Εδώ οι ελληνικές συνταγές που μυρίζουν οικογενειακές γεύσεις έχουν την τιμητική τους.
Στo παρακάτω αφιέρωμα θα ανακαλύψεις πού τρως στην Αθήνα μαγειρευτό φαγητό σαν αυτό που φτιάχνει η μαμά σου ή η γιαγιά σου ή ο μπαμπάς σου ή εσύ ή τέλος πάντων κάποιος που μαγειρεύει πολύ καλά.Σου προτείνουμε να πας να δοκιμάσεις σε όλα και να μας πεις μετά πώς ήταν. Αν και ξέρουμε ότι θα αναφωνήσεις:
«μιαμ»
Γεύσεις, ενέργεια, υγιεινές επιλογές, μυρωδιές, μνήμες, μεράκι και πολλή αγάπη είναι τα υλικά που χρειάζεται ένα πιάτο για να ονομαστεί «σπιτίσιο», «σπιτικό» ή «μαμαδίσιο». Εκεί που η φροντίδα συναντά τη νοστιμιά, εκεί που η παράδοση συναντά τη θαλπωρή, εκεί που η ζεστασιά συναντά την ελληνική κουζίνα. Σε αυτό το αφιέρωμα, μας βρίσκετε εκεί. Ανάμεσα σε αγαπημένα φαγητά, αναμνήσεις και στέκια της πόλης που διατηρούν τις εικόνες και τις γεύσεις του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού ζωντανές.
Γιατί καλό είναι κάθε είδους φαγητό, αλλά η αγάπη που μπαίνει σε μεγάλες δόσεις μες στην κατσαρόλα ή στο φούρνο διαφέρει, όταν μιλάμε για μαγειρευτό φαγητό. Η πόλη αρχίζει να γεμίζει με υγιεινές επιλογές που μας ταξιδεύουν σε όσα νοσταλγούμε από τις παιδικές μνήμες. Γιατί μπορεί να μην θέλαμε κάποτε να φάμε αρακά ή λαχανόρυζο, όμως η ταχύτητα της εποχής μάς έχει κάνει να νοσταλγούμε όσα οι γονείς μας κάποτε μας παρακαλούσαν να καταπιούμε.
Η Αθήνα ξέρει από καλό φαγητό και αφουγκράζεται τις ανάγκες κάθε εποχής. Επομένως, σε κάθε γειτονιά της θα βρεις μαγειρεία που υπόσχονται καλό και φρέσκο φαγητό. Εμείς βρήκαμε τα καλύτερα, φάγαμε, ήπιαμε, τσουγκρίσαμε και σίγουρα χορτάσαμε, εκτιμώντας την αξία μιας καλής, κλασικής ελληνικής συνταγής.
Τα πολλά πρόσωπα του (μαγειρευτού) φαγητού
Ιάκωβος Απέργης – Μάγειρας
Ο Ιάκωβος Απέργης είναι head chef στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Από τη θέση του αυτή και μέσα από αλλαγές και προσθήκες στο μενού έχει καταφέρει να κάνει ενδιαφέροντα και ελκυστικά τα πιάτα του νοσοκομείου, με στόχο να δώσει χαρά στους ασθενείς. Το όνομά του έχει συνδεθεί και με πολλές δράσεις κοινωνικής υποστήριξης (Χαμόγελο του Παιδιού, κοινωνικές κουζίνες για πρόσφυγες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κοινωνικός συνεταιρισμός «Μύρτιλλο» και πολλά άλλα).
Το σπιτικό μαγειρευτό φαγητό είναι συνυφασμένο με την ελληνική παράδοση. Το Σάββατο στη γειτονιά μου είχαμε λαϊκή, γέμιζε κόσμο με καρότσια γεμάτα φρούτα και λαχανικά — πολλά προορίζονταν για το κυριακάτικο τραπέζι αλλά και για να περάσει η οικογένεια την εβδομάδα μέχρι το επόμενο Σάββατο, Όλοι έχουμε ζήσει τις οικογενειακές συγκεντρώσεις της Κυριακής, γύρω από το τραπέζι που διέθετε τα καλύτερα μαγειρευτά φαγητά της μαμάς ή της γιαγιάς.
Οι νόστιμες σπιτικές συνταγές μας ακολουθούν από την παιδική μας ηλικία. Θυμόμαστε όλοι τον εαυτό μας να επιστρέφει από το σχολείο και το σπίτι να μοσχοβολάει από τις νοστιμιές της μαμάς. Νοστιμιές που ήταν καθημερινές, έγιναν βίωμα και πέρασαν στη θύμησή μας. Με λαχτάρα τις αναπολούμε και θέλουμε να τις γευτούμε ξανά.
Με αυτές μεγαλώσαμε και δυναμώσαμε. Με το καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό, που σερβιριζόταν ζεστό και ευωδιαστό. Προσέφερε στον οργανισμό μας ηρεμία, γεμίζοντάς μας δύναμη και ενέργεια για να συνεχίζουμε την ημέρα μας. Γαλήνευε το «μέσα μας» με το φαγητό της μαμάς ή της γιαγιάς –όσοι είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε και να ζήσουμε μαζί τους– που ήταν μαγειρεμένο με φροντίδα και αγάπη. Το καλό μαγειρευτό σπιτικό φαγητό βοηθάει, ώστε να μην χαθεί ο θεσμός της οικογένειας, το δέσιμο και βέβαια οι μυρωδιές και τα αρώματα στο σπίτι! Πρέπει να το μάθουμε στα παιδιά μας και τα παιδιά μας στα παιδιά τους, όσο και αν άλλαξαν οι εποχές και οι ρυθμοί είναι πιο γρήγοροι στη ζωή μας.
Σπιτικό φαγητό σημάνει υγεία — ψυχική και σωματική!
Διαφορετικές μυρωδιές είναι συνυφασμένες με ποικίλες εμπειρίες, αναμνήσεις και στιγμές της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Τα αρώματα από το σπιτικό φαγητό δεν υπάρχουν απλά για να διανθίζουν την ατμόσφαιρα, αλλά διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα συναισθήματα και στις εμπειρίες μας. Κάθε μυρωδιά διηγείται τη δική της ιστορία!
Το φαγητό είναι όντως απόλαυση. Είναι οι στιγμές της μέρας που επιθυμείς τις αγαπημένες σου γεύσεις, να βγεις έξω και να διαλέξεις το συνηθισμένο σου πιάτο ή κάτι πιο ιδιαίτερο και να έρθεις κοντά με δικούς σου ανθρώπους. Να το συνοδεύσεις με φίλους και κουβέντα κάπου ωραία ή ακόμα και μόνος στο σπίτι, χαλαρώνοντας από την ένταση της μέρας. Θα το απολαύσεις μέχρι σκασμού και δεν θα λείπει ποτέ απ’ τις καλές στιγμές σου. Είναι πάντα εκεί, σε όλες τις χαρές, τις γιορτές και τα πανηγύρια.
Συνδέουμε γεύσεις με ανθρώπους και στιγμές, μυρωδιές απ’ τα παιδικά μας χρόνια και σπιτικά φαγητά που θυμίζουν μαμά. Το φαγητό πέρα από απόλαυση είναι και ανάμνηση, νοσταλγία και ασφάλεια· είναι ένας τρόπος να δείξεις σε κάποιον πως τον νοιάζεσαι.
Αγαπάμε το φαγητό όχι μόνο επειδή είναι βιολογική ανάγκη, απόλαυση, παρηγοριά στα ζόρια και μπορείς να το μοιράζεσαι με αγαπημένους σου ανθρώπους. Αγαπάμε το φαγητό επειδή συνδυάζει τις αισθήσεις μας και μας χαρίζει μία αίσθηση ικανοποίησης και χαράς. Δεν τρελαίνονται όλοι για το φαγητό, αλλά ποιος δεν χαίρεται στην ιδέα και μόνο πως όταν γυρίσει στο σπίτι κουρασμένος απ’ τη δουλειά, θα βρει στο τραπέζι το αγαπημένο του έδεσμα, μαγειρεμένο από τον δικό του άνθρωπο ή να ετοιμάσεις κάτι εσύ για τον άνθρωπό σου ή φίλους!
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΒΕΡΓΙΝΑ
Το «Αχιλλέας-Βεργίνα» είναι το γνήσιο αθηναϊκό και λαϊκό μαγειρείο-εστιατόριο στο οποίο θα φας μπαμπάτσικα μαγειρευτά, σπιτικά λαδερά και χορτοφαγικά πιάτα.
Από το 1978 συνεχίζει αδιάκοπα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, να μας σερβίρει νόστιμα και ποιοτικά φαγητά και επάξια έχει καταφέρει να γίνει ένα διαχρονικό στέκι για φαγητό στο σπίτι ή στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου και σήμα κατατεθέν τόσο των Εξαρχείων, αλλά και όσων θέλουνε να φάνε κάτι καλό απ’ έξω. Ο κατάλογος είναι μακρύς, όπως και η ιστορία του μαγαζιού, και ικανοποιεί όλα τα γούστα και τις ορέξεις.
Ζεστά και κρύα ορεκτικά, πλούσιες σαλάτες, σούπες με όσπρια και ψάρι, σπιτικά μαγειρευτά με κρέας αλλά και χωρίς, χορτοφαγικές και βίγκαν επιλογές από την πράσινη πλευρά της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Τυλιχτά με τα… κλασικά κι αγαπημένα αλλά και σούβλας! Για τους καλοφαγάφες, μερίδες κρεατικών, καλοψημένα φαγητά της ώρας, ποικιλίες και χορταστικά μπέργκερ. Το μενού ολοκληρώνουν τα φρέσκα και οικονομικά μαγειρευτά θαλασσινά και το ψαράκι σχάρας ή στο τηγάνι.
Γιουβέτσι
Τι να πει κανείς γι’ αυτό το φαγητό! Όλοι το έχουν δοκιμάσει, όλοι το έχουν συνδέσει με κάποια οικογενειακή στιγμή, σίγουρα όλοι λατρεύουν να τρώνε και σκέτο το κριθαράκι που έχει περισσέψει, αφού το κρέας τού έχει δώσει νοστίμια φοβερή. Στον «Αχιλλέα-Βεργίνα» το μαγειρεύουν παραδοσιακά για να μας ξυπνήσουν τις πιο όμορφες αναμνήσεις!
info:
Βαλτετσίου 62, Αθήνα
T.: 210 33 02 933
Fb: Αχιλλεας – Βεργινα «Achileas»
achilleas-vergina.business.site
ΟΙ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ
«Οι νοστιμιές της Μαίρης» είναι από τα πιο διάσημα μαγειρεία της πόλης και όχι άδικα. Η Μαίρη καθημερινά σερβίρει τις πιο νόστιμες σπιτικές συνταγές με φόντο την πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Σούπες, της ώρας, ψάρια, τηγανητά και κυρίως μαγειρευτά που ξεχωρίζουν για τη γεύση και την ποιότητα πρωταγωνιστούν στο μενού, βγαίνοντας από τις κουζίνες καθημερινά και ολόφρεσκα.
Φυσικά, μην παραλείψετε να ρωτήσετε για τα πιάτα ημέρας. Όσο για το κλίμα; Όπως ακριβώς πρέπει να είναι ένα καθαρά ελληνικό μαγειρείο: φιλόξενο, οικείο, με ανθρώπους από τη γειτονιά, αλλά και όλη την Αθήνα. τα τραπέζια του γεμίζουν καθημερινά με παρέες που απολαμβάνουν το μαμαδίστικο φαγητό.
ΓΕΜΙΣΤΑ
Όλα πρέπει να τα δοκιμάσεις στη Μαίρη, αλλά σίγουρα δώσε προτεραιότητα στα γεμιστά, που κοσμούν τη βιτρίνα με τις νοστιμιές. Με κιμά, και όχι ορφανά, έρχονται στο πιάτο σου σε μια γενναία μερίδα που αποκλείεται να μην σε ευχαριστήσει. Η παραδοσιακή γεύση και η καθαρά ελληνική συνταγή είναι ό,τι πρέπει μαζί με ψωμί που βουτιέται στο ελαιόλαδο.
info:
Ύδρας 2, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Κυψέλη
Τ.: 210 82 29 239 | Fb: Οι νοστιμιές της μαίρης
Ig: oi_nostimies_tis_mairis
ΚΡΟΥΣΚΑΣ
Σε σταθερό σημείο από το 1972, στην πλατεία Βικτωρίας –πλατεία συνυφασμένη με τη ζωή των Αθηναίων του κέντρου ανά τα χρόνια– το εστιατόριο «Κρούσκας» μάς προσφέρει καθημερινά σπιτικά μαγειρευτά φαγητά. Το μενού ανανεώνεται κάθε μέρα με διαφορετικές μαμαδίστικες γεύσεις. Παστίτσιο, μουσακάς, όσπρια, λαδερά, κρέατα και πόσες ακόμη συνταγές, που μας κάνουν να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας! Για να ενημερωθείς και να τις βρεις, αρκεί ένα τηλέφωνο, ένα πέρασμα από το όμορφο κατάστημα και βεβαίως μια επίσκεψη στη σελίδα του στο facebook.
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ
Ταιριάζουν στο χειμώνα, αλλά ταιριάζουν και στον Κρούσκα, καθώς είναι ένα από τα καλύτερα πιάτα του· το καμάρι του! Με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του καταστήματος το 1972, το αγαπημένο αυτό παραδοσιακό φαγητό μαγειρεύεται στην κουζίνα του Κρούσκα πάντοτε με τα καλύτερα και φρεσκότερα υλικά.
info:
Αριστοτέλους 88, Πλ. Βικτωρίας | Τ.: 210 82 31 465
Fb: Εστιατόριο «Κρούσκας» – «Krouskas» Greek Traditional Restaurant
TASIS
Το καλό φαγητό στην Κυψέλη έχει την υπογραφή Tasis. Από το 1964, η οικογένεια Τάση, ως «Σπιτικό» στη Φωκίωνος και μέχρι σήμερα στη συμβολή των οδών Χανίων και Πατησίων, παραμένει πιστή στις αξίες της, που δεν είναι άλλες από το καλό φαγητό, τον προσεγμένο τρόπο μαγειρέματος και τις αγνές πρώτες ύλες. Για να προσφέρουν μία μεγάλη γκάμα προϊόντων για όλα τα γούστα, οι άνθρωποι του Tasis ερευνούν και φέρνουν στην κουζίνα του καταστήματος εκείνες τις πρώτες ύλες που συνδυάζουν ποιότητα και γεύση. Αυτό, ο κόσμος που επιλέγει να χορτάσει με τα γεύματα του Tasis το γνωρίζει πολύ καλά. Τα τραπέζια γεμίζουν και οι διανομές στους δρόμους της πόλης δεν σταματούν έως το βράδυ. Πρωινό, brunch, καφές, γλυκό, αλλά κυρίως ένα πλούσιο μενού, που αλλάζει καθημερινά, μας περιμένουν να τα δοκιμάσουμε.
ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ
Όλες οι σούπες του Tasis γίνονται ανάρπαστες, αφού τα καλοδιαλεγμένα λαχανικά και οι γνώσεις των σεφ φέρνουν στο πιάτο μας αχνιστές νοστιμιές. Η κρεατόσουπα όμως ξεχωρίζει: τίποτα πρόσθετο, φρέσκα ψιλοκομμένα λαχανικά, κριθαράκι και διαλεχτό κομμάτι κρέας. βγαίνει από την κατσαρόλα και σερβίρεται ζεστή.
info:
28ης Οκτωβρίου 142, Κυψέλη
Τ. 210 88 37 704 | www.tasisfood.gr
Οι κύριοι εμπλεκόμενοι
Φυσικά, το φαγητό γίνεται ακόμη πιο νόστιμο με τους ανθρώπους. Φιγούρες μαγειρείων που μπαινοβγαίνουν από τις πόρτες, οργώνουν τους δρόμους ή γεμίζουν τα τραπέζια με τις κουβέντες, τις παραγγελίες και τα τσουγκρίσματά τους.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η σελίδα είναι αφιερωμένη σε εκείνους που δημιουργούν εικόνες, γεύσεις και στιγμές στα πιο νόστιμα στέκια της πόλης. Ο μάγειρας, ο σερβιτόρος, ο ντελιβεράς και ο θαμώνας δημιουργούν τη δική τους ιεροτελεστία για να απολαύσουμε ένα σωστό μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.
O μάγειρας
Από πολύ νωρίς το πρωί είναι σε μια τρέλα να ετοιμάσει τα πολλών τετραγωνικών ταψιά, ώστε να εξυπηρετήσει άπαντες. Δεν χάνει όμως το κέφι του. Δοκιμάζει, αλατοπιπερώνει, ξεφυσάει με το σκούφο να πηγαίνει πάνω κάτω, αλλά, ως δια μαγείας, τα έχει πάντα όλα έτοιμα στην ώρα τους, μέχρι να ανοίξει η πόρτα και να μπει ο πρώτος πελάτης που θέλει τη θαλπωρή των γεύσεών του. Αυτό δεν σημαίνει ότι χαλαρώνει, αλλά μπορεί να κάνει ένα διάλειμμα από τις φωτιές, αφού το πρώτο κύμα μαγειρέματος έχει τελειώσει.
Ο ντελιβεράς
Αλωνίζει την πόλη, ξέρει κάθε μικρό στενό και του σπάνε τη μύτη όσα καλούδια έχει στην μπαγκαζιέρα. Και εκείνος τα έχει δοκιμάσει όλα, και εκείνος ξέρει τους «σταθερούς» που επιλέγουν το μαγαζί — φήμες τον θέλουν να ξέρει απ’ έξω μέχρι και τα κουδούνια. Σε κάθε περίπτωση, έχει άγχος μην αναποδογυρίσει τίποτα και χαλάσει η ομορφιά του σερβιρίσματος, αλλά πάντα τα καταφέρνει και τα πακέτα φτάνουν σώα και αβλαβή στον προορισμό τους. Παράλληλα, αποτελεί την κινητή διαφήμιση του κάθε μαγειρείου και μόλις τον βλέπουν να μαρσάρει, αυτόματα οι περαστικοί νιώθουν μια λιγούρα.
Ο σερβιτόρος
Το πρωί θα στήσει τα τραπέζια, τα τραπεζομάντιλα, τις καρέκλες, όλα τα αξεσουάρ του κάθε τραπεζιού με την ησυχία του. Γιατί μπορεί ο μάγειρας και οι κατσαρόλες να έχουν πάρει φωτιά, αλλά εκείνος μπορεί να αράξει μέχρι να μπει ο πρώτος πελάτης. Από εκείνη τη στιγμή, αρχίζει το δρομολόγιο κουζίνα-σάλα σε επανάληψη. Κι αν ο πελάτης είναι θαμώνας, μπορεί και να τον πειράξει για την επιλογή της μέρας. Κι αν ο πελάτης είναι νέα φάτσα, θα κάτσει να του προτείνει τα καλύτερα, γιατί φυσικά τα έχει δοκιμάσει όλα.
Ο θαμώνας
Αγαπημένη φιγούρα του κάθε χώρου, εμφανίζεται καθημερινά είτε γιατί δεν ξέρει να μαγειρεύει είτε γιατί δεν θέλει να μαγειρεύει. Ίσως απλά να θέλει και παρέα, αφού τα μαγειρεία έχουν το απαραίτητο οικογενειακό και φιλικό κλίμα. Τα έχει δοκιμάσει όλα, έχει τα αγαπημένα του πιάτα και τα εναλλάσσει, ενώ έχει φυσικά και τα χούγια του: συγκεκριμένη ποσότητα ψωμιού, κρασιού ή άλλου αποστάγματος, σαλάτα ειδική που συνοδεύει το κυρίως, μπόλικο νερό, πολλές χαρτοπετσέτες. Αισθάνεται τόσο άνετα που μπορεί να τον δεις με μαντίλι κάτω από το λαιμό για να αποφύγει τους λεκέδες.
ΠΡΟΚΟΜΕΝΕΣ
Οι «Προκομένες» μαγειρεύουν με εποχικά υλικά, οπότε το φρέσκο χταπόδι είναι ό,τι πρέπει, με τη Σαρακοστή να έχει κάνει την εμφάνισή της.
Από 1.5 έως 3 κιλά, βάζουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα με ένα ποτήρι νερό σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ανάλογα με το μέγεθος μαγειρεύουμε 40 λεπτά με μία ώρα. Ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, πιστός στη φιλοσοφία της κουζίνας. Στη συνέχεια, κρυώνουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε ροδέλες, ενώ κρατάμε το ζωμό του. Κόβουμε σε λεπτές φέτες δύο κρεμμύδια. Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο αλάτι και τα μαραίνουμε με το χέρι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τα καραμελώνουμε. Για τη σάλτσα, παίρνουμε το χυμό από τρεις ντομάτες φρέσκες, το ζωμό του χταποδιού, συμπληρώνουμε 2 κ.σ. πελτέ, 1 ποτήρι. κρασιού ούζο, 1 ποτήρι κόκκινο κρασί. 1 κ.σ. ζάχαρη και βράζουμε το μείγμα για είκοσι λεπτά. ‘Επειτα, προσθέτουμε το χταπόδι και το αφήνουμε να βράσει. Τα κοφτά μακαρονάκια γίνονται αλ ντέντε, τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό τους στην άκρη. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι. Αν το μακαρόνια τραβήξουν όλη τη σάλτσα, προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε. Σερβίρουμε με μισό μάτσο φρέσκο μαϊντανό.
Γεύση ελληνική, αυθεντική και παραδοσιακή, που μας ταξιδεύει νοσταλγικά στην κουζίνα της γιαγιάς μας.
info:
Άλσους 7, Γλυφάδα | Τ.: 210 89 85 996
Fb Page: Προκομένες – Prokomenes / Γλυφάδα
Ig Page: prokomenes
ΟΛΥΜΠΟΣ ΨΗΤΟΛΑΤΡΕΙΟΝ
Το παραδοσιακό κρεοπωλείο «Όλυμπος» υπάρχει στην Κυψέλη από το 1974 και τροφοδοτεί την πόλη με ξεχωριστά κρέατα. Φυσικό και επόμενο ήταν η νέα γενιά της οικογένειας να προχωρήσει στη δημιουργία του «Όλυμπος Ψητολατρείον», όπου μαγειρεύονται καθημερινά γνήσιες ελληνικές συνταγές με πρώτες ύλες κατευθείαν από το κρεοπωλείο. Ξεχωριστά σουβλάκια και ψητά, φυσικά, πρωταγωνιστούν στο μενού, όμως οι επιλογές σε μαγειρευτά είναι πολλές και αυθεντικές. Mε έμφαση στη γεύση, τα αγνά υλικά συναντούν τη δημιουργία και στο τραπέζι μας έρχονται όλα όσα ονομάζουμε πλούσια ελληνική κουζίνα. Ό,τι και να δοκιμάσετε, θα ενθουσιαστείτε, αλλά δώστε βάση σε συνταγές παραδοσιακές, που δύσκολα βρίσκει κανείς σε άλλα μαγαζιά της πόλης.
Μοσχαράκι στιφάδο & Πατσάς
Ναι, το μοσχαράκι στιφάδο θα σας θυμίσει αυτό ακριβώς που μαγείρευαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας. Λαχταριστό και ξεχωριστό, θα σας χορτάσει και θα αποτελέσει την καλύτερη επιλογή, αν πεθυμήσατε σπιτικό φαγητό. Όσο για τον πατσά, ποιος είπε ότι τρώγεται μόνο μετά το ξενύχτι; Με κρέατα από το κρεοπωλείο, που εγγυώνται φρεσκάδα και ποιότητα, μας ζεσταίνει τις κρύες μέρες του χειμώνα.
info:
Κυψέλης 60, Κυψέλη
Τ.: 210 82 22 120, 210 82 22 123, 6984035047
Ig: olympos_psitolatreion
MOYΣΙΤΣΑ
Η «Μουσίτσα» είναι η νέα άφιξη ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας στην Πετρούπολη. Με φόντο καρό τραπεζομάντιλα, βαριά κομπολόγια και σκεύη που σε ταξιδεύουν σε κουζίνες του ’50, η «Μουσίτσα» σερβίρει τις πιο νόστιμες χειροποίητες συνταγές. Το μενού έχει δημιουργηθεί από τον Αντώνη, που μαγειρεύει από το πρωί και φέρνει στο τραπέζι μας πιάτα ημέρας, αλοιφές, σαλάτες και μεζεδάκια παρεΐστικα για τσίμπημα και τσούγκρισμα. Στο τέλος, σε περιμένει κέρασμα γλυκό. Ακόμη κάθεσαι;
Μπεκρή Μεζέ στο πήλινo
Ο πιο νόστιμος μεζές έρχεται καυτός στο πήλινο, με σαλτσούλα για να βουτήξεις, ενώ μπορείς να τον συνοδεύσεις με πιλάφι, για να γευτείς όλη τη νοστιμιά της συνταγής. Ο μεζές του μπεκρή πρέπει να καταφτάνει μαζί με το κατάλληλο απόσταγμα, οπότε μην ξεχάσεις να παραγγείλεις.
info:
Καρπάθου 8, Πετρούπολη | Τ.: 210 50 60 922
Fb: Μουσίτσα Μαγειρείο | Ig: mousitsa_mageirio
ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΙΟ
Από τα αυθεντικά στέκια της πόλης, τόσο σε γεύση όσο και σε ατμόσφαιρα. Το «Οινομαγειρείο Πλατεία», πάνω στην πλ. Μερκούρη στα Πετράλωνα, έχει κερδίσει επάξια μια θέση στις καρδιές μας, αφού ο κύριος Χρήστος μαγειρεύει συνταγές αγαπημένες, ανάλογα με τα φρέσκα και εποχικά υλικά που βρίσκει στις λαϊκές αγορές. Έτσι, θα βρεις ένα πεντανόστιμο μενού για όλα τα γούστα. Τώρα που μπαίνει και η Σαρακοστή, όλα τα αγαπημένα νηστίσιμα μας σπάνε τη μύτη, ενώ δεν λείπουν το κρέας και το ψάρι. Μαζί με τα αγαπημένα μας αποστάγματα, ένα γεύμα στην «Πλατεία» είναι αυτό ακριβώς που μας χρειάζεται.
Ρεβυθάδα
Το όσπριο θέλει καλή πρώτη ύλη και σωστό μαγείρεμα. Στην «Πλατεία» βρίσκουμε αυτόν τον ιδανικό συνδυασμό στη ρεβυθάδα, που μπαίνει στο φούρνο και έρχεται στο πιάτο λαχταριστή, ζεστή και φρέσκια. Ζητήστε την και δεν θα χάσετε!
info:
Δεινοχάρους 3, πλ. Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα
Τ.: 210 34 207 | Fb Page: Οινομαγειρειο η πλατεια
H ιεροτελεστία του καθημερινού μαγειρέματος
Ναι, όταν επιτέλους βρίσκεις το χρόνο να μαγειρέψεις, δεν είναι μόνο η απόλαυση του γεύματος που παίζει ρόλο είναι και η πρότερη ιεροτελεστία. Η ιδέα, η απόκτηση των υλικών, η διαδικασία μαγειρέματος, οι λεπτές ισορροπίες της φωτιάς και της ποσότητας λαδιού. Όλα αυτά και άλλα τόσα, σε μια διαδρομή που φανταζόμαστε ότι γίνεται καθημερινά, αλλά μάλλον τα καταφέρνουμε μόνο τα Σάββατα.
- Όλα ξεκινούν από την ιδέα.
Αφού απολαύσεις τον πρωινό καφέ σου, έρχεται η ώρα να αποφασίσεις τι καλό θα γευτείς σήμερα. Σκέφτεσαι τι τραβάει η όρεξή σου, τι είναι πιο υγιεινό, πιο εύκολο ή μπελαλίδικο, βάζεις φόρμα, αθλητικά κι έφυγες για τη λαϊκή της γειτονιάς. - Το μυστικό είναι στην πρώτη ύλη.
Οι πολύχρωμοι πάγκοι προσφέρουν τα πιο εκλεκτά τους κομμάτια το πρωί. Έτσι, όλα τα λαχανικά, τα φρούτα, τα ψάρια, τα αυγά, που ίσως χρησιμοποιήσεις στη συνταγή σου, σε περιμένουν λαχταριστά και φρέσκα. Χρώμα, μυρωδιά, αφή, όλες οι αισθήσεις σε βοηθούν να διαλέξεις. - Πρόσεξε μην σκίστουν οι σακούλες.
Ναι, φόρτωσες όλα τα καλούδια, αλλά για να μαγειρέψεις, πρέπει να έχεις όσα αγόρασες προσεκτικά και να μην χαθούν στα στενά της πόλης. Προτείνουμε καρότσι, αλλά και πάλι μπορεί να πέσεις σε λακκούβα. Προσοχή μην μείνεις νηστικός/ή. - Το ξύλο κοπής παίρνει φωτιά.
Αφού απλώσεις τις πρώτες ύλες σου, ξεκινάς το σωστό και ασφαλές κόψιμο. Όχι, δεν είμαι στο μυαλό σου, αλλά ό,τι κι αν αποφασίσεις να φτιάξεις, τα λαχανικά πρέπει να κόβονται σωστά. Φυσικά, θα κλάψεις με το κρεμμύδι (και λίγο για τη ζωή σου). - Η κατσαρόλα αναλαμβάνει δράση.
Το λάδι αρχίζει να ζεσταίνεται, το τσιγάρισμα ή το σωτάρισμα είναι απαραίτητες διαδικασίες, το ταψί ετοιμάζεται, ο φούρνος προθερμαίνεται. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι συσκευές είναι σε λειτουργία κι εσύ καλιμπράρεις όσα πρέπει να γίνουν. - Μυρωδιές και Ήχοι.
Το βράσιμο του νερού, ο φούρνος που καίει, το κρασί που εξατμίζεται, τα αρώματα φουλάρουν το σπίτι για να σημάνει μεσημέρι. Κι εσύ καθαρίζεις την τραπεζαρία για να απολαύσεις ό,τι δημιούργησες. - Σερβίρισμα.
Ένα γεμάτο πιάτο, σαλάτα, ψωμί, νερό ή αναψυκτικό ή κάποιο απόσταγμα. Τοποθετούνται με τάξη μπροστά σου. Αν τα πιάτα είναι πάνω από ένα, τότε η παρέα αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Καλή όρεξη!
ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ
Aπό το 1927 στέκει ακοίμητη στο ίδιο σημείο, στην πλατεία Θεάτρου. Από το 1996 πέρασε στα χέρια του Περικλή και στη συνέχεια της Μαρίας, με σκοπό να διατηρήσουν τη διαχρονική ταυτότητα της «Κληματαριάς» και τη φιλοσοφία της αθηναϊκής ταβέρνας: καλό φαγητό, οικογενειακό κλίμα, γεμάτα κρασοπότηρα, νότες λαϊκές που σε ταξιδεύουν σε καιρούς παλιούς, κουβέντες και τσουγκρίσματα.
Με φόντο τα βαρέλια που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της, η «Κληματαριά» είναι το στέκι όσων θέλουν να κάνουν το γεύμα τους μια παρεΐστικη στιγμή με τα όλα της. Καθημερινά θα βρεις φρέσκα πιάτα και (σχεδόν) καθημερινά live μουσικές για να κάνεις το απαραίτητο διάλειμμα από την τρέλα της καθημερινότητας.
Το ξακουστό μπεν μαρί της ιστορικής ταβέρνας
Στην «Κληματαριά» όλα τα φτιάχνουν μόνοι τους, ακόμη και το ψωμί, εκτιμάνε ιδιαίτερα την ελληνική κουζίνα και βρίσκουν συνταγές από όλη την Ελλάδα. Έτσι, καθημερινά η βιτρίνα γίνεται
λαχταριστή και βρίσκεις καλό μαγειρευτό φαγητό· από λαδερά μέχρι όσπρια, από κόκορα κρασάτο μέχρι σπιτικές μακαρονάδες. Φυσικά, υπάρχουν και οι επιλογές της ώρας.
info:
Πλατεία Θεάτρου 2, Αθήνα
T. 210 32 16 629 | FB: Klimataria
www.klimataria.gr
Ο ΛΕΜΟΝΟΚΗΠΟΣ
Από τα πιο γνωστά της πόλης για μεσογειακή κουζίνα, ελληνικές συνταγές και παραδοσιακούς μεζέδες, ο «Λεμονόκηπος» ξέρει από καλό φαγητό και καλή ατμόσφαιρα. Προσεγμένη διακόσμηση, πολύχρωμες πινελιές, κήπος που ξεχωρίζει, ειδικά όσο ανοίγει ο καιρός, σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο οικείο σαλόνι. Όσο για τα πιάτα, δημιουργούνται με μεράκι και εξαιρετικά υλικά, ώστε το αποτέλεσμα να μας συναρπάζει. Με νέες εισαγωγές στο μενού και ιδιαίτερη έμφαση στο καλό κρέας, ο «Λεμονόκηπος» διατηρεί τα αγαπημένα κλασικά, αλλά φέρνει και προτάσεις που έχουν γίνει τάση παγκοσμίως! Έτσι, ακόμα κι αν τον έχετε ήδη ανακαλύψει, μία ακόμη επίσκεψη επιβάλλεται.
Βλαχομπριζόλα
Ποιος είπε ότι μόνο τα μαγειρευτά κάνουν τη διαφορά; Ναι, υπάρχουν πολλές προσεγμένες επιλογές στο «Λεμονόκηπο», αλλά αξίζει να δοκιμάσετε τη νέα επιλογή, που ακούει στο όνομα Βλαχομπριζόλα. Καλοψημένη, με πατάτες, πίτες και κρεμμυδάκι, συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργία. Προτείνουμε να πεινάτε αρκετά: σίγουρα θα χορτάσετε και με το παραπάνω.
info:
Αγίας Τριάδας 11, Νέα Φιλαδέλφεια
Τ.: 210 25 88 611 | fb: Ο Λεμονόκηπος
ig: lemonokipos_neafiladelfeia
ΣΤΟΑ ΠΡΩΙΑ
Αν θέλεις να φας όπως στο σπίτι σου, τότε σίγουρα πρέπει να βρεις ένα μέρος που να το αισθάνεσαι σαν σπίτι σου! Κάπως έτσι είναι το κλίμα στη «Στοά Πρωία», που φέτος κλείνει δέκα χρόνια γεύσης, μυρωδιάς και καλής παρέας. Ένα ζεστό πιάτο φαγητό, νόστιμο και γεμάτο, σε περιμένει από τις 11.00 έως τις 17.00 και μπορείς να το απολαύσεις είτε στο χώρο σου (η διανομή γίνεται με τα πόδια και χαμογελαστά!) είτε στο χώρο του καταστήματος — κάτι που εμείς προτιμάμε, καθώς το κέφι της παρέας είναι μεταδοτικό. Σε κάθε περίπτωση, μια γεμάτη «καλημέρα» και μια ματιά στο μπεν μαρί θα σου φτιάξουν τη μέρα!
Η λαχταριστή βιτρίνα
Το πιο λαχταριστό μενού ημέρας περνάει πρώτα από τα μάτια. Έτσι, καθημερινά, ο μαυροπίνακας αναγράφει τα πιάτα και το μπεν μαρί γεμίζει με νοστιμιές κατσαρόλας ή φούρνου. Θα βρεις όσπρια, θα βρεις μαγειρευτά (δοκίμασε οπωσδήποτε γεμιστά, αν τα πετύχεις), κρεατικά και πολλές vegan επιλογές για ένα πλουσιοπάροχο και μαμαδίστικο μεσημεριανό, εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς.
info:
Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσματζόγλου)
Τ.: 210 33 13 400
Fb: στοΑ Πρωία
ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
Στη γραφική γειτονιά του Μακρυγιάννη, το «Οινομαγειρείο των Θεών» κρατάει τις πόρτες του ανοιχτές εδώ και 23 χρόνια υπηρετώντας την ελληνική γαστρονομία. Ο κ. Γιώργος και η κ. Μαρία έκαναν την αρχή και πλέον τα ηνία έχουν αναλάβει ο Νίκος και ο Βαγγέλης, διατηρώντας τις παραδοσιακές γεύσεις. Όμως, έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα: με παντρέματα συνταγών, πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα και με νέα συνεργασία με έναν από τους πιο έμπειρους, καταξιωμένους και βραβευμένους Σεφ της Ελλάδας, φέρνουν στο τραπέζι μας τις πιο πλούσιες και ιδιαίτερες γεύσεις. Από παραδοσιακά μαγειρευτά μέχρι ιδιαίτερα πιάτα όπως κατσικομακαρονάδα ή καραμελωμένο χταπόδι, το μόνο σίγουρο είναι το γεύμα σας θα το θυμάστε.
Υ.Γ. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κοκτέιλ με βάση ελληνικά αποστάγματα αλλά και να ανακαλύψετε την πλούσια λίστα κρασιών.
Μαντί
Ραβιόλια πολίτικα, γεμιστά με μοσχάρι και μπαχαρικά. Με μία σάλτσα από γιαούρτι και σκόρδο και άλλη μία σάλτσα από κόκκινη πιπεριά και δυόσμο, κάθε μπουκιά είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τον ουρανίσκο. Η ανατολίτικη παράδοση συναντά τα ελληνικά προϊόντα και στο τραπέζι μας έρχεται μια ξεχωριστή επιλογή που αξίζει να δοκιμάσουμε.
info:
Mακρυγιάννη 23-27, Αθήνα,
Τ.: 210 9233 721, 210 9249 237
Fb: Gods’ Restaurant | Ig: gods_restaurant
Ρίξε μια ματιά στη βιτρίνα
Η γεύση περνάει από τα μάτια. Βασικά, για να είμαστε ειλικρινείς, ένα σωστό γεύμα ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, όμως εδώ εστιάζουμε στην όραση. Οι βιτρίνες, τα μπεν μαρί των αγαπημένων μας μαγαζιών, γεμίζουν με επιλογές που αγγίζουν ακόμη και τους πιο παράξενους ουρανίσκους. Εσύ πρέπει απλώς να διαλέξεις ποιο απ’ όλα τα πιάτα σου κάνει «κλικ», ποιο σου «μιλάει».
Τα εποχικά
Ανάλογα την εποχή, η βιτρίνα κοσμείται με τα αντίστοιχα πιάτα. Άνοιξη ή καλοκαίρι, χειμώνα ή φθινόπωρο, ανάλογα με τα φρέσκα υλικά κάθε εποχής, μπορεί να αλλάζει η βιτρίνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ξέρεις ότι θα είναι νόστιμα, αφού και η γεύση εξαρτάται από την εποχή. Μελιτζάνες, σπανάκι, κολοκύθι, μανιτάρια, φασολάκια. Όλα έχουν το χρόνο τους και υπόσχονται γευστικά ταξίδια.
Οι πίτες
Βασικό κομμάτι της ελληνικής κουζίνας είναι οι χειροποίητες πίτες με συνταγές από μικρούς και μεγαλύτερους τόπους. Πώς θα μπορούσαν, λοιπόν, να αποκλειστούν από τους καταλόγους; Τυρόπιτα και χορτόπιτα είναι οι κλασικές, αλλά δεν λείπουν οι κοτόπιτες, οι κρεατόπιτες κι ένα σωρό άλλες επιλογές που γεμίζουν το φύλλο που ανοίγεται με τον πλάστη. Το μυστικό κρύβεται και στο ψήσιμο. Ξεροψημένες με ζουμερό περιεχόμενο είναι η χρυσή τομή.
Τα κλασσικά
Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα που θυμίζει φαγητό οικογένειας. Κάθε μαγειρείο, όποια ταυτότητα κι αν έχει, περιλαμβάνει στο μενού του αγαπημένες κλασικές συνταγές που όλες οι οικογένειες τιμούν. Φασολάκια, στιφάδο, γιουβέτσι, παστίτσιο, γεμιστά, μουσακάς, όλα παρελαύνουν στη βιτρίνα κι εσύ διαλέγεις σύμφωνα με το ποιο από όλα θα σε ταξιδέψει όχι μόνο στη γεύση αλλά και στο χρόνο.
Τα πειραγμένα
Η ελληνική κουζίνα είναι πλούσια και χρησιμοποιεί τα πιο υγιεινά υλικά. Έτσι, οι νέες τάσεις οδηγούν και στο πάντρεμα συνταγών της ελληνικής με άλλες κουζίνες. Με συτόν τον τρόπο το μαγειρευτό φαγητό αποκτά νέα πνοή, με τις πινελιές και τις προσθήκες των μαγείρων και των μεγάλων σεφ. Δοκίμασε και δεν θα χάσεις. Θα αρνηθείς να ξαναγευτείς οτιδήποτε junk.
Oι σούπες
Χειμωνιάτικη επιλογή, αφού η σούπα τρώγεται ζεστή. Πατσάς μετά τις δώδεκα και μαγειρίτσα το Πάσχα είναι από τις πιο χαρακτηριστικές ελληνικές επιλογές. Δεν λείπουν όμως και τα αγαπημένα κλασικά. Κοτόσουπα για το κρύωμα, πρασόσουπα για την ιδιαίτερη γεύση, ψαρόσουπες και κρεατόσουπες είναι από τα πιάτα που τιμά η ελληνική γαστρονομία.
ΜΑΓΕΙΡΙΟ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Από τα κλασικά στέκια στα Πατήσια, το Μαγειρείο του Μαρτίνη έχει πλούσια ιστορία που την τιμά έως σήμερα τόσο σε νοστιμιά όσο και σε ποιότητα. Από το 1969, η οικογένεια Μαρτίνη, με φροντίδα και μεράκι, προσφέρει καθημερινά γεύσεις για όλα τα γούστα. Από μαγειρευτά μέχρι λαδερά, από ψάρια μέχρι σούπες, η κουζίνα του Μαρτίνη καίει ακούραστα, προσφέροντας αυθεντικές ελληνικές συνταγές, φτιαγμένες από εξαιρετικές πρώτες ύλες που διαλέγονται καθημερινά, ώστε ό,τι σερβίρεται να είναι φρέσκο.
Η σφραγίδα του Μαρτίνη όμως δεν φαίνεται μόνο στην ποιότητα, αλλά και στην υποδοχή. Οικογενειακό και παρεΐστικο κλίμα, όλοι οι άνθρωποι του μαγειρείου μάς κάνουν να αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας. Το τζάκι το χειμώνα προσφέρει την κατάλληλη θαλπωρή, ενώ το καλοκαίρι η αυλή δημιουργεί ένα σκηνικό που σε ταξιδεύει κάπου μακριά από την πόλη.
info:
Πατησίων 289, Αθήνα | Τ.: 210 21 11 063
Fb: Μαρτίνης Μαγειρείο – Μartinis Kouzina
Ig: martiniskouzina.gr | www.martiniskouzina.gr
ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ
Η «Αρχόντισσα» της Κυψέλης είναι από τις πρώτες επιλογές, όταν λαχταράς παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Μαγειρείο όπως παλιά, με προσεγμένες πρώτες ύλες και αγνά υλικά, σκορπά τις μυρωδιές σε όλο το δρόμο. Σαν τις παλιές νοικοκυρές που έβγαζαν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού, έτσι και η «Αρχόντισσα».
Κάθε μέρα θα βρεις διαφορετικές νοστιμιές, που καλύπτουν όλα τα γούστα και τις ορέξεις, για να διαλέξεις. Πίτες, σούπες, ψάρια, λαδερά, όσπρια και κρέας κατσαρόλας έχουν την τιμητική τους, δημιουργώντας ένα μενού που έρχεται απευθείας από την κουζίνα της μαμάς. Είτε στα τραπεζάκια είτε στο χώρο σου, το μόνο σίγουρο είναι ότι η γεύση, η ποσότητα και τα ολόφρεσκα πιάτα θα σε χορτάσουν και θα σου θυμίσουν οικογενειακά τραπέζια.
Μουσακάς
Κάθε Σάββατο, ο μουσακάς της «Αρχόντισσας» έρχεται στο πιάτο μας αχνιστός, φρέσκος και παραδοσιακός. Μπεσαμέλ, κιμάς, μελιτζάνα, κολοκύθι και πατάτα δημιουργούν το πιο νόστιμο πιάτο της ελληνικής κουζίνας και μπορείς να το απολαύσεις αρχοντικά στο χώρο του εστιατορίου, στο σπίτι ή στο γραφείο. Καλή όρεξη.
info:
Κοδριγκτώνος 31, Κυψέλη
T.: 210 8238155 / 210 8238111
www.arxontissa.com | Ωράριο: 12:00 – 20:00
MARIE & ANTOINETTE
Homemade Flavours
Τι συμβαίνει όταν δύο γενιές ενώνουν τις αναμνήσεις και τις γνώσεις τους γύρω από το θέμα πίτα; Marie & Antoinette, επωνυμία εφάμιλλη της ποιότητας, γιατί πολύ απλά… έτσι έχουν μάθει και δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς! Εκτός από τη μεγάλη ποικιλία σε πίτες, στο πιστοποιημένο με ISO εργαστήρι τους παρασκευάζουν σούπες (η σούπα σελινόριζας με μήλο και πράσο είναι η βασίλισσα του χειμώνα), αλμυρά και γλυκά κέικ και τάρτες. Η αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου μας συγκινεί ιδιαιτέρως!
Κιμαδόπιτα
Οι πίτες είναι μαγικές, γιατί το φύλλο μπορεί να αγκαλιάσει οποιοδήποτε υλικό, μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε ώρα της μέρας και είναι παντός καιρού! Εδώ ξεχωρίζουμε την κιμαδόπιτα, γιατί η μυρωδιά της μας ταιριάζει στο αποχείμωνο!
info:
Τριανταφυλλίδη 22, Νέο Ψυχικό | T.: 213 04 16 420
fb: Marie & Antoinette Homemade Flavours | www.marieantoinette.gr
ΚΑΝΕΛΛΑ
Στην Κανέλλα έχουν τριάντα χρόνια παράδοση στη σπιτική κουζίνα και αυτό «βγαίνει» στα πιάτα! Αν θες λοιπόν να γευτείς μαμαδίστικες συνταγές σε αστικό τοπίο, δίπλα στις γραμμές του τρένου, η γωνία της Κανέλλας είναι ό,τι πρέπει. Μέσα στη γειτονιά του Γκαζιού και με τα θέατρα μία ανάσα παραδίπλα, δεν θα μπορούσε να μην είναι στέκι καλλιτεχνών αλλά και όσων εκτιμάνε το καλομαγειρεμένο φαγητό και τις ωραίες παρεΐστικες καταστάσεις.
Γκιούλμπασι
Το γκιούλμπασι είναι πιάτο που δεν χάνει ποτέ, πόσω μάλλον όταν είναι φτιαγμένο στην κουζίνα της Κανέλλας με τόση φροντίδα και προσοχή. Το αρνάκι σιγοψήνεται για ώρες στη λαδόκολλα και σερβίρεται με τυρί και λαχανικά. Οι μυρωδιές ξεχύνονται στο τραπέζι και τα πιρούνια βυθίζονται στο μαλακό κρέας. Ευτυχία!
info:
Κωνσταντινουπόλεων 70 & Ευμολπιδών, Γκάζι
Τ.: 210 3476320
fb: Οινομαγειρείον Κανέλλα -Kanella