Mιλήσαμε με τις εικαστικούς Κωνσταντίνα Δασκαλάκη και Κατερίνα Λουκά, αμφότερες βραβευμένες με το τρίτο και το δεύτερο βραβείο αντίστοιχα, στην κατηγορία μεικτή τεχνική, των “Αrt Awards 2024” που οργάνωσε η Dreamteam με τίτλο “Love4Art” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Unesco.
Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη ζωγραφική; Τι βρήκατε σ’ αυτή;
Κ.Δ.: Από μικρό παιδί μου άρεσαν τα καλλιτεχνικά. Την αγάπη για τη ζωγραφική μου την εμφύσησε η μητέρα μου, που ζωγράφιζε ερασιτεχνικά, στα παιδικά μου χρόνια. Ήταν τόσο μαγικό να τη βλέπω να αναμειγνύει τα χρώματα. Φάνταζε στα παιδικά μου μάτια σαν σοφή αλχημίστρια που ήθελα να τη μιμηθώ. Έκτοτε, καθετί που με περιέβαλε και μου κινούσε το ενδιαφέρον, αποτελούσε πηγή έμπνευσης και αφορμή για καλλιτεχνική έκφραση. Οι πόλεις, η φύση, τα ζώα, τα φυτά, όλα αποτελούν έμπνευση και χαρά για πειραματισμό με υλικά όπως το λάδι, το ακρυλικό, η ακουαρέλα, η μεικτή τεχνική. Η ζωή μου είναι συνυφασμένη με την καλλιτεχνική δημιουργία, καθώς αποτελεί μέσο έκφρασης κι επικοινωνίας. «Η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση και η ποίηση ομιλούσα ζωγραφική», όπως είπε πολύ σοφά ο Πλάτων.
Κ.Λ.: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη ζωγραφική γιατί μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να εκφράσω τα συναισθήματά μου, τον ψυχικό μου κόσμο μέσα απ’ τις σκέψεις τα όνειρά μου, τα βιώματά μου. Η ζωγραφική με ώθησε να απελευθερωθώ, να αναζωογονηθώ, να εκφράσω αυτό που θέλω με τον τρόπο που θέλω εγώ, με φαντασία, ένταση και συναίσθημα μέσα απ’ την υφή, τα σχήματα, τα χρώματα και διάφορες τεχνικές. Η τέχνη για μένα είναι ελευθερία· μια φυγή σε ένα παράλληλο σύμπαν
Έχετε ανησυχίες οι οποίες επανέρχονται και προβάλλονται στους πίνακές σας;
Κ.Δ.: Σαφώς επηρεάζομαι απ’ όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, όμως επειδή αγαπώ την ομορφιά, την αρμονία και την ειρήνη, αναζητώ πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Γι’ αυτό ζωγραφίζω δημιουργώντας παραμυθένιες ατμόσφαιρες, δίνοντας στον θεατή την ευκαιρία απόδρασης από τα καθημερινά προβλήματα, διά μέσου ενός ταξιδιού στον κόσμο του ονείρου.
Κ.Λ.: Μέσα απ’ τα έργα μου θα ήθελα να απελευθερωθούμε από το σκοτάδι, απ’ τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο πόνος, το άγχος, η λύπη, και να οδηγηθούμε στο φως, στη χαρά, στην αισιοδοξία. Η τέχνη είναι ζωντανή, ικανή ν’ αναβαθμίσει την πνευματική υπόσταση του ανθρώπου, ν’ ανάδειξη τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, ακόμα και να θεραπεύσει.
Έχετε κάποια τελετουργία όταν ξεκινάτε να ζωγραφίζετε και κατά τη διάρκεια;
Κ.Δ.: Είναι προφανές ότι η μία τέχνη εμπνέει και επηρεάζει την άλλη, γι’ αυτό κι η μουσική για εμένα αποτελεί καθημερινή αναγκαιότητα, πηγή έμπνευσης και συντροφιάς στις καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις. Ξεκινώ λοιπόν τις περιπέτειες μου στον κόσμο της τέχνης με ποιοτική μουσική (συνήθως κλασική) και καλό φωτισμό.
Κ.Λ.: Μου άρεσε να τελειώνω ένα ένα τα έργα μου. Ξεκινάω το απόγευμα συνήθως ακούγοντας πάντα κλασική μουσική και δουλεύω μέχρι αργά το βράδυ. Λατρεύω τη κλασική μουσική, υπάρχει μια μυστικιστική συνήχηση εικαστικής και μουσικής αρμονίας. Επηρεάζομαι απ’ τη μουσική, απ’ τους δαιδαλικούς ρυθμούς και τις άπειρες εντάσεις και αποτελεί έμπνευσή μου στη ζωγραφική.
Πώς ξεκινάτε έναν πίνακα; Η ιδέα προηγείται της πινελιάς πάνω στην εκάστοτε επιφάνεια;
Κ.Δ.: Στα έργα μου, η ιδέα προηγείται της πινελιάς. Συνήθως κάνω μερικά προσχέδια για να καταλήξω στην τελική εικόνα που έχω σκεφθεί. Μόλις η ιδέα πάρει μορφή στο χαρτί ή στον καμβά, αρχίζει να μεταμορφώνεται και να ζωντανεύει με τον εμπλουτισμό της από τα χρώματα και τα υλικά που της δίνουν ψυχή.
Κ.Λ.: Πολλές φορές ξεκινάω να ζωγραφίσω χωρίς να έχω μια ιδέα ή προαποφασισμένη εικόνα στο μυαλό μου. Κυρίαρχο ρόλο παίζει το ένστικτο, η διαίσθηση και το συναίσθημα. Κάθομαι μπροστά από ένα άδειο τελάρο και θέλω η σκέψη να μην παίζει πρωταρχικό ρόλο. Θεωρώ πως έχουν μια ξεχωριστή αξία τα έργα τέχνης που προσπαθούν να αγγίξουν κάτι το άγνωστο.
Τι αποτελεί έμπνευση για εσάς με την πάροδο των χρόνων; Και ποια τα αγαπημένα σας υλικά;
Κ.Δ.: Καθετί που με περιβάλει αποτελεί έμπνευση, αλλά συχνό μου θέμα είναι τα τοπία των πόλεων που ζούμε. Τα υλικά που προτιμώ και χρησιμοποιώ είναι το λάδι, το ακρυλικό και η μεικτή τεχνική με υλικά όπως τα χαρτιά, υφάσματα, κορδέλες, κ.ά.
Κ.Λ.: Αντλώ έμπνευση απ’ την ίδια τη ζωή, τα όνειρα, τα συναισθήματά μου και από τις εμπειρίες μου. Χρησιμοποιώ κυρίως ακρυλικά χρώματα και μικτά μέσα όπως άμμο δημιουργώντας υφές που αντανακλούν την περιπλοκότητα και το συναισθηματικό βάθος της ζωής. Προσπαθώ να συνδέσω την αισθητική με το συναίσθημα και τον στοχασμό.
Κατερίνα Λουκά, γιατί επιλέξατε σ αυτή τη σειρά έργων να ασχοληθείτε μ’ αυτό το θέμα και πώς επιλέξατε τα υλικά σας για απόδοση;
Κ.Λ.: “Reality is to be found in lightness and darkness” – Pablo Picasso. Τα έργα μου δημιουργήθηκαν με γνώμονα το πέρασμα απ’ το σκοτάδι στο φως. Μέσα από τα ακρυλικά χρώματα και τα μικτά μέσα, όπως π.χ. την άμμο, μπόρεσα να εκφράσω ελεύθερα με ένταση τα συναισθήματά μου με τη κίνηση και την υφή. Μέσω των έργων μου θέλω να περάσω μηνύματα αισιοδοξίας. Γεμάτη σκοτάδι είναι η πορεία μας στη γη, αρρώστιες, έχθρες, μισή, χειραγωγήσεις, εξουσία, καταπιέσεις, ταπεινώσεις, πόνο… Εμείς καλούμαστε ν’ ανοίξουμε τον δρόμο που οδηγεί στο ΦΩΣ και να τον διαβούμε με γνώση, συναίσθημα, θέληση και δύναμη με όνειρο και πάθος! Δεν έχει χαθεί η ελπίδα, μπορούμε να βρούμε ξέφωτο και να νιώσουμε τη πληρότητα της ψυχής μας, να δούμε χαρά και ευτυχία. Είναι ένα μονοπάτι που έχει οδηγό τη γνώση και μας αποκαλύπτει το πυρήνα της συνείδησής μας. Μπορούμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας όπως η νύχτα αγαπά το να γίνεται μέρα, αλλά για να αγαπήσεις τον εαυτό σου πρέπει να περάσεις απ’ το σκοτάδι.
Η Κωνσταντίνα Δασκαλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φιλολογία στο πανεπιστήμιο του Manchester της Αγγλίας. Σπούδασε, επίσης, ζωγραφική στην Ελεύθερη Ακαδημία των Καλών Τεχνών (Libera Accademia Di Belle Arti), στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Στη διάσημη σχολή της Φλωρεντίας “Il Bisonte” παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής, ενώ επίσης διδάχθηκε από μεγάλους μαέστρους την τέχνη της δημιουργίας μασκών και της ιαπωνικής ζωγραφικής με μελάνι στο ύφασμα που ονομάζεται “Yuzen” και στο χαρτί που ονομάζεται “Sumie”. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις πού οργανώθηκαν από Καλλιτεχνικές Ενώσεις της Φλωρεντίας όπως η “La Pergola” εκθέτοντας επίσης στο Μουσείο “Palazzo Medici Riccardi” αλλά και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας. Παρουσίασε διάφορες εκθέσεις, ορισμένες μάλιστα από αυτές σχολιάστηκαν από τον γνωστό Ιταλό κριτικό τέχνης, τον καθηγητή Pierfrancesco Listri. Το στυλ της προσδιορίζεται naif-figurative και η δύναμή της είναι τα δυνατά και φωτεινά χρώματα καθώς και η παραμυθένια ατμόσφαιρα.
Μέρος της δουλειάς της εκτίθεται στην ιστοσελίδα: www.artwanted.com|
Είπαν για την Κωνσταντίνα Δασκαλάκη:
Ο Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας και Θεατρικής Παιδείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Θεατρικής και Εικαστικής Παιδείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ανδρέας Φουντουλάκης, έγραψε σχετικά:
Η ζωγραφική της Κωνσταντίνας Δασκαλάκη είναι μια τέχνη παραστατική. Αναπλάθει το φυσικό χώρο και το αστικό τοπίο με ξεχωριστή ευαισθησία που συχνά εστιάζει στην λεπτομέρεια και την απόδοση της ακρίβειας. Εξίσου συχνά, ωστόσο, η τέχνη αυτή ανατρέπει τους κανόνες της ρεαλιστικής αναπαράστασης αναπτύσσοντας ένα εικαστικό ιδίωμα, το οποίο κατασκευάζει χώρους που λειτουργούν με δικούς τους ξεχωριστούς νόμους. Η τέχνη της Κωνσταντίνας Δασκαλάκη προδίδει μια δημιουργό που έχει κατακτήσει και εξελίξει με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο την τεχνική και τα εκφραστικά της μέσα. Έχοντας διαμορφώσει μια διακριτική τεχνοτροπία, η οποία συνδυάζει αξιοθαύμαστα τη ναϊφ απόδοση της πραγματικότητας με μια αποδομητική δυναμική που αναπτύσσεται πέρα από τα όρια του μοντερνισμού, η Κωνσταντίνα Δασκαλάκη προβάλλει με τα έργα της ένα νέο τρόπο θέασης του κόσμου στα όρια μιας φαντασιακής του ανασύνθεσης που συχνά κινείται αψηφώντας τις κανονικότητες της πραγματικότητας.
Έργα της Κωνσταντίνας Δασκαλάκη μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της: www.artwanted.com/daskalaki
Η Κατερίνα Λουκά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Είναι μια σύγχρονη καλλιτέχνης από την Ελλάδα που ζωγραφίζει έργα αφηρημένης τέχνης και μικτής τεχνικής. Η Κατερίνα Λουκά σπούδασε οικονομικά και διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων αλλά η αγάπη της για τη ζωγραφική την έστρεψε σε άλλες κατευθύνσεις. Μελέτησε σύγχρονη τέχνη και διδάχθηκε από σπουδαίους ζωγράφους ρεαλισμό και αφηρημένη τέχνη. Πίνακές της έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα, καθώς και στην Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία και Η.Π.Α. Έχει εκθέσει έργα της στο μουσείο Scuola Grande San Teodoro Βενετία στο MEAM Museum (European Museum of Modern Art) της Βαρκελώνης καθώς και στο μουσείο Bellini Museum στη Φλωρεντία. Έχει λάβει βραβεία στην Ελλάδα καθώς και στην Ιταλία και στην Ισπανία. Χρησιμοποιεί κυρίως ακρυλικά χρώματα και μικτά μέσα (όπως π.χ. άμμο) δημιουργώντας περιπλοκές υφές που αντανακλούν την περιπλοκότητα και το συναισθηματικό βάθος της ζωής.
Είπαν για την Κατερίνα Λουκά:
Όπως επισημαίνει η ιστορικός τέχνης Ana Novaković: Υπάρχει μια τέλεια αρμονία χρωμάτων με τα οποία παίζει επιδέξια. Έτσι η Λουκά Κατερίνα δημιουργεί τη μουσική των σφαιρών με χρώματα, και έχουμε την εντύπωση κοιτάζοντας τους πίνακές της, πως ακούμε τον ιδιοφυή Ραχμάνινοφ.
*Σύμβολα Σοφίας και Πολιτισμού, 3ο βραβείο, Κωνσταντίνα Δασκαλάκη
**Leaving darkness (Αφήνοντας το Σκοτάδι), 2ο βραβείο, Κατερίνα Λουκά