Κάποτε ο Coelho ήταν ο δημοφιλέστερος συγγραφέας στον κόσμο. Μια στιγμή… ακόμα είναι! Έχει πουλήσει 160 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και συνεχίζει να πουλάει. Μα τότε, τι έχει αλλάξει; Γιατί χαμογελάμε με απαξίωση όλοι όταν ακούμε το όνομα Paulo Coelho; Και τι είδους κεκτημένη ταχύτητα είναι αυτή που τον κρατά στην κορυφή της εμπορικότητας;
Άβολα και σταδιακά ο δυτικός κόσμος εξήλθε από τις ψευδαισθήσεις αλλά χωρίς να κάψει τις σημαίες του. Ίσως το κάνει στην επόμενη φάση – προς το παρόν ο Coelho τη γλύτωσε.
Στα 90 ‘ς -και καθώς περιμέναμε τον ελπιδοφόρο εικοστό αιώνα να έρθει- όλα έμοιαζαν ικανά να πραγματοποιηθούν! Είχαμε την ψευδαίσθηση πως μια γουρουνότριχα μόνο μας χωρίζει από το όνειρό μας. Έτσι, ο τύπος εκείνος που πέταξε στο παγκόσμιο αλισβερίσι συνθημάτων το περίφημο «όταν επιθυμείς κάτι πάρα πολύ ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις» έκανε διάνα!
Αν σταματούσε στα 4-5 πρώτα βιβλία που γράφτηκαν μετά τον “Αλχημιστή”, θα μας είχε κρατήσει ψαρωμένους εις το διηνεκές.
Θα μέναμε ταγμένοι στην αναζήτηση του προσωπικού μας μύθου (εντάξει, που λέει ο λόγος… έχουμε και προβλήματα… ). Συνεχίζοντας όμως την καριέρα του, ο Βραζιλιάνος συγγραφέας και τροφοδοτώντας κάθε λίγα χρόνια την αδηφάγα αγορά με ένα ολοκαίνουργιο ΠΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΕΙ βιβλίο απεκάλυψε και το πραγματικό του ποιόν. Όχι, δεν είναι μάγος ούτε προφήτης. Ένα προϊόν αυτοβελτίωσης είναι και μάλιστα φθαρμένο.
Γιατί μπορεί ο “Αλχημιστής” να πήρε θέση δίπλα στον “Μικρό Πρίγκιπα” και στο “Ταο για Αρχαρίους” – ως υβρίδιο λογοτεχνίας και εκλαϊκευμένης φιλοσοφίας επαρκές και στα δυο αυτά πεδία – αλλά οτιδήποτε ακολούθησε αποκάλυψε τη συγγραφική μετριότητα και τον παιδαριώδη στοχασμό πάνω στον οποίο χτίστηκε το όνομα “Coelho”. Κι όταν μιλάμε για συγγραφική μετριότητα παίζει να είμαστε επιεικείς.
Από κάποιες απόψεις βέβαια το φαινόμενο Coelho παραμένει ελπιδοφόρο. Μπορείς να γράφεις τα ίδια και τα ίδια σε κάθε βιβλίο σου εδώ και 30 χρόνια και να πουλάς ακόμα; Ναι, αρκεί να το επιθυμείς πολύ. Μπορείς ανάμεσα σε δισεκατομμύρια κοινοτοπίες που θα εκτοξεύσεις να πετάξεις και καμιά μεγάλη σοφία; Ναι, αρκεί να το επιθυμείς πολύ. Μπορείς να παραμείνεις είδωλο για εκατομμύρια αναγνώστες παρότι ξέρουν πάρα πολύ καλά πλέον ότι λες μπαρούφες; Ναι, αρκεί να το επιθυμούν πολύ.
Και το επιθυμούν. Τα 90`ς ποτέ δεν πεθαίνουν γιατί σημαίνουν κάτι σημαντικό : τα καλύτερα έρχονται.
(ΥΓ : Σιγά που έρχονται. Αλλά δεν μπορείς να το πεις στον εαυτό σου).