Για ακόμη μία χρονιά τα σεμινάρια του ΙΑΝΟΥ έφτασαν μαζί με το φθινόπωρο, για να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά: να μας μεταδώσουν γνώση, να μας μάθουν τον τρόπο, να μας ανοίξουν νέα πεδία.
Φυσικά, τα σεμινάρια από μόνα τους δεν θα μπορούσαν αν κάνουν τίποτα από τα παραπάνω… Πίσω από αυτά «κρύβονται» άνθρωποι· άνθρωποι με γνώσεις, όρεξη, δυναμική, και είναι αυτοί που κάνουν ένα σεμινάριο καλό, ενδιαφέρον, αποτελεσματικό.
Εμείς μιλήσαμε με τη Μαρία Χατζηγρηγορίου, η οποία αναλαμβάνει το σεμινάριο «Η διαφήμιση μέσα από τις λέξεις», με έναρξη στις 18 Νοεμβρίου. Η διαφήμιση είναι ένα μεγάλο και πολύπλευρο κεφάλαιο και η κυρία Μαρία Χατζηγρηγορίου, μέσα από την πολυετή εμπειρία της στον χώρο, μας δίνει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Διαφημίστε μας το σεμινάριο για τη διαφήμιση…
Είναι ένα χρήσιμο σεμινάριο, το οποίο αν το παρακολουθήσει κάποιος που θέλει να δουλέψει στη διαφήμιση ή έχει μια δική του μικρή επιχείρηση και θέλει να τη διαφημίσει κάπου-κάποτε, θα μπορέσει να το κάνει. Κρατήστε το «είναι ένα χρήσιμο σεμινάριο»!
Όταν λέμε διαφημιστική γραφή, τι εννοούμε; Πόσα χωράνε στη διαφημιστική γραφή;
Λίγα λόγια, αλλά καλά και σωστά. Η διαφήμιση είναι κατά βάση τεχνικό επάγγελμα, εννοείται ότι παίζει ρόλο και η έμπνευση, αλλά τις περισσότερες φορές η εμπειρία την κερδίζει. Ψάχνουν οι πελάτες διακαώς την ωραία ιδέα, το ωραίο σλόγκαν αλλά μόλις τους τα πάμε, τα απορρίπτουν και πηγαίνουν σε κάτι πιο συντηρητικό… Τα αναγνωρίζουν βέβαια, αλλά δεν τα αγοράζουν εύκολα…
Πολλοί πιστεύουν ότι η διαφημιστική γραφή εκ φύσεως δεν είναι δημιουργική; Τι λέτε;
Δεν είναι… αλλά είναι! Ο τρόπος που θα στήσουμε τις λέξεις κάνει το κείμενο δημιουργικό. Ένας τίτλος που θα τραβήξει το μάτι είναι δημιουργικός! Ένα ραδιοφωνικό που θα ακούσει κάποιος το πρωί καθώς πάει στη δουλειά του και θα χαμογελάσει, είναι δημιουργικό! Όλα αυτά είναι φτιαγμένα από λέξεις, οπότε η γραφή στη διαφήμιση μπορεί να γίνει δημιουργική… Κι αν ο πελάτης αγοράσει τη δημιουργική δουλειά, ο διαφημιστής έκανε τη δουλειά του σωστά και το προϊόν θα πουλήσει.
Επίσης, πολύς κόσμος είναι καχύποπτος με τη διαφήμιση. Ποια είναι η άποψή σας; Και πώς μπορεί ένας κειμενογράφος να διατηρήσει αξίες μέσα στον χώρο;
Γιατί είναι καχύποπτος ο κόσμος; Ξέρετε ότι στη διαφήμιση δεν μπορούμε να πούμε ποτέ ψέματα; Απαγορεύεται, υπάρχει επιτροπή δεοντολογίας και η δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας! Αν πούμε π.χ. για ένα προϊόν ότι δεν έχει γλουτένη, αλλά έχει, η διαφήμιση κατεβαίνει αμέσως. Τώρα για το αν ένας κειμενογράφος θα κρατήσει τις αξίες του, αυτό εξαρτάται από τον ίδιο και από το πόσο ελαστικές είναι οι αξίες που έχει… Εμένα δε με προβλημάτισε ποτέ αυτό το δίλημμα…
Κατά την άποψή σας υπάρχει έντιμη και ανέντιμη διαφήμιση; Και αν ναι, ποια είναι η γραμμή που τις διαχωρίζει;
Όπως είπα η διαφήμιση δεν μπορεί να πει ψέματα, απαγορεύεται! Μπορεί να μη λέει αλήθεια, αλλά ψέματα δεν επιτρέπεται να πει. Να σας πω ένα παράδειγμα: Πριν κάποια χρόνια διαφήμιζα ένα προϊόν –ένα ρόφημα– που δεν είχε ωραία γεύση… Εντάξει, δεν βγήκα να πω ότι έχει χάλια γεύση, απλώς η λέξη γεύση δεν απασχόλησε τα κείμενά μου. Πουθενά δεν υπήρξε αναφορά της γεύσης, δούλεψα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, τις βιταμίνες, τη θρεπτικότητα κ.λπ. Βρήκα τα προτερήματα και τα ανέδειξα και αποσιώπησα αυτά που δε θεωρούσα avantage. Είπα ψέματα; Όχι. Ήμουν έντιμη; Εντελώς. Στο κάτω κάτω η γεύση είναι υποκειμενικό θέμα, οι βιταμίνες που έχει το προϊόν όμως είναι fact.
Πότε επιλέγεται η επιθετική διαφήμιση, το επιθετικό μάρκετινγκ;
Όταν το προϊόν κατρακυλάει, η επιθετική διαφήμιση επιβάλλεται. Όταν το προϊόν αποκτά ανταγωνιστές, επιβάλλεται επίσης. Αλλά για να συμβεί πρέπει ο μάρκετινγκ μάνατζερ της εταιρίας να το ’χει! Να είναι ο ίδιος επιθετικός, να σκέφτεται χρόνια μπροστά, αλλιώς δεν συμβαίνει… Απλώς η στρατηγική πηγαινοέρχεται και η δουλειά δεν ολοκληρώνεται ποτέ…
Πώς διαχειρίζεται το σεμινάριο τα παραπάνω ζητήματα;
Όσοι παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα μάθουν να γράφουν διαφημιστικά κείμενα, ραδιοφωνικά, τίτλους, κείμενα για site, για δελτία Τύπου, capsion στο Instagram, στο Facebook… Θα μάθουν να ζητούν και να αναλύουν ένα brief, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ξέρεις τι θέλει ο πελάτης και το προϊόν του, ώστε να γράφουν σωστά και πετυχημένα κείμενα. Δεν θα μάθουμε για το επιθετικό μάρκετινγκ, αυτό αφορά τη στρατηγική μιας εταιρίας, θα μάθουμε όμως να γράφουμε επιθετικά κείμενα σε περίπτωση που κάποια στιγμή χρειαστούν. Κι όταν λέω επιθετικό κείμενο, εννοώ το άμεσο κείμενο, το κείμενο χωρίς φιοριτούρες και μπλα μπλα…
Η διαφήμιση κερδίζει συνεχώς έδαφος και πλέον έχει μεταφερθεί και σε άλλα πεδία πέρα από τα «παραδοσιακά», όπως για παράδειγμα το διαδίκτυο, με όλα του τα παρακλάδια. Τι συμβαίνει εκεί; Ποιες οι ιδιαιτερότητες;
Εκεί συμβαίνει βαρεμάρα! Επειδή το διαδίκτυο απευθύνεται σε νεότερες ηλικίες –αν κι αυτό είναι πλέον μύθος– πρέπει η διαφήμιση σε αυτά τα μέσα να είναι γρήγορη, φρέσκια και δυναμική. Έχει διαφορετική γλώσσα. Κάθε μέσο έχει το κοινό του, άρα έχει τις λέξεις του… Για ένα σεμινάριο αυτό είναι πολύ σπουδαίο! Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που η γλώσσα είναι κοινή, π.χ. όταν δίνεται μια προσφορά που δεν μπορούμε να αρνηθούμε…
Την εποχή των σόσιαλ, που ο καθένας πια είναι ο ίδιος εν δυνάμει μία διαφήμιση, τι ρόλο παίζουν οι παραδοσιακές μορφές διαφήμισης;
Η τηλεόραση ήταν και είναι η βασίλισσα! Μέχρι στιγμής τα social media δεν την έχουν πειράξει… Ακριβαίνει μέρα με τη μέρα! Το ραδιόφωνο, ένα παραδοσιακό μέσο, το 2023 παρουσίασε αύξηση 13%… Μόνο η έντυπη διαφήμιση, εφημερίδες και περιοδικά, έχει πάρει την κατιούσα εδώ και χρόνια και αντικαταστάθηκε εν μέρη από τα social media…
Μπορείτε να μας αποκαλύψετε διαφορές που έχουν μεταξύ τους ορισμένα είδη διαφήμισης από άποψη απαιτήσεων γραφής;
Αλλιώς θα γράψεις για ένα ουίσκι, αλλιώς για ένα βρεφικό γάλα, αλλιώς για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, αλλιώς για μια τράπεζα, αλλιώς για μια ασφαλιστική εταιρία, αλλιώς για μια σοκολάτα… Κάπου θα κυριαρχεί το συναίσθημα, κάπου αλλού το κύρος, κάπου η σοβαρότητα, κάπου το χιούμορ κ.ο.κ. Κάθε προϊόν έχει τον τρόπο γραφής του…
Πότε θεωρείται πετυχημένο ένα διαφημιστικό μήνυμα τελικά;
Όταν πουλάει το προϊόν θα σου απαντήσει ο πελάτης· όταν θα πάρω βραβείο, θα σου πει ο διαφημιστής· όταν αυτά τα δύο συμπορεύονται θα σου πω εγώ!
Μπορείτε να ανακαλέσετε δυο τρία σλόγκαν που σας έχουν μείνει και να μας πείτε γιατί τα θεωρείτε επιτυχημένα;
«Δεν έτυχε, πέτυχε»! Για μένα αυτό είναι ένα από τα καλύτερα σλόγκαν που έχουν γραφεί – δυστυχώς δεν το έγραψα εγώ! Είναι το σλόγκαν της Χρυσής Ζύμης, το προϊόν είναι πίτες και φύλλα για πίτες… Τι μας λέει αυτό το σλόγκαν; Ότι δεν επιλέξαμε τυχαία αυτό το προϊόν, το επιλέξαμε γιατί θέλουμε να κάνουμε επιτυχημένες δημιουργίες! Κάνει και ρήμα, η λέξη έτυχε με τη λέξη πέτυχε, θαυμάσιο σλόγκαν! Η απόδειξη ότι η διαφήμιση δεν είναι μόνο τεχνική, είναι και τέχνη.
Από την πολύχρονη εμπειρία σας στον χώρο της διαφήμισης, αφού διατηρείτε από το 2007 και τη δική σας διαφημιστική εταιρία Oxygen2adv, τι είναι αυτό που έχετε διαπιστώσει; Το μεγαλύτερο μάθημα που έχετε πάρει ενδεχομένως;
Όποιος δένεται σκοντάφτει! Διότι τα πάντα ρει, όπως είπε κι ο Ηράκλειτος…
ΑΙ εποχή. Θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει τους κειμενογράφους;
Μα ναι προσπαθεί, αλλά για την ώρα δεν τα καταφέρνει… Όλο κοινοτυπίες, τα ίδια και τα ίδια… Το δοκίμασα μια φορά και ήταν απελπισία… Έδινε, αλλά καμία έμπνευση, καμία πρωτοτυπία, απλά έβαζε τις λέξεις στη σειρά…
Ένας καλός κειμενογράφος είναι…
Είναι πάντα σε μια καλή δουλειά. Είναι πάντα σε εγρήγορση για να προχωράει ταυτόχρονα με όλους. Είναι πάντα μπροστά από την εποχή του – δουλεύω ήδη για το Πάσχα! Ένας καλός κειμενογράφος είναι η ψυχή της παρέας, γιατί έχει χιούμορ, αλλά έχει και ενσυναίσθηση και ωριμότητα!
Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
Το βιογραφικό της Μαρίας Χατζηγρηγορίου μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ