Για συνταγές τα έχουμε πει. Για νόστιμη και ποιοτική πρώτη ύλη επίσης τα έχουμε πει, και μάλιστα ενδελεχώς. Η φιλοσοφία μου στην μαγειρική είναι η απλότητα που αναδεικνύει γεύσεις και αρώματα, το μοίρασμα που βελτιώνει την διαδικασία της απόλαυσης, η αισθητική στην παρουσίαση που βοηθά και το μάτι να χορτάσει και να χαρεί.
Εκτός από το στήσιμο ενός πιάτου -όρος πολυφορεμένος η αλήθεια είναι, να χαρώ εγώ τα master chef και τα food documentaries- έχει μεγάλη σημασία το στήσιμο ολόκληρου του τραπεζιού, είτε αυτό είναι φτιαγμένο για δύο, είτε για τρεις, είτε για μεγάλη παρέα.
Ο μύθος των κρυστάλλινων σερβίτσιων που κατεβαίνουν μια δυο φορές το χρόνο από τα ντουλάπια έχει καταρριφθεί, όπως επίσης και ο μύθος των ολοταίριαστων μεταξύ τους πιάτων, ποτηριών, μαχαιροπίρουνων. Στην εποχή του απόλυτου mix & match, όλα επιτρέπονται, αλλά ξεχωρίζουν αυτά που διέπονται από καλαισθησία, χαρακτήρα και άποψη.
Πάμε να λύσουμε ορισμένα βασικά
Τραπεζομάντηλο ή σουπλά;
Λέω ναι σε τραπεζομάντηλο βαμβακερό ή λινό, φρεσκοπλυμένο, λέω όχι σε πλαστικές αηδίες από αυτές που κοσμούν τα πλαστικά τραπεζάκια στην αυλή της γιαγιάς μας στο χωριό. Λέω ναι σε όμορφα σουπλά από φυσικά υλικά (ψάθα, λινάτσα, φελλό) και όχι στα ξεπλυμένα πλαστικά και μουσαμαδένια που, επιτέλους, θέλουν πέταμα.
Δεν έχω χώρο και για διακόσμηση και για πιατέλες και για πιάτα-ποτήρια
Κανένα πρόβλημα! Την διακόσμηση (βάζα με λουλούδια, κεριά κλπ) αφιέρωσέ την στο γύρω γύρω του τραπεζιού: σε ένα ράφι από πίσω, σε ένα παρακείμενο τραπεζάκι. Ακόμα, παίξε με πιατέλες τύπου φρουτιέρες, που έχουν μικρή στρογγυλή βάση και επιτρέπουν κενό χώρο από κάτω τους να χωρέσει μια χαρτοπετσέτα, ένα μαχαιροπίρουνο… Τέλος, σε περιπτώσεις πολύ μικρών τραπεζιών, σέρβιρε στα πιάτα των μουσαφίρηδων απευθείας από τις πιατέλες ή επίτρεψέ τους να το κάνουν οι ίδιοι, αφήνοντάς τις στην διάθεσή τους πάνω στον μπουφέ σου ή στον πάγκο της κουζίνας.
Δεν έχω χρήματα για καινούργιο σερβίτσιο
Κάνε ένα ξεσκαρτάρισμα, επιτέλους, στην κουζίνα σου. Πιάτα με σπασίματα στις άκρες, ποτήρια με ραγίσματα ή θολωμένα μπορεί να είναι επικίνδυνα, εκτός από αντιαισθητικά! Αν δεν θες να τα πετάξεις, σκαρφίσου άλλες χρήσεις: κάτω από γλαστράκια, για να οργανώσεις τα κλειδιά και τα γυαλιά σου στο τραπεζάκι της εισόδου κλπ. Διάλεξε ποια είναι της προκοπής και προσπάθησε να συνδυάσεις δημιουργικά. Αν έχεις δύο λευκά πιάτα με μπλε λουλουδάκια γύρω γύρω, θα μπορούσες να παίξεις με τις αποχρώσεις μπλε και λευκό στην επιλογή των υπολοίπων ή, ακόμα καλύτερα, να κρατήσεις τα πιάτα «ήσυχα» και να βάλεις κόκκινα και κίτρινα ποτήρια, που θα κάνουν αντίθεση. Πάρε ιδέες από το pinterest, θα με θυμηθείς. ΥΓ: Ένας σπάγκος με ένα κλωναράκι λεβάντας ή δενδρολίβανου γύρω από ένα πλατύ ποτήρι νερού με χοντρό χείλος θα κάνει εντύπωση. Επίσης, λίγο τριμμένο πιπέρι στα άδεια, κενά πιάτα θα τα ανεβάσει δύο σκάλες αισθητικά.
Ξέχνα τους κανόνες!
Κλέψε ιδέες από εστιατόρια, εμπνεύσου μόνος σου, παίξε μπάλα. Σέρβιρε την σούπα σε χάρτινα ποτήρια, πέρνα τα φρούτα του επιδορπίου σε ξυλάκια για σουβλάκι, χρησιμοποίησε τα πιο μεγάλα σου σφηνοπότηρα για θέσεις ντιπ, τοποθέτησε τα πιο μικρά πιάτα μες στα μεγαλύτερα, στρώσε αντί για πιάτα λαδόκολλες-αν το σηκώνει γαστρονομικά η περίσταση. Ζήστο! Μπορείς; Δεν κάνουμε κάθε μέρα τραπέζια, κάθε φορά που κάνουμε όμως, μας αξίζει να είναι προσεγμένα και ξεχωριστά.