της, να δυναμώσουν και να χορτάσουν.
Υλικό του Νοέμβρη:
Ρόδι …Τσάντα και Κοπάνα
Σε ένα ταπεράκι για την δουλειά ή για την σχολή βάζε σπόρους ροδιού που κάνει καλό σε καρδιά και πίεση ενώ βοηθά πρόληψη καρκίνου και στυτική δυσλειτουργία, την ίδια ώρα που είναι πεντανόστιμο και δροσιστικό. Βάλε ο ρόδι μέσα σε μπωλ με νερό για δέκα λεπτά. Ξεφλούδισε όπως κάνεις με το πορτοκάλι και μετά σούρωσε τα σποράκια. Τόσο απλά!