Υπάρχει Έλληνας που να μη λατρεύει τις μελιτζάνες; Ειδικά τις μελιτζάνες παπουτσάκι με φρέσκια ντομάτα, σκόρδο και κρεμμυδάκι; Είναι το απόλυτο φαγητό του καλοκαιριού!
Οπότε αυτή η εκπληκτική συνταγή από το βιβλίο της Sarah Britton My New Roots μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα ό άλλος μου μεγάλος έρωτας μέσα στη κουζίνα είναι το ταχίνι, οπότε οι μελιτζάνες με ταχίνι και λευκή μίσο μου έκλεισαν το μάτι. Η μίσο, ιδιαίτερα αγαπητή στην Ιαπωνέζικη κουζίνα είναι πάστα από σόγια που έχει υποστεί ζύμωση, πλήρης πηγή πρωτεΐνης και ιδιαίτερα θρεπτική. Έχει πολλά αντι-οξειδωτικά, μαγγάνιο και χαλκό και είναι πολύ καλή πηγή ψευδάργυρου. Επίσης είναι πολύ καλή πηγή φωσφόρου και φυτικών ινών. Όπως με όλα τα προϊόντα που περιέχουν σόγια καλό είναι να επιλέξετε μια βιολογική μάρκα γιατί ως γνωστόν η σόγια είναι το νούμερο ένα γενετικά μεταλλαγμένο προϊόν! Το πιάτο αυτό μπορεί να φαγωθεί και ως κυρίως μιας και είναι πολύ χορταστικό με το ταχίνι και τη μίσο!
Υλικά (για 2 άτομα)
- 2 μελιτζάνες
- 2κτλ σούπας λευκής μίσο
- 1κτλ σούπας μηλόξιδο
- 1κτλ σούπας ταχίνι
- 1κτλ σούπας μέλι ή ταχίνι
- 2κτλ σούπας σουσάμι
- 3κτλ σούπας άνηθο
Εκτέλεση
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Κόβεις τις μελιτζάνες στη μέση διατηρώντας τα κοτσάνια. Χαράσσεις ελαφρά με μαχαίρι την επιφάνεια σχηματίζοντας ένα Χ και αλείφεις με λίγο λάδι.
Τις βάζεις στο φούρνο και ψήνεις για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
Ανακατεύεις σε ένα μπολάκι τη μίσο, το ξύδι, το ταχίνι και το μέλι.
Σε ένα μικρό τηγάνι καβουρδίζεις για 5 λεπτά το σουσάμι μέχρι να πάρει άρωμα και να αρχίσουν να σκάνε οι σπόροι.
Βγάζεις τις μελιτζάνες από το φούρνο και ανάβεις το γκριλ. Απλώνεις τη σως πάνω στις μελιτζάνες και πασπαλίζεις με το σουσάμι. Ψήνεις για άλλα 5 λεπτά στο γκριλ μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Τις βγάζεις και σερβίρεις με ψιλοκομμένο άνηθο.