Η μοναδική ζυθοποιία στα βόρεια προάστια και μία από τις ελάχιστες στην Αττική, που λειτουργεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στον πεζόδρομο της Χαϊμαντά στο Χαλάνδρι, παράγοντας φρέσκο ζύθο με αγάπη και μεράκι… είναι ένα εγχείρημα του Φώτη Αναστασίου. Η ψυχή του The Local Pub, ένας από τους πλέον γνωστούς και αγαπητούς χώρους στο ζυθόφιλο κοινό, πραγματικά αφιερωμένος στη μπίρα. Εκεί, οι ζυθοποιοί Μάκης Σαρηγιάννης, Matthew Dean και Γιάννης Ψιμούλης φτιάχνουν μπίρες περιορισμένης παραγωγής, αποκλειστικά σε βαρέλια, με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Εμείς, συναντήσαμε τον Φώτη Αναστασίου για να μάθουμε λίγα παραπάνω γι’ αυτόν και τον “έρωτα” του με τη μπίρα. Εξάλλου ο ίδιος λέει ότι αντιμετωπίζει τη μπίρα ως “εραστής” κι όχι ως επιχειρηματίας.
Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τη μπίρα;
Η ιστορία με τη μπίρα ξεκίνησε με την πρώτη μου επαγγελματική δραστηριότητα, που ήταν η Local pub, στο Χαλάνδρι. Μετά από πολλές εισαγωγές, πειραματισμούς, ταξίδια και δοκιμές επί δοκιμών αποφάσισα ότι μετά από πολλά χρόνια ήρθε η ώρα να κάνω το δικό μου βήμα στην παρασκευή μπίρας. Όλο αυτό συνέπεσε με την ραγδαία αύξηση της ελληνικής μικροζυθοποιίας. Εγώ είμαι μέρος της από το 2010.
Συνάντησες εμπόδια στο ξεκίνημα σου;
Εμπόδια υπήρχαν πάρα πολλά αλλά δε νομίζω ότι έχει σημασία να σταθείς σ’ αυτά. Αν αγαπάς και σου αρέσει αυτό που κάνεις, βρίσκεις πάντα τον τρόπο να τα ξεπεράσεις. Όπως όλοι ξέρουμε, στην Ελλάδα υπάρχει γραφειοκρατικό θέμα κι απαρχαιωμένοι νόμοι. Όταν όμως έχεις θέσει έναν πραγματικό στόχο και θέλεις να τον πετύχεις, αυτά λύνονται. Για ‘μένα η μπίρα -πέρα από προϊόν που εμπορεύομαι, πουλάω και φτιάχνω- είναι αγάπη. Πάθος!
Ποια ήταν η πρώτη συνταγή που φτιάξατε;
Η πρώτη συνταγή που φτιάξαμε ήταν η Ατμιστή California Common, στυλ lager ουσιαστικά. Τα παιδιά που φτιάχνουν τις συνταγές- γιατί εγώ δεν είμαι homebrewer, αν και περνούν όλα από δική μου έγκριση- είχαν κάνει πολλές προσπάθειες, κι έτσι καταλήξαμε σε μία πολύ ωραία συνταγή, με πολύ ισορροπημένη γεύση την Ατμιστή.
Ξεχωρίζεις κάποιο στυλ μπίρας;
Το καλό με τη μπίρα είναι ότι έχει πάρα πολλά στυλ και πάει ανάλογα με την εποχικότητα και τα υλικά που μπορείς να βρεις ανά περίοδο. Για παράδειγμα, τώρα τον Οκτώβριο που υπάρχουν οι κολοκύθες στην Αμερική και στην Αγγλία φτιάχνουν τις pumpkin ale. Δε μπορώ να πω ότι αγαπάω ή προωθώ κάτι συγκεκριμένα. Αγαπάω και προωθώ τον ποιοτικό ζύθο. Τη μπίρα που έχει φτιαχτεί με αγάπη, μεράκι και με αγνά υλικά.
Ποιες είναι οι επιρροές σας στην παραγωγή της μπίρας;
Οι επιρροές μας προέρχονται από τα στυλ ζυθοποίησης του εξωτερικού: Βέλγιο, Αγγλία, Γερμανία και πλέον κι η Αμερική που έχει μπει στο “παιχνίδι”. Οι λυκίσκοι, που παίζουν ρόλο στην συνταγή, δεν είναι θέμα επιρροής. Ακολουθούμε ως ζυθοποιείο τις τάσεις της παγκόσμιας σκηνής, ενημερωνόμαστε διαρκώς, θέλουμε πάντα να έχουμε κάτι φρέσκο- σαν ιδέα- γι’ αυτό και μέσα σε δύο χρόνια έχουμε φτιάξει σχεδόν 28 συνταγές.
Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει την ζυθοποιία Αναστασίου από τις υπόλοιπες;
Η ζυθοποιία Αναστασίου- αν και η μικρότερη σε όγκο- είναι η μοναδική στα βόρεια προάστια κι η μόνη που μπορείς να απολαύσεις τη μπίρα σου ενώ βλέπεις στην δεξαμενή την διαδικασία παραγωγής. Αυτό δεν μπορείς να το βρεις εύκολα στην Ελλάδα. Βέβαια, σ’ αυτό παίζει ρόλο και η Local pub από όπου και ξεκίνησε όλο αυτό. Κάτι άλλο που μας ξεχωρίζει, είναι η ευελιξία που έχουμε στο να κάνουμε διαφορετικές συνταγές. Δεν συσκευάζουμε τη μπίρα σε φιάλη, κάνουμε μόνο βαρέλια. Επίσης έχουμε πολύ μικρό δίκτυο διανομής οπότε εξασφαλίζουμε να είναι 100% φρέσκια η μπίρα μας . Μπορεί να μην έχουμε “πολύ” ποσότητα αλλά έχουμε σίγουρα πολύ καλή ποιότητα!
The Local pub: Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι 152