…Και από το 2008 έχει γίνει η αγαπημένη φθινοπωρινή κυκλαδίτικη συνήθεια.
Η μεγάλη γιορτή του ανιμέισον στήνεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για 16η συνεχή χρονιά και το ANIMASYROS πραγματοποιείται από τις 26 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, χρυσό χορηγό τη ΔΕΗ, την κορυφαία εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Τη διοργάνωση υποστηρίζουν το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) ως στρατηγικός υποστηρικτής, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως ακαδημαϊκός συνεργάτης καθώς και το Enterprise Greece ως υποστηρικτής της Αγοράς και της δράσης Animation Speed Dating. Το Pitching Forum της Aγοράς υποστηρίζεται, φέτος, για πρώτη χρονιά, από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την εταιρεία SKY express, επίσημο αερομεταφορέα του Φεστιβάλ.
Με ένα πρόγραμμα πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά, το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη συγκεντρώνει περισσότερες από 270 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών από 53 διαφορετικές χώρες, περιλαμβάνει 8 διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S, AnimaPride, Εθνικό Διαγωνιστικό, TV & Commissioned Films, Ταινιών Μεγάλου Μήκους & #thisisEU – Ευρωπαϊκές Αξίες), ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, παράλληλες δράσεις, διεθνείς συνεργασίες και την Αγορά που αποτελεί πλέον κέντρο αναφοράς για ολόκληρη τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εμείς μιλήσαμε τον κ. Καραμητσάνη τόσο για το φεστιβάλ, όσο και για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Το AnimaSyros είναι αδιαμφισβήτητα ένα ξεχωριστό φεστιβάλ. Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι έχει τόσο μεγάλη επιτυχία από το 2008;
To Animasyros κατάφερε από το 2008 να βάλει το ελληνικό animation και το παγκόσμιο animation στο κέντρο του ενδιαφέροντος του πολιτιστικού κοινού, κυρίως γιατί από την αρχή σχεδιάσαμε μία βιώσιμη εκδήλωση, μία βιώσιμη δράση, που σημαίνει ότι είναι μία δράση που απευθύνεται στην κοινότητα και ανοίγει σε όλο το κοινό. Ενσωματώνει κάθε τάξη κοινωνική, ηλικιακή, γεωγραφική και αυτό το πράγμα δημιουργεί μια αίσθηση συμπερίληψης που είναι το μοναδικό εργαλείο για να γίνει κάποιος αληθινά διαδεδομένος και γνωστός όταν κάνει ένα πολιτιστικό γεγονός. Επιπλέον, το ANIMASYROS κατάφερε με σχετικά λίγα μέσα να φέρει ανθρώπους και σημαντικούς παράγοντες από όλο τον κόσμο, με επίκεντρο τη Σύρο, και να έρθουν στην Ελλάδα. Δηλαδή, πρώτον, απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία με έμπρακτες δράσεις, δεύτερον ότι είμαστε αληθινά διεθνείς και τρίτο ότι είμαστε βιώσιμοι, δηλαδή κάνουμε ορθολογική και βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, των χρηματικών και των ανθρώπινων που έχουμε.
Ποια ταινία κινουμένων σχεδίων του φεστιβάλ σας έχει μείνει αποτυπωμένη;
Ωραία ερώτηση! Με διαφορά η Anomalisa, η οποία είναι και η πρώτη ταινία animation που πήρε Χρυσό Λέοντα στη Βενετία ⎻ την ίδια χρονιά που την παίξαμε κι εμείς με διαφορά λίγων ημερών έκανε πρεμιέρα στο Animasyros μετά τη Βενετία, όχι παγκόσμια, αλλά εκτός Ιταλίας ήταν η πρώτη.
Ανιμέισον & Αρχαία Ελλάδα είναι η κύρια θεματική του Φεστιβάλ. Για ποιο λόγο επελέγη αυτή η θεματική;
Γιατί η Αρχαία Ελλάδα και ως μυθολογία και ως ιστορία υπάρχει πάρα πολύ στο σινεμά και όλως ιδιαιτέρως στο παγκόσμιο animation. Ιδίως στο animation της άλλης ακτής του Ατλαντικού που είναι και η γενέτειρα των μεγαλύτερων blockbusters και γιατί είναι ένα θέμα που δεν είχαμε καταφέρει να αγγίξουμε ως τώρα, ενώ μας ενδιέφερε και μας απασχόλησε πολύ από την πρώτη έκδοση. Για παράδειγμα, η μασκότ του Animasyros εδώ και 15 χρόνια, που σχεδιάστηκε από τον Πέτρο Χριστούλια που είναι εικονογράφος Έλληνας και έχει αναπτυχθεί σε διάφορες 2D και 3D εκδοχές και κάθε χρόνο παίρνει μια θεματική τοποθέτηση – φέτος κάθεται πάνω σε έναν αρχαίο κίονα – και έχει μέσα του την ίδια την αρχαιότητα με σύγχρονη ματιά. Γιατί στην ουσία είναι δημιουργική ανάπλαση κυκλαδικού ειδωλίου σαν αυτά που βρέθηκαν στο βόρειο κομμάτι του νησιού στην Καλαβρία, στον οικισμό αυτόν τον προϊστορικό, με τα γυαλιά του Γούντι Άλεν, δηλαδή είναι η αρχαιότητα με μια σύγχρονη ματιά. Αυτό λοιπόν ήταν η επιτομή της σύζευξης του παλιού με το νέο, του ελληνικού με το παγκόσμιο. Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα αυτό μας αφορά.
Ποιο είναι το feedback των εκπαιδευτικών εργαστηρίων ανά τα χρόνια; Τι αφορούν αυτά τα εργαστήρια κατά κύριο λόγο;
Τα εργαστήρια κάθε χρόνο αντλούν έμπνευση από την κεντρική μας θεματική. Για παράδειγμα το 2021, που το αφιέρωμα ήταν πάνω στην ελευθερία και την Ελληνική Επανάσταση όλα τα εργαστήρια πατούσαν θεματικά και εικαστικά και νοηματικά στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ⎻ καθώς ήμασταν και υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Φέτος, που είμαστε αφιερωμένοι στην Αρχαία Ελλάδα. Παιδιά πρώτης και δεύτερης σχολικής ηλικίας, άτομα με αναπηρίες, άτομα τρίτης ηλικίας, όλοι οι συμμετέχοντες και στα 6 εργαστήρια που κάνουμε θα καταπιαστούν με ζητήματα που συνδέονται αισθητικά, νοηματικά, πολιτισμικά με την ελληνική αρχαιότητα, με ένα πολύ ευρύ πνεύμα, όμως, ούτε αρχαιολατρικό ούτε μονοδιάστατο από απεικονιστικό. Γιατί το πρόβλημα της Αρχαίας Ελλάδας, που έχει κάνει τόσο ξεχωριστή αυτή την πολύ μικρή περίοδο, αν το σκεφτούμε, για την ιστορία της ανθρωπότητας σε ένα πολύ μικρό γεωγραφικό μέρος, όπως είναι η Ελλάδα, έχει κυρίως άυλο περιεχόμενο, η άυλη κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας είναι αυτή που εμπνέει ακόμα και του animators να ασχοληθούν μ’ αυτή. Δηλαδή, οι αξίες, η αγάπη για τη ζωή, η δημοκρατία, ο διάλογος, η ανάπτυξη των τεχνών, η για πρώτη φορά απασχόληση του καθενός από εμάς για τον άλλον, η ουσιαστική κοινωνικοποίηση. Αυτό κατάφερε η Αρχαία Ελλάδα. Στο πνεύμα αυτής της μεγάλης ανακάλυψης που συνέβη σε αυτόν τον τόπο, που είχε πολύ μεγάλες εκφάνσεις και στον υλικό κόσμο, βέβαια, από την αρχιτεκτονική και τα αγάλματα μέχρι οτιδήποτε, είναι ένα πράγμα που αποτελεί έμπνευση διαχρονική, θα έλεγα, για όλο τον κόσμο, κι αν όχι, σίγουρα για εμάς του Ευρωπαίους. Είναι μια κληρονομιά της ανθρωπότητας που είχαμε την τύχη να βρεθεί στα χέρια μας και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Οπότε χαιρόμαστε και για τα εργαστήριά μας φέτος.
Γιατί επιλέξατε τη Σύρο για τη διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ;
Γιατί όταν ξεκινούσαμε το 2008 θέλαμε να κάνουμε μια δράση για το animation, αποκεντρωμένη, μακριά από την Αθήνα, σε ένα ωραίο destination, σε ένα μέρος που να ήταν όμορφο και να είχε και καλή πολιτιστική υποδομή. Πήγαμε σε τρία μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε ένα νησιωτικό, την Ερμούπολη. Ο πρώτος Δήμος που απάντησε θετικά ήταν ο Δήμος Ερμούπολης, τότε ήταν χωριστοί οι Δήμοι στο νησί, και εγένετο Animasyros.
Μοιράζετε τον χρόνο σας μεταξύ Σύρου και Αθήνας;
Όχι. Ο χρόνος μου βασικά αναλώνεται στην Αθήνα, εξού και δεν κατεβαίνω Δημοτικός Σύμβουλος Σύρου-Ερμούπολης αλλά Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων ως υποψήφιος. Παρόλα αυτά πηγαίνω τακτικά στη Σύρο, τουλάχιστον 4-5 φορές τον χρόνο για την προετοιμασία του Φεστιβάλ, αλλά όχι μόνο γι’ αυτή, γιατί για μένα πια η Σύρος είναι το νησί μου. Η Αθήνα είναι η πόλη μου, η Σύρος είναι το νησί μου.
Στις επερχόμενες εκλογές κατεβαίνετε και ως υποψήφιος στον Δήμο της Αθήνας με το συνδυασμό ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ. Πώς το αποφασίσατε; Ποιοι είναι οι στόχοι σας αν και εφόσον εκλεγείτε;
Ενώ είναι κοντά χρονικά, είναι πολύ μακριά, σαν επίτευξη στόχου, να λέμε ότι θα εκλεγώ. Εν τούτοις, εκλεγώ δεν εκλεγώ, θα προσπαθήσω να συμβάλλω από τον τομέα της εμπειρίας μου, του ενδιαφέροντός μου και των ικανοτήτων μου στην προσπάθεια που κάνει ο Κώστας Μπακογιάννης, εφόσον εκλεγεί κι αυτός βεβαίως Δήμαρχος, και η παράταξη Αθήνα Ψηλά, για την βελτίωση των συνθηκών ζωής και ελεύθερης έκφρασης στην πόλη της Αθήνας, ιδίως σε ένα χρονικό σημείο που η Αθήνα αρχίζει και ακούγεται διεθνώς για τους σωστούς λόγους, για θετικούς λόγους – αύξηση επισκεπτών, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος αλλά σιγά-σιγά και βελτίωση των υποδομών. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα έζησε μια περίοδο που οι υποδομές της κουράστηκαν πολύ και δεν συντηρήθηκαν για 10 χρόνια λόγω της κρίσης. Μετά ήρθε η πανδημία και ήρθε η ώρα τώρα η Αθήνα να ανασάνει το οξυγόνο και να απολαύσει το μπλε του ουρανού που έτσι κι αλλιώς έχει απαράμιλλο και το υπέροχο φως, με μεγαλύτερη αισιοδοξία και δημιουργικότητα και απτές λύσεις.