- Οι φυσικές καταστροφές προκαλούν δέος στον άνθρωπο.
- Δεν προκαλούν δέος στις κυβερνήσεις. Μπορεί ο Ερντογάν ως άνθρωπος να αισθάνθηκε δέος, αλλά μέχρι εκεί. Το δέος ανήκει στις κοινωνίες. Τα κράτη δεν αισθάνονται δέος.
- Η βοήθεια στους λαούς της Τουρκίας, της Συρίας και όποιων άλλων δοκιμάζονται, είναι μία βαθιά ανθρωπιστική βοήθεια. Ας κρατήσουμε όμως ότι αυτό γίνεται από τους λαούς, όχι ιδεολογικά, αλλά φυσικά. Αυτή η «βοήθεια» υπάρχει σαν απλή πρακτική στην ίδια τη φύση. Και ο άνθρωπος, ως γνωστόν, είναι κομμάτι της. Ο βαθύς πυρήνα του Ανθρώπου λειτουργεί πρωτογενώς ως κομμάτι της Φύσης και όχι με Λογική-Ιδεολογική προσέγγιση.
- Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την «παραγωγή υπεραξίας» πάνω στο δέος των ανθρώπων και σε εκατόμβη νεκρών – και αυτό είναι κάτι σαν Ύβρις. Η «διπλωματία των σεισμών» αφορά τα κράτη. Δοκιμάστηκε τα προηγούμενα χρόνια με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα. Η «Γαλάζια Πατρίδα» το αποδεικνύει και ακυρώνει τα αφηγήματα των Κρατών-Κυβερνήσεων. Όσο και να αγκαλιάζεται ο Δένδιας, όσο και αν δακρύζει ο Τσαβούσογλου.
- Επίσης Ύβρις, είναι η εκμετάλλευση των νεκρών από ΜΜΕ-Κόμματα-Οργανισμούς που επιλεκτικά χρησιμοποιούν τον, καθόλα αποδεκτό, συναισθηματισμό των απλών και φυσικών ανθρώπων, για να θεριέψουν το όποιο αφήγημά τους. Και να κερδίσουν ψήγματα εξουσίας, αλλά και χρήματα.
- «Εμείς στείλαμε Εκαμίτες-Εμακίτες για να βοηθήσουν. Αυτοί δεν είπαν τίποτα για τους δύο νεκρούς πιλότους μας». Αν γινόταν τέτοιος σεισμός στην Ελλάδα, και οι Τούρκοι θα έστελναν. Όπως έγινε και στο παρελθόν. Οι κυβερνήσεις το κάνουν για να έχουν ένα επιχείρημα στη διπλωματία των σεισμών, οι απλοί φυσικοί άνθρωποι γιατί αισθάνονται δέος και ξέρουν να μετρούν το μπόι τους απέναντι στη Φύση, στους Θεούς στο Όλον.
- Η κατ’ επιλογή «ανθρωπιστική» προσέγγιση είναι ψευδής. Ο Έλληνας που έγραψε μετά το δυστύχημα του F-16: «Έχουμε τους καλύτερους νεκρούς πιλότους», αλήθεια τι ακριβώς αισθάνεται για τον σεισμό στην Τουρκία. Η ψυχανάλυση είναι απαραίτητη για πολύ κόσμο.
- Η μοίρα των κοινοτήτων μας είναι «αυτούς που σήμερα βοηθούμε, ίσως αύριο με τους ίδιους να αλληλοσκοτωθουμε σε ένα ποτάμι». Αυτή η απόσταση είναι η βαριά κληρονομιά, το βαθύ αποτύπωμα του σημερινού αλλά και χθεσινού Συστήματος.
- Μέσα σε όλα αυτά έχουμε τα ελληνικά ΜΜΕ να μετρούν πόσους «έσωσαν οι ΕΛΛΗΝΕΣ!!!». Να συμπάσχουν γιατί αυτό πουλάει. Την Τσαπανίδου να δίνει σόου και μέσα σε δεκαπέντε δευτερόλεπτα να μιλάει για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και αμέσως μετά να κάνει σαν να τραβάει βίντεο για το τικ τοκ. Τον Μητσοτάκη να το παίζει ανθρωπιστής. Και άλλα πολλά…
- Ανάμεσα σε όλα αυτά, έχουμε την δημιουργία μιας ΑΙ εικόνας από έναν άνθρωπο που αποτυπώνει έναν Έλληνα να κρατά αγκαλιά ένα μικρό παιδί. Και βάζει την Ελληνική σημαία στον πρώτο, Τούρκικη στο δεύτερο. Και αρχίζει η Κόλαση ολούθε. Πολλά σάιτ την αναδημοσίευσαν σαν πραγματική, άλλα δεν ανέφεραν τα στοιχεία και την πηγή. Εθνίκια να γράφουν «Εμείς τους σώζουμε και αυτοί μας πολεμούν», και άλλα τέτοια γραφικά. Και αμέσως μετά βλασφημίες και καταγγελίες για φέικ φωτό, για Εθνικισμό, για προπαγάνδα.
- Ο βαθύς πυρήνας του ανθρώπου (αλλιώς των φυσικών ανθρώπων) όταν εκφράζεται –εγώ έτσι τουλάχιστον εξέλαβα την γέννηση αυτής της εικόνας–κατακρεουργείται από πολλές πλευρές. Να χαιρόμαστε την ελευθερία λόγου! Αν αντί την Ελληνική σημαία είχε βάλει τη γαλλική, τη ρώσικη ή των Χετταίων ή της θύρας 13, μάλλον δεν θα υπήρχε πρόβλημα…
- Το παλαιό σύστημα θα καταρρεύσει. Με επώδυνο τρόπο όμως για τις ανθρώπινες κοινότητες. Παλαιό σύστημα όμως δεν είναι ο Καπιταλισμός. Είναι η εξουσιαστική αντίληψη και πρακτική, το σύνολο των μικρο- και μεγαλο-εξουσιών. Δηλαδή ένα Καθεστως. Μέχρι να προκύψουν νέα πράγματα, ραντεβού στα συντρίμμια ως αλληλέγγυοι, στον Έβρο ως εχθροί, στην Πατησίων ως παρέες και στο διαδίκτυο ως διαδικτυακές οντότητες.
12+. Κλείστε τις τηλεοράσεις, αποφύγετε να βλέπετε εικόνες. Το «μία εικόνα χίλιες λέξεις» σήμερα είναι έως και επικίνδυνο. Ας προτιμήσουμε τις λέξεις και τις έννοιες.
δέος: συναίσθημα σεβασμού και αναγνώρισης της δύναμης και του μεγαλείου της υπέρτατης δύναμης
διπλωματία των σεισμών: ξεκίνησε έπειτα από διαδοχικούς σεισμούς που έπληξαν και τις δύο χώρες το καλοκαίρι του 1999 και υποτίθεται οδήγησε σε βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη.
ύβρις: ο βίαιος, αλαζονικός και προσβλητικός τρόπος απέναντι στους άλλους, στους νόμους της πολιτείας και κυρίως απέναντι στον άγραφο θεϊκό νόμο –που επέβαλλαν όρια στην ανθρώπινη δράση.
εκατόμβη: μεγαλοπρεπής θυσία.
φυσικός άνθρωπος: ιδεατή μορφή, που προσεγγίζεται όσο ο άνθρωπος συνειδητοποιεί τη σχέση του με τη Φύση και τη μηδαμινότητά του απέναντι σε αυτή.
καθεστώς: αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην πραγματική ζωή, σαν ριζωμένη ιδεοπρακτική ανεξαρτήτως νόμων-αφηγημάτων και προθέσεων.