Αναμνήσεις και Μέλλον
Το 2024 η Λεόντειος Σχολή Αθηνών γιoρτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της — εκατό χρόνια γεμάτα ιστορία και σταθερή παρουσία στα εκπαιδευτικά δρώμενα, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και το σεβασμό της αθηναϊκής κοινωνίας. Με αφορμή τα εγκαίνια του πρώτου κτιρίου της, που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 1924, η Λεόντειος Σχολή Αθηνών διοργάνωσε μαζί με την ΕΑΛΛ -Ένωση Αποφοίτων Λεοντείων Λυκείων, μια μεγάλη επετειακή εκδήλωση το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 στους χώρους του σχολείου, τιμώντας τον έναν αιώνα προσφοράς στην εκπαίδευση.
Ο χώρος του σχολείου αποτελεί τη ζωντανή ιστορία της ίδρυσής του. Με το κτίριο οδηγό, κάθε γωνιά του σχολείου μετατράπηκε σε σταθμό ιστορίας και αφήγησης. Ειδικότερα, εκπαιδευτικοί του σχολείου βρίσκονταν σε αίθουσες διδασκαλίας, στον προαύλιο χώρο αλλά και σε άλλους βοηθητικούς και κύριους χώρους, όπου με χρήση οπτικού υλικού (φωτογραφίες, λευκώματα, οθόνες προβολής) πρόβαλαν την ιστορία της Λεοντείου Σχολής Αθηνών σε μια ενδιαφέρουσα περιπατητική περιήγηση.
Με το βλέμμα στα επόμενα 100 χρόνια
Καθώς η Λεόντειος Σχολή Αθηνών γιορτάζει τα εκατό χρόνια λειτουργίας, το μέλλον της στην εκπαίδευση αναδεικνύεται φωτεινότερο και ανανεωμένο. Η ιστορική σχολή, γνωστή για τις αξίες της και την αφοσίωσή της στην σωστή εκπαίδευση, αλλά και στον κοινωνικό ρόλο του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, προγραμματίζει την επόμενη εκατονταετία με στόχο την καινοτομία και την προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις.
Στον 21ο αιώνα, η εκπαίδευση απαιτεί να διαχειρίζεται κανείς τις πολυπλοκότητες και τις ταχύτητες που φέρνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις. Οι μαθητές καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις που απαιτούν όχι μόνο γνώσεις, αλλά και δεξιότητες. Η προώθηση της δημιουργικότητας, της συνεργασίας και της κοινωνικής ευθύνης είναι βασικές προτεραιότητες και κεντρικοί πυλώνες της Λεοντείου Σχολής Αθηνών, η οποία θα συνεχίσει να πρωτοπορεί, ενσωματώνοντας σύγχρονες διδακτικές μεθόδους και ψηφιακά εργαλεία. Η διδασκαλία θα εξακολουθεί να περνά τα όρια του σχολικού περιβάλλοντος, καθώς η ΛΣΑ θα συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικά έργα, ενισχύοντας την πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση.Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει ποικίλες εξωσχολικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των μαθητών. Αθλητισμός, τέχνη και δράσεις κοντά στη φύση αποτελούν σημαντικά στοιχεία του προγράμματος.
Με τη ματιά στραμμένη στα επόμενα 100 χρόνια, η Λεόντειος Σχολή Αθηνών αναζητά να διατηρήσει τη βαθιά της κληρονομιά ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται, καλλιεργώντας ανθρώπους ικανούς να συνεισφέρουν σε μια πιο δίκαιη και δημιουργική κοινωνία.
Ένωση Αποφοίτων Λεοντείων Λυκείων
Τα Σημεία αναβίωσης της ιστορίας του χώρου σε μια διαδρομή 100 χρόνων
Η ξενάγηση περιλάμβανε τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας (γυαλιά VR) με τους επισκέπτες να γίνονται μέρος της ιστορίας. Το διαδραστικό παιχνίδι «Η Ιστορία επί τάπητος», ήταν ένας επιδαπέδιος καμβάς όπου 10 σημαντικές ημερομηνίες δημιούργησαν μία αλληλεπιδραστική ιστορική διαδρομή, ενώ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της εκδήλωσης οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν, να αποτυπώσουν τις εντυπώσεις τους στο λεύκωμα της εκδήλωσης, αλλά και να μιλήσουν για την εμπειρία της επίσκεψής τους. Έτσι διαμορφώθηκαν και τα σημεία συνάντησης των αποφοίτων, αφού η ιστορία κάθε οργανισμού είναι οι άνθρωποί του.
Οι απόφοιτοι συναντήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία στην αυλή του σχολείου, όπως έκαναν και στα διαλείμματα, και αναβίωσαν τις αναμνήσεις τους, τις δικές τους καταγραφές και βέβαια τις δικές τους ιστορίες (1950-1970 Αίθουσα Frère Georges – Παρεκκλήσιο | 1980 Ισόγειο Γυμνασίου | 1990 Ισόγειο Λυκείου | 2000 Προαύλιο Δημοτικού | 2010 Προαύλιο Νηπιαγωγείου | 2020 Προαύλιο Γυμνασίου).
Με αφορμή το κτίριο που μετράει έναν αιώνα, οι τέσσερις κεντρικοί πυλώνες της ΛΣΑ, η Αλληλεγγύη, ο Πολιτισμός, η Καινοτομία και ο Αθλητισμός, αναδείχθηκαν μέσα από τις χρήσεις των χώρων και τις πρωτοβουλιές αδελφών και καθηγητών.
ΣΗΜΕΙΑ
1. Αίθουσα Frere Georges
Το Οικοτροφείο, επετειακή έκθεση, ο Frère Georges και το πρώτο μουσείο που δημιουργήθηκε μέσα σε σχολείο που λειτουργεί από το 2014, χάρη στη χορηγία του αποφοίτου της ΛΣΑ κ. Διαμαντή Διαμαντίδη. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κ. Λουίζα Καραπιδάκη και τον κ. Νίκο Μίχο. Η επίσκεψη στο μουσείο είναι ένα οδοιπορικό στην ιστορία και στη φιλοσοφία των Μαριανών Αδελφών και της Λεοντείου. Καταφέρνει να βάλει τους επισκέπτες στο πνεύμα του σχολικού βίου της εποχής, της ζωής των frères, των αξιών των Μαριανών Αδελφών και αυτό από μόνο του είναι μεγάλη επιτυχία. Ταυτόχρονα, ενώ το υλικό που βρίσκεται εντός του έχει ένα ειδικό βάρος, ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένο δημιουργεί μία ουσιαστική ισορροπία ανάμεσα στο θρησκευτικό και στο κοσμικό, στη θεολογία και στην επιστήμη, στο παλαιό και στο σύγχρονο· ισορροπία η οποία αντικατοπτρίζει και τη σχέση των παραπάνω στοιχείων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
2. Γραμματεία Δημοτικού
Μέσα από οθόνες, video και VR γυαλιά παρουσιάστηκε η ανέγερση του Δημοτικού το 1998 (Λ. Δούκας), η προσθήκη του υπόγειου χώρου στάθμευσης το 2009 και η ανακαίνιση των προσόψεων που ολοκληρώθηκε το 1982 δίνοντας στο σχολείο τη σημερινή του μορφή, με τα χαρακτηριστικά χρώματα και τα τουβλάκια που τονίζουν την αρχιτεκτονική του. Στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού, οι κήποι εξακολουθούν να ενισχύουν τη σύνδεση των μαθητών με τη φύση.
3. Προαύλιο Γυμνασίου
Η ανέγερση του ανοιχτού γηπέδου καλαθοσφαίρισης το 1958, το προαύλιο του Γυμνασίου όπου λάμβαναν χώρα οι γυμναστικές επιδείξεις και η ανέγερση του πρώτου Κλειστού Γυμναστηρίου στην Αθήνα έως την ανακαίνισή του το 2009 μέσα από βίντεο και φωτογραφίες
4. Ισόγειο Γυμνασίου
Το banner με τη φωτογραφία παλαιού θεάτρου μάς εισήγαγε στην κατασκευή του πρώτου θέατρου και του συγχρονότερου του 2004, με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές. Παρουσιάστηκε επίσης οπτικό υλικό από την τραπεζαρία και το μαγειρείο, από τη λειτουργεία του Δημοτικού έως το 1998, οπότε και δημιουργήθηκε στο νέο κτίριο, τη βιβλιοθήκη Champagnat και τη σύγχρονη πρώτη βιβλιοθήκη «Μαρινάρειος», το καταφύγιο και η συμβολή του Frère Chrysologue.
5. 1ος όροφος Γυμνασίου
Παρουσίαση της ιστορίας της ανέγερσης του 1ου κτιρίου του σχολείου που θεμελιώθηκε το 1924 και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, αποτελώντας ένα σημαντικό ορόσημο για την τοπική εκπαίδευση, αλλά και της μεταγενέστερης: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το κτίριο άλλαξε χρήση και μετατράπηκε σε νοσοκομείο, παρέχοντας στήριξη στην κοινότητα με συσσίτια και άλλες προσφορές. Επιπλέον, έγινε και αναφορά στις καινοτομίες που εισήχθησαν από το 1924, όπως ο θεσμός του «Επόπτη», ο οποίος μαζί με το πρόγραμμα «Φιλόπτωχος μαθητής» και μετέπειτα τις υπηρεσίες ΣΕΠ (Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός) συνέβαλαν στη συνολική ανάπτυξη και υποστήριξη των μαθητών.
6. Ισόγειο Λυκείου
«Στάση» στην ανέγερση του κτιρίου του 1927 (Λύκειο), στη χρήση από τη Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας, στο προαύλιο που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για πλήθος εκδηλώσεων, όπως οι αποκριάτικες γιορτές και οι αγώνες δεξιοτεχνίας οδηγών αυτοκινήτων και στις επισκέψεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων μέσα από οθόνη-βίντεο και φωτογραφικό υλικό.
7. Παρεκκλήσιο
Παρουσίαση του κτιρίου του 1975 (Τεχνικό Γραφείο Δοξιάδης), του ιδρυτή Μαρκελλίνου Champagnat και του μήνα της Παναγίας, όπως και της αίθουσας εκδηλώσεων και εορτασμού του κτιρίου. Επιπλέον, εισαγωγή στο σχεδιαστήριο και στους τομείς των τεχνών, όπως η ζωγραφική και η κεραμική, που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική έκφραση των μαθητών.
8. Προαύλιο Δημοτικού
Το δρώμενο «Ξεδιπλώνοντας 100 χρόνια ιστορίας» και οθόνη με βίντεο και φωτογραφικό υλικό για την τροφοδοσία και τα συσσίτια την περίοδο του πολέμου, το ξυλουργείο και το τεχνικό προσωπικό, την πολυμορφική διάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη συμβολή του Frère Fonsos.
9. Προαύλιο Νηπιαγωγείου
Τα βοηθητικά κτίρια που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1929 και 1935 και έφτασαν στη σημερινή τους μορφή τη δεκαετία του ‘70, η ανέγερση του Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου, που λειτουργεί από το 2013 και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις ΛΣΑ, η πιστοποιημένη παιδική χαρά που ενισχύει τη βιωματική μάθηση, τα ξυλουργεία και τα μαγειρεία που προσφέρονται για δράσεις αλληλεγγύης όπως τα μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, καθώς και δραστηριότητες όπως ο Όμιλος Μαγειρικής και η Ομάδα «Πίστη και Φως».
10. Σημεία αναμετάδοσης
Σημαντικοί εισηγητές βρίσκονταν στα σημεία αναμετάδοσης: ο Νίκος Βατόπουλος (Δημοσιογράφος-Συγγραφέας) μίλησε στη Βιβλιοθήκη του
σχολείου, η Λουΐζα Καραπιδάκη, (Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος) στην αίθουσα του Μουσείου και ο Ιωσήφ Δακορώνιας-Μαρίνα (Αρχιτέκτονας Μηχανικός) στο προαύλιο του εμβληματικού κτιρίου του Λυκείου.
Λεόντειος Σχολή Αθηνών
Νεϊγύ 17, Αθήνα, Τ: 210 252 24 02
E: [email protected] | https://leonteios.edu.gr/athina