Αγαπά το φαγητό, τα ταξίδια, τον σκύλο της. Αγαπά και την πόλη, αρκεί να μην αισθάνεται εγκλωβισμένη για μεγάλα διαστήματα σε αυτήν.
Η πόλη επίσης την αγαπά γιατί την κάνει να φαίνεται όσο νόστιμη και ενδιαφέρουσα είναι! Τα βραβεία της και το πέρασμά της από την τηλεόραση, δεν την κάνουν να επαναπαύεται. Οι ώρες δουλειάς που ρίχνει φαίνονται από το αποτέλεσμα. Πάντως, μην περιμένεις να τη δεις στο Masterchef…
Πιο πιθανό να τη συναντήσεις να δοκιμάζει κάποια λιχουδιά στο νέο στέκι που άνοιξε στη γειτονιά σου!
Είμαστε σε ένα αεροπλάνο. Δύο άγνωστες. Και σου πιάνω την κουβέντα. Πώς σε λένε; Με τι ασχολείσαι; Τι απαντάς εκεί, αγαπημένη μας Madame Ginger;
Το κανονικό μου όνομα είναι Μαριλού, αλλά ακόμα και οι φίλοι με φωνάζουν Ginger ή Τζίτζη. Είμαι Food Blogger, Κυψελιώτισσα και μαμά του Μπιφτεκίου. Θα σου μιλήσω για το φαγητό, καθώς είναι ένα θέμα που αγαπούν όλοι και σπάει τον πάγο αμέσως.
Μίλησε μου τώρα για το αγαπημένο σου Μπιφτέκι. Μα, είναι όνομα για σκύλο αυτό;
Τόρο, αυτό είναι το κανονικό του όνομα και σημαίνει “ταύρος” στα Ισπανικά. Είμαστε αχώριστοι 11 χρόνια και τον παίρνω σχεδόν παντού μαζί μου, από τα επαγγελματικά ραντεβού μου μέχρι τις επισκέψεις σε σπίτια φίλων, τις βόλτες στην πόλη και τις καλοκαιρινές διακοπές. Το “Μπιφτέκι” προέκυψε στην πορεία που έγινε χοντρούλης και μοιάζει η κοιλίτσα του με γεμιστό μπιφτεκάκι.
Το τζίντζερ παίζει βασικό ρόλο στη μαγειρική σου;
Όχι πάντα. Δεν θα φτιάξω ας πούμε αρακά λαδερό ή γεμιστά και θα βάλω ginger. Το βάζω συνήθως σε ασιατικές συνταγές ή σε γλυκά και πολλές φορές σε ροφήματα. Τις σπάνιες φορές που πίνω κάποιο cocktail (δεν αλλάζω με τίποτα την βότκα-λεμόνι μου), θα επιλέξω οπωσδήποτε κάποιο με ginger.
Γλυκά ή αλμυρά, τελικά;
Ξεκάθαρα αλμυρά. Είμαι από αυτούς που θα φάνε αλμυρό το πρωί, θα επιλέξω τσιπς αντί για σοκολάτα όταν θέλω κάποιο σνακ περιπτέρου και θα προτιμήσω να φάω ένα ορεκτικό παραπάνω στο εστιατόριο και να μην πάρω γλυκό. Για το μαγείρεμα δεν το συζητώ καν. Βαριέμαι πολύ την ακρίβεια που χρειάζονται τα γλυκά και λατρεύω να αυτοσχεδιάζω μαγειρεύοντας με ό,τι έχω στο ψυγείο μου, κάτι που δεν μπορείς να κάνεις εύκολα με τα γλυκά.
Βλέπεις masterchef; Θα πήγαινες ποτέ να διαγωνιστείς;
Έχω δει 2-3 επεισόδια, αλλά όχι δεν το παρακολουθώ και σίγουρα δεν θα διαγωνιζόμουν. Με ενοχλούν πολύ τα reality στοιχεία του ελληνικού Master chef, κάτι που δεν υπάρχει ας πούμε στο αγαπημένο μου Αυστραλιανό. Παρακολουθώ τα Master Classes, αλλά μέχρι εκεί.
Έχεις βραβευτεί δύο φορές, αν δεν κάνω λάθος, και μπράβο σου. Πώς έγινε αυτό;
Την πρώτη φορά ήταν μόλις είχα φτιάξει το Madame Ginger το 2011. Συμμετείχα σε έναν διαγωνισμό των TGI Friday’s για food bloggers, το πιάτο μου κέρδισε την πρώτη θέση και μπήκε στον κατάλογο όλων των καταστημάτων της αλυσίδας για έναν μήνα. Το δεύτερο βραβείο ήταν στα βραβεία του Marie Claire Blog Awards 2015 όπου κέρδισα στην κατηγορία Best Lifestyle. Θεωρώ ότι τα βραβεία έρχονται όταν δουλεύεις σκληρά και επιμένεις στο ποιοτικό αποτέλεσμα και θέλω να πιστεύω ότι κάπως έτσι ήρθαν και στο Madame Ginger.
Πόσες ώρες της μέρας σου αφιερώνεις στη μαγειρική και το blogging; Πόση σημασία έχει η συνεργασία σου με όλα αυτά τα φρέσκα πρόσωπα που βλέπουμε στο team του site σου;
Τα τελευταία 7 χρόνια, ασχολούμαι 365 ημέρες τον χρόνο με το blog μου, για περίπου 12 ώρες τη μέρα τις καθημερινές (με κάποιες μέρες να με βρίσκουν στο λάπτοπ μου ακόμα και για 16-18 ώρες). Ακόμα όμως κι όταν είμαι διακοπές ή σε κάποιο ταξίδι, αναζητώ #EatLikeALocal μυστικά για να ανεβάσω στα social media, τα Σαββατοκύριακα θα απαντήσω στα μηνύματα των αναγνωστών μας και θα ασχοληθώ με δουλειές που δεν πρόλαβα τις καθημερινές. Πάντα ήμουν team player. Πιστεύω πολύ στις ομάδες, τις συμμαχίες, τους συνεργάτες και την επαγγελματική οικογένεια. Το Madame Ginger δεν θα ήταν ποτέ αυτό που είναι σήμερα χωρίς την εκπληκτική ομάδα που υπάρχει από πίσω.
Τι είναι μαγειρική για σένα;
Έρωτας, ψυχοθεραπεία, επικοινωνία, φροντίδα.
Τι δεν πρέπει να λείπει με τίποτα από το ψυγείο ενός καλοφαγά και τι από αυτό κάποιου που θέλει να προσέξει τη διατροφή του, αλλά να τρώει νόστιμα;
Υπάρχουν πλέον τόσες διαφορετικές επιλογές σε προϊόντα και κυρίως τόσες διατροφικές συνήθειες που δεν μπορώ να απαντήσω σε κάτι τόσο γενικό. Τι εννοούμε όταν λέμε καλοφαγάς; Τρώει κρέας ή όχι και τι budget έχει στη διάθεσή του; Ξέρει να μαγειρεύει ή θέλει πιο έτοιμες λύσεις; Ακόμα και σε ό,τι αφορά την υγιεινή διατροφή υπάρχουν διαφορές. Εσύ μπορεί να εννοείς μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες κι εγώ να χρειάζομαι βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Σε τι επίπεδο κρίνεις πως βρίσκεται η γαστρονομία στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή;
Σε πολύ καλύτερο απ’ ό, τι πριν 10 ή ακόμα και 3-4 χρόνια, αλλά έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Πολλοί λίγοι άνθρωποι τολμούν το κάτι διαφορετικό και δυστυχώς είναι πολλοί εκείνοι που επιμένουν να ανοίγουν εστιατόρια με τεράστιους καταλόγους και μέτριας ποιότητας φαγητό. Βέβαια, σε αυτό φταίνε και οι καταναλωτές, καθώς οι Έλληνες αναζητούν φτηνό φαγητό και μεγάλες μερίδες και δεν δίνουν καμία σημασία στην ποιότητα των υλικών ή την τεχνική που βάζει ο μάγειρας στις δημιουργίες του.
Θυμάσαι πού και με ποιον/ποια/ποιους έφαγες το καλύτερο, το πιο λαχταριστό πιάτο που μπορείς να θυμηθείς;
Πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια για να κρίνεις αν σου αρέσει ένα πιάτο ή όχι, αλλά παίζει και τεράστιο ρόλο η διάθεσή σου την ώρα που το δοκιμάζεις για πρώτη φορά. Αν για παράδειγμα είσαι ερωτευμένος, μπορεί το ίδιο πιάτο να σου φανεί πολύ πιο νόστιμο σε σχέση με το να το φας μια μέρα με πολλά νεύρα. Από τα πιάτα που έχω δοκιμάσει τελευταία θα βάλω στο TOP 3 μου την vegan πίτσα του Flower (με φιστίκι Αιγίνης, ψητές μελιτζάνες και πιπεριά Φλωρίνης) και το σαραγλί με αρνί του εστιατορίου “Σούζη Τρως” στον Κορυδαλλό. Στην πρώτη θέση είναι σταθερά τα τελευταία 3 χρόνια το θράψαλο του ΝΟLAN μέσα σε butter miso και chutney μαραθόριζας. Συνοδεύεται με ρύζι που καλύπτεται από τραγανό τραχανά και αποξηραμένο και τριμμένο κρόκο αυγού. Για να απολαύσεις το πιάτο σωστά, ρίξε το ρύζι στο θράψαλο και ανακάτεψε καλά. Τρώγεται με κουτάλι και μεγάλες μπουκιές.
Έναν χρόνο χωρίς ταξίδια ή έναν χρόνο χωρίς καινούργιες συνταγές, Madame;
Θα σε εκπλήξω, αλλά θα πω το δεύτερο. Μπορώ να ζήσω έναν χρόνο επιλέγοντας να μαγειρέψω από τις εκατοντάδες συνταγές που έχω στο Madame Ginger, αλλά θα μαράζωνα αν κολλούσα στην Αθήνα για περισσότερο από 3-4 μήνες.
Ποια είναι η δική σου πιο βλαβερή διατροφική συνήθεια; Έλα, δεν μπορεί να μην έχεις καμία!
Έχω δεκάδες, όχι μόνο μία. Τελευταία έχω κολλήσει με τα διάφορα γλυκά spreads που μου έμαθε ο σύντροφός μου, τα οποία μάλιστα δεν τα αλείφω πουθενά και τα τρώω κατευθείαν από το βάζο με κουτάλι.
Το youtube σε έκανε να σκεφτείς ότι θα μπορούσες άνετα και τηλεόραση;
Έχω κάνει τηλεόραση 2 χρόνια, σε μία εκπομπή του MEGA που λεγόταν JOY. Γενικώς θεωρώ ότι το επίπεδο της ελληνικής τηλεόραση είναι πραγματικά πολύ χαμηλό και δεν τρελαίνομαι με τους ανθρώπους της (μπροστά και πίσω από τις κάμερες) που νομίζουν ότι κάνουν την πιο σημαντική δουλειά στον κόσμο και συμπεριφέρονται αναλόγως. Θα έκανα τηλεόραση μόνο αν ήμουν σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα είχε 100% την αισθητική, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός να βγω στο γυαλί.
Τι θα φας απόψε και τι θα μαγειρέψεις αύριο;
Απόψε θα φαω όσα vegan κανελόνια έμειναν από εχτές (με θεϊκή μπεσαμέλ κουνουπιδιού) και αύριο δεν θα μαγειρέψω καθώς έχω γύρισμα για το επόμενο επεισόδιο #EatLikeALocal και θα επισκεφτώ 3-4 μαγαζιά
Γνώριζες το Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ; Αν όχι, πώς σου φαίνεται; Θα μαγειρέψεις καμιά φορά για εμάς;
Το πρώτο τεύχος που είχε πέσει στα χέρια μου ήταν εκείνο με το μεγάλο αφιέρωμα στην Πατησίων. Μου τράβηξε το μάτι το κίτρινο εξώφυλλο, στη συνέχεια ο τίτλος και με κράτησαν τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Από τότε όποτε το βρίσκω το παίρνω κατευθείαν και μάλιστα κρατάω όλα τα τεύχη σε ένα τραπεζάκι στο MG Food Studio για να χαζεύουν οι επισκέπτες μας. Κάνετε εξαιρετική δουλειά, πολλά συγχαρητήρια και θα σας μαγειρέψω με μεγάλη ευχαρίστηση.
Πίτσα ή σουβλάκι; (μην πεις σούσι! Ούτε μπέργκερ!)
Κάποτε θα σου έλεγα σουβλάκι. Τον τελευταίο χρόνο όμως έχω πάθε εμμονή με την πίτσα, είτε είναι μία αυθεντική Ναπολιτάνικη είτε μία cult της γειτονιάς με gouda και ψήσιμο στο ταψάκι.
Σε ποια μαγαζιά συχνάζεις; Ξέρεις, ένα ή περισσότερα μέρη που λατρεύεις να συστήνεις σε φίλους και εσύ η ίδια εμπιστεύεσαι απόλυτα…
Έχω 2-3 αγαπημένα εστιατόριο (ΑΝΕΤΟΝ, Nolan & Λεύκες), αλλά γενικώς προσπαθώ να ανακαλύπτω καινούργια συνέχεια, ώστε να τα προτείνω σε όσους με ακολουθούν.
Μια ζωή χωρίς γεύση ή μια ζωή χωρίς όσφρηση; Η απάντηση είναι υποχρεωτική.
Με σκοτώνεις. Αν και οι δύο αυτές αισθήσεις είναι αλληλένδετες και δεν θα μπορούσε η μία να λειτουργήσει ολοκληρωμένα χωρίς την άλλη, μάλλον θα πω την όσφρηση.