Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έναν ανελέητο βομβαρδισμό πληροφορίας κάποιοι καλλιτέχνες με ανήσυχο πνεύμα ψάχνουν διεξόδους.
Τέτοιες που να δημιουργούν στοχασμό, απελευθέρωση χρόνου και πνευματικών δυνάμεων για σκέψη και προβληματισμό. Ο σύγχρονος άνθρωπος πολλές φορές είναι έρμαιο της εξέλιξης, της προόδου και των καταιγιστικών ρυθμών. Μπορεί η τέχνη να δημιουργήσει άλλα περιβάλλοντα πιο κοντά στον ανθρώπινο πυρήνα;
Συνομιλούμε με την επιμελήτρια της έκθεσης Νία Hefe Φιλογιάννη για την συνύπαρξη 20 καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος στην «Overloaded».
Τι θα δούμε στην έκθεση Overloaded;
Στην έκθεση «Overloaded», οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα τέχνης από 20 καλλιτέχνες που αντικατοπτρίζουν την έννοια της υπερφόρτωσης, είτε αυτή είναι συναισθηματική, αισθητική, ή πληροφοριακή. Σε έναν κόσμο που συνεχώς βομβαρδίζεται από δεδομένα, ερεθίσματα, και απαιτήσεις, μέσα από διάφορα μέσα όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, και τα ψηφιακά μέσα, η έκθεση επιχειρεί να δημιουργήσει έναν διάλογο για το πώς η τέχνη μπορεί να δώσει τροφή για σκέψη και να εμφανίσει διάφορες διεξόδους από την υπερπληροφόρηση.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Apset, Atek, Billy G, Simple G, Gospel, Lune82, Katia Lyubavskaya, Ζήσης Νταλακούρας, Γιώργος Ουζούνης, Μάρθα Παναγιωτοπούλου, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Διονύσιος Παππάς, Pupet, Αναστασία Ρήγα, Cacao Rocks, Katia She(legovich), Στυλιανός Τριανταφύλλου, Γιάννης Βαλυράκης, Ελπίδα Ζαχαράκη και Όλγα Ζαφειροπούλου.
Πώς έγινε η επιλογή των συμμετεχόντων καλλιτεχνών και των έργων;
Η επιλογή των καλλιτεχνών και των έργων για την έκθεση έγινε με προσεκτική σκέψη και αφοσίωση στο να προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους δημιουργούς. Σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον όπως αυτό της Ελλάδας, όπου οι ευκαιρίες για νέους καλλιτέχνες συχνά περιορίζονται από παγιωμένες δομές, το Cream Athens επιδιώκει να αποτελέσει μια πραγματική πλατφόρμα ενδυνάμωσης και προώθησης της τέχνης. Οι εκθέσεις μας διακρίνονται για την διαφάνεια που προσφέρουμε, καθώς διοργανώνουμε ανοιχτά καλέσματα σε διεθνές επίπεδο, επιτρέποντας σε καλλιτέχνες από κάθε γωνιά του κόσμου να συμμετάσχουν.
Η επιλογή των καλλιτεχνών δεν περιορίζεται σε κλειστούς κύκλους ή προϋποθέσεις που αφορούν μόνο γνωριμίες. Αντίθετα, επιλέγουμε τους συμμετέχοντες βάσει της καλλιτεχνικής τους πρακτικής, της σύνδεσής τους με το θέμα της έκθεσης, και της ικανότητάς τους να φέρνουν νέες, πρωτότυπες ιδέες στο προσκήνιο.
Πριν από κάθε μας έκθεση, ανοίγει ένα open call για ένα χρονικό διάστημα, και όταν αυτό κλείσει, γίνεται η επιλογή των καλλιτεχνών από μια επιτροπή καταρτισμένων επαγγελματιών από τον χώρο των τεχνών. Στόχος μου όταν ξεκίνησα το Cream Athens το 2017 ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου η τέχνη μπορεί να ανθίσει χωρίς περιορισμούς και προκαταλήψεις.
Πώς αλλάζει η πρόσληψή μας για ένα έργο, ανάλογα με το χώρο μέσα στον οποίο εκτίθεται και γιατί η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζεται στο TAF, The Art Foundation;
Η πρόσληψη ενός έργου τέχνης όντως μπορεί να μεταμορφωθεί ανάλογα με τον χώρο στον οποίο εκτίθεται, καθώς το περιβάλλον καθορίζει την αίσθηση και την αλληλεπίδραση του με τον θεατή. Το TAF, The Art Foundation, με τη μοναδική του ατμόσφαιρα και την αυθεντικότητα του ως πολιτιστικός κόμβος, αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για την έκθεση “Overloaded” στην καρδιά της αγαπημένης μας Αθήνας. Η συνεργασία μας με το TAF πηγάζει από μια κοινή αγάπη για την τέχνη και μια αδιάκοπη επιθυμία να στηρίξουμε τους καλλιτέχνες.
Ποιες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά την επιμέλεια αυτής της έκθεσης;
Η επιμέλεια κάθε έκθεσης είναι για μένα η πιο μαγική στιγμή, μια διαδικασία που δύσκολα μπορώ να περιγράψω με λόγια. Στην πορεία οργάνωσης μιας έκθεσης, το κομμάτι της επιμέλειας είναι αυτό που έρχεται φυσικά και χωρίς προκλήσεις για μένα. Την στιγμή που έχω όλα τα έργα στον χώρο μαζί μου, οι αποφάσεις είναι απλές και γρήγορες, καθώς η σχέση ανάμεσα στα έργα και το περιβάλλον τους αναδεικνύεται με έναν φυσικό τρόπο που δεν αφήνει περιθώριο για αμφιβολίες.
Η πρόκληση, επομένως, δεν βρίσκεται στην επιμέλεια καθαυτή, αλλά μάλλον στη διαδικασία που προηγείται αυτής, όπου πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ποικιλία φωνών, μέσων, υλικών και καλλιτεχνικών προσεγγίσεων. Αυτή η πρόκληση, να δημιουργήσουμε έναν ισορροπημένο και ολοκληρωμένο διάλογο ανάμεσα στα έργα, είναι που κάνει τη διαδικασία τόσο μοναδική και δημιουργική.
Πώς ανταποκρίνεται ως τώρα το κοινό;
Η ανταπόκριση του κοινού είναι εξαιρετική. Οι επισκέπτες όχι μόνο εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τα έργα και τους καλλιτέχνες μεμονωμένα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η έκθεση τους προκαλεί να σκεφτούν την προσωπική τους σχέση με την υπερφόρτωση. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και ανταλλαγές ιδεών ανάμεσα στους επισκέπτες, κάτι που δείχνει ότι η έκθεση πέτυχε τον στόχο της να προάγει τον διάλογο γύρω από ένα τόσο επίκαιρο θέμα.
Πώς διαφέρει ή συνδέεται η συγκεκριμένη έκθεση με άλλες που έχετε επιμεληθεί στο παρελθόν;
Η έκθεση “Overloaded” συνδέεται με προηγούμενες εκθέσεις που έχω επιμεληθεί ως προς την εξερεύνηση σύγχρονων θεμάτων που επηρεάζουν βαθιά την κοινωνία μας. Αν και ο αριθμός των καλλιτεχνών στην έκθεση είναι συνήθης, καθώς έχω επιμεληθεί στο παρελθόν έκθεση με 32 καλλιτέχνες, το γεγονός ότι αυτή η έκθεση φιλοξενεί 20 καλλιτέχνες καθιστά τη διαχείριση πιο εύκολη.
Η διαφορά έγκειται στο ότι αυτή τη φορά, παράλληλα με την έκθεση, λειτουργεί και ένα καλλιτεχνικό κατάστημα, στον χώρο του TAF που θα παραμείνει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Στο κατάστημα παρουσιάζονται έργα των 20 καλλιτεχνών της έκθεσης, καθώς και άλλων 15 καλλιτεχνών. Αυτή η επέκταση ήταν πρόκληση – η οργάνωση και επιμέλεια μιας έκθεσης και ενός καταστήματος τέχνης για συνολικά 35 καλλιτέχνες. Στόχος μας ήταν να παρέχουμε τέχνη για όλους και να εξασφαλίσουμε πιο προσιτά κομμάτια, ώστε ο καθένας να μπορεί να αγοράσει κάτι από τους καλλιτέχνες μας.
Πώς βλέπετε τον ρόλο των δημιουργών σε μια εποχή που η πληροφορία είναι τόσο εύκολα προσβάσιμη και τόσο καταιγιστική;
Σε μια εποχή όπου η πληροφορία είναι άφθονη και καταιγιστική, ο ρόλος των δημιουργών είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Οι καλλιτέχνες έχουν την μεγάλη ευθύνη αλλά και την ικανότητα να φιλτράρουν, να επεξεργάζονται και να αναδεικνύουν την ουσία μέσα από τη πληθώρα των πληροφοριών που λαμβάνουν. Μέσα από το έργο τους, μπορούν να προσφέρουν νέες οπτικές γωνίες, να προκαλούν τον θεατή να αμφισβητήσει και να αναλογιστεί το περιεχόμενο που καταναλώνει, και τελικά να δημιουργούν ένα αίσθημα σύνδεσης και κατανόησης σε έναν κόσμο που συχνά μοιάζει χαοτικός.
O ρόλος της τέχνης και των καλλιτεχνών είναι υποτιμημένος, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα είναι πως η τέχνη αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς τρόπους για την κοινωνία να σταματήσει και να αναλογιστεί, να συνειδητοποιήσει και να αποφασίσει: Θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στη ζωή μας; Έχουμε πάρει αποφάσεις για όλες τις ενέργειες που κάνουμε; Σε μια πραγματικότητα όπου δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο για σκέψη, η τέχνη έρχεται να μας αφυπνίσει, να μας ταρακουνήσει και να μας ξυπνήσει από τον λήθαργο.
T.A.F. / the art foundation
Νορμανού 5, Μοναστηράκι
τηλ.: 2103238757
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 5-10 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
Εγκαίνια: 18/07
Εως: 18/08