Μωρά στη Φωτιά: Με αφορμή το live τους το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο «Κύτταρο», ο Στέλιος Σαλβαδόρ απάντησε σε 8 ερωτήσεις μας
Μωρά στη Φωτιά: με λίγες λέξεις και σε πρώτο χρόνο, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται.
Η μεγαλύτερή μου αγάπη.
Κάποια/ες ομοιότητες και διαφορές της αρχής των 80s με το σήμερα.
Οι ομοιότητες είναι ότι παραμένει underground αυτό το είδος μουσικής, δεν είναι ευρείας αναγνώρισης στην Ελλάδα σήμερα, όπως και τότε. Το κοινό απ’ την άλλη, και τώρα και τότε, έχει τις ίδιες ενδιαφέρουσες και έντονες αντιδράσεις και το συγκρότημα από τότε έχει τον ίδιο τραγουδιστή, που είναι και συνθέτης και στιχουργός του συγκροτήματος, αλλά τα υπόλοιπα μέλη είναι καινούργια εδώ και πάνω από μια δεκαετία βέβαια και ίσως είναι η μακροβιότερη απ’ όλες τις συνθέσεις των μελών του γκρουπ.
Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας ένα αξέχαστο περιστατικό από live;
Ήταν τη νύχτα του Νοέμβρη του 1988 που παίξαμε μαζί με τον Παύλο Σιδηρόπουλο σ’ ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη, στο «Όνειρο». Το μαγαζί αυτό λειτουργούσε σαν ρεμπετάδικο και άλλαξε, εν μια νυκτί στην κυριολεξία, σε ροκάδικο το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, μόνο και μόνο για να φιλοξενήσει εμάς, οι οποίοι είμασταν σχεδόν σε καθημερινή βάση το συγκρότημα του μαγαζιού, παίζοντας αποκλειστικά δικά μας τραγούδια, άλλωστε μόλις είχε κυκλοφορήσει ο πρώτος δίσκος, και ήδη από κείνη την άνοιξη του 1988 είχα γράψει και τα καινούργια τραγούδια Αδρεναλίνη, Γυναίκα, Σαλονίκη, Θεατρίνοι, Φωλιά του Κούκου, Άνθρωπος ελέφαντας κ.α. και τα παίζαμε σε κάθε εμφάνιση, οπότε υπήρχε ένα αρκετά μεγάλο πρόγραμμα τραγουδιών πλέον. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ερχόταν μια φορά το μήνα κι ένας καλλιτέχνης/συγκρότημα τον οποίο συνήθως «ανοίγαμε» εμείς ως η μπάντα του μαγαζιού. Έτσι, ανάμεσα σε πολλούς άλλους που είχαν έρθει εκείνο το φθινόπωρο, εκείνη τη βραδιά του Νοέμβρη, ήρθε και ο Παύλος Σιδηρόπουλος με το συγκρότημά του, τους Απροσάρμοστους. Μου έκανε εντύπωση η τελετουργική του σχεδόν στάση με το μικρόφωνο και την ερμηνεία, όπως και η ευγένεια με την οποία αφού με κέρασε μετά την εμφάνισή μας (του άρεσε πάντα να στέκεται πίσω από το μπαρ), μου μίλησε με πολύ ωραίο τρόπο για το συγκρότημα και τη δική μου εμφάνιση προσωπικά. Θα θυμάμαι πάντα το πάθος με το οποίο αγκάλιαζε το μικρόφωνο όταν τραγουδούσε ο ίδιος, σαν να επρόκειτο για την πιο όμορφη γυναίκα.
Πως είναι να ζεις και να δραστηριοποιείσαι καλλιτεχνικά εκτός Αθήνας;
Αν το δω από καριερίστικη άποψη, είναι μάλλον καταστροφή. Αλλά για να μην έχω κατέβει ποτέ στην Αθήνα μέχρι τώρα, μάλλον δεν είμαι και τόσο καριερίστας όσο θέλω να πιστεύω, ε ; Σοβαρά τώρα, πραγματικά θα ήταν καλό να έχω την ευκαιρία να κάνω κάποια πράγματα στην Αθήνα, που την αγαπώ και ιδιαίτερα. Δεν ξέρω πώς θα ήταν τα πράγματα αν μου είχε δοθεί μια «γενναία ευκαιρία». Παρόλα αυτά, με πολύ κόπο και δουλειά –όπως ξέρεις τα περισσότερα μου CD και dvd τα έχω εκδώσει σε δική μου εταιρεία– προσπάθησα να καλύψω την έλλειψη υποστήριξης από τη μουσική βιομηχανία. Κάποια πράγματα χάνεις, κάποια πράγματα κερδίζεις.
Ποιο είναι το συστατικό χάρη στο οποίο, αν και μόνιμα εκτός κάδρου μεγάλων εταιρειών/γραφείων και Μ.Μ.Ε, τα Μωρά στη Φωτιά εν έτη 2022 γεμίζουν «Κύτταρα» και Γεωπονικές;
Υποθέτω ότι είναι αυτά που με κεντρίζουν κι εμένα σαν ακροατή σ’ ένα συγκρότημα, όπως το να κάνει κάποιος κάτι καλά, αλλά συνήθως κάνουμε καλά αυτό που αγαπάμε πολύ και αυτό που είμαστε. Ίσως αυτό να λέγεται αυθεντικότητα. Δεν ξέρω, ίσως.
Ένα σχόλιο για την επικαιρότητα (πολιτικό/κοινωνικό).
Τη δημοκρατία μας και τα μάτια μας. Με λίγα λόγια, όπως λέει και κάποιος φιλόσοφος, «Δεν είμαστε μόνο αποδέκτες της δικαιοσύνης, είμαστε και δημιουργοί της». Και γενικότερα χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη.
Τι ετοιμάζουν τα Μωρά στη Φωτιά προσεχώς;
Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας πω πως τα καλύτερα έρχονται!… Δεν μπορώ να πω πολλές λεπτομέρειες ακόμη, αλλά πολύ σύντομα θα μάθετε για όλα μας τα καινούργια πράγματα.
Τι να περιμένουμε στις 26 του Νοέμβρη στο Κύτταρο;
Εκτός από την ευκαιρία να βρεθούμε μετά από τόσο δύσκολες χρονιές όλοι μαζί, ένα μεγάλο πρόγραμμα τραγουδιών απ’ όλη τη διαδρομή μας, για να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε, με πλήρη σύνθεση μουσικών επί σκηνής, πνευστά, πλήκτρα , κιθάρες, drums, grooves και φωνές, μερικές ευχάριστες εκπλήξεις που τις αφήνω για τη βραδιά του live. Η σύνθεση του συγκροτήματος είναι: Στέλιος Σαλβαδόρ μπάσο και φωνή, Σάκης Ζαχαριάδης ηλεκτρική κιθάρα, Φώτης Τσακιρίδης ντράμς, Κώστας Κατσαρός τρομπέτα, συνθεσάιζερ, Δημήτρης Ματζίρης τρομπόνι και δεύτερη κιθάρα.
Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία, εδώ.