Όταν αρχίσουν λίγο τα κρύα το σώμα μου αναζητά ζεστό κάρυ: λαχανικά στη κατσαρόλα με πολλά καρυκεύματα που σε γεμίζουν ενέργεια και υγεία.
Η συνταγή αυτή είναι όχι μόνο νόστιμη αλλά και ιδιαίτερα θρεπτική: στη σάλτσα προσθέτεις κουρκουμά, που είναι μιας από τις παλαιότερες υπέρ τροφές, πολύ καλά ερευνημένη για τις αντι- οξειδωτικές του ικανότητες.
Ο κουρκουμάς, που χρειάζεται πάντα πιπέρι για να ενεργοποιηθεί, διαλυμένος μέσα σε λίγο λάδι καρύδας είναι το φάρμακο μου όταν αισθάνομαι ότι με περιτριγυρίζει κρύωμα. Αλλά αυτό που δίνει στο πιάτο αυτό τη φοβερή του γεύση είναι το λεμονόπρασσο και το γάλα καρύδας που σε ταξιδεύει στη μαγική Ταϊλάνδη!
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ)
- 3κτ σούπας λάδι καρύδας
- 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 2,5 εκατοστά τζίντζερ, τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια
- 2 κομμάτια φρέσκο λεμονόπρασσο, τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια
- ½ κτ γλυκού νιφάδες τσίλι
- 2κτ γλυκού κουρκουμά
- 4 φύλλα από καφίρ
- 1κτ γλυκού σπόρους μουστάρδας, χτυπημένους καλά με γουδοχέρι
- 1 μελιτζάνα, κομμένη σε λωρίδες
- 2 μικρά μήλα
- 250 ml νερό
- 1 κτλ σούπας μηλόξιδο
- 1 κουτάκι γάλα καρύδας (κονσέρβα, 400μλ)
- 300 γρ λαχανίδα ή σπανάκι
- 2 κτλ γλυκού αλάτι
- 1 χούφτα κόριανδρο
- 1 χούφτα κάσιους για το γαρνίρισμα
- 1 κούπα καστανό ρύζι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Προσθέτεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάδι καρύδας και λιώνεις σε μέτρια φωτιά. Προσθέτεις μία μία τις φέτες από τη μελιτζάνα έτσι ώστε να απορροφήσουν καλά το λάδι.
Προσθέτεις το νερό και το μηλόξιδο, σκεπάζεις με το καπάκι και αφήνεις να βράσουν για περίπου 20 λεπτά.
Μόλις μαλακώσουν όλα τα λαχανικά, προσθέτεις το γάλα καρύδας τη λαχανίδα ή το σπανάκι, το αλάτι και ψήνεις σε χαμηλή θερμοκρασία για άλλα 10 λεπτά.
Σερβίρεις τα λαχανικά πάνω στο ρύζι με μια γενναία ποσότητα κόριανδρου και λίγα κάσιους.
Παράλληλα βράζεις το καστανό ρύζι με τη διπλάσια ποσότητα νερού.
Στη συνέχεια προσθέτεις το μήλο και τσιγαρίζεις όλα τα υλικά για λίγα λεπτά.
Προσθέτεις το σκόρδο και τσιγαρίζεις για ένα λεπτό, και στη συνέχεια το τζίντζερ, το λεμονόπρασσο και όλα τα καρυκεύματα, χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς για να μη καούν.
Προσθέτεις μία μία τις φέτες από τη μελιτζάνα έτσι ώστε να απορροφήσουν καλά το λάδι.
Στη συνέχεια προσθέτεις το μήλο και τσιγαρίζεις όλα τα υλικά για λίγα λεπτά.
Προσθέτεις το νερό και το μηλόξιδο, σκεπάζεις με το καπάκι και αφήνεις να βράσουν για περίπου 20 λεπτά.
Παράλληλα βράζεις το καστανό ρυζί με τη διπλάσια ποσότητα νερού.
Μόλις μαλακώσουν όλα τα λαχανικά, προσθέτεις το γάλα καρύδας τη λαχανίδα ή το σπανάκι, το αλάτι και ψήνεις σε χαμηλή θερμοκρασία για άλλα 10 λεπτά.
Σερβίρεις τα λαχανικά πάνω στο ρύζι με μια γενναία ποσότητα κόριανδρου και λίγα κάσιους.