Η Φωτεινή Γουσέτη στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας (artist residency) θέλει να μελετήσει την επιλεγμένη χλωρίδα του κήπου του Μουσείου Βορρέ και τις σχέσεις που μπορεί να προκύπτουν μεταξύ αυτής και μελών της κοινωνίας της Παιανίας.
Το κοινωνικά προσανατολισμένο μέρος της έρευνάς της θα επικεντρωθεί σε τοπικές αφηγήσεις και μνήμες και πιθανά σε τοπικά αρχεία. Επίσης, η Γουσέτη θα υλοποιήσει ένα εργαστήριο με τίτλο «Μνημονικές / Κηπουρικές Πρακτικές και Προτάσεις» μέσα από το οποίο θα διερευνηθεί η σχέση του ανθρώπου με τη φύση ως φορέα μνήμης, ιστορίας και πολιτιστικής ταυτότητας. Στο εργαστήριο θα συναντηθούν οι διαφορετικές ερμηνείες των ατόμων που θα το απαρτίσουν και με αυτό τον τρόπο οι φωνές των συμμετεχόντων θα συμβάλουν στα αποτελέσματα της έρευνάς της. Ο στόχος της είναι μία συλλογική αφήγηση και η διερεύνηση τρόπων εικαστικής αποτύπωσης αυτής.
Εργαστήριο για ενήλικες
«Κηπουρικές / Μνημονικές Πρακτικές και Προτάσεις»
Ο Κήπος του Μουσείου Βορρέ δεν αποτελεί απλώς έναν φυσικό χώρο, αλλά ένα ζωντανό αρχείο συλλογικής μνήμης, όπου κάθε φυτό και δέντρο αφηγείται ιστορίες για την τοπική βιοποικιλότητα, τις κηπουρικές πρακτικές, την παραδοσιακή γνώση και τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Στο εργαστήριο αυτό, οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν στη συμβολική και ιστορική διάσταση των φυτών, καθώς και στη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας, ιδίως στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης.
Το εργαστήριο συνδυάζει βιωματική και καλλιτεχνική προσέγγιση. Οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν στον Κήπο, χαρτογραφώντας προσωπικές και συλλογικές μνήμες που σχετίζονται με τα φυτά, ενώ στη συνέχεια θα δημιουργήσουν ατομικές εικαστικές παρεμβάσεις, αποτυπώνοντας τη δική τους βοτανική πρόταση – είτε πρόκειται για υπαρκτά είτε για φαντασιακά φυτά. Οι δημιουργίες αυτές θα προκύψουν μέσα από τη σχέση των συμμετεχόντων με τον κήπο και τη δική τους μνημονική προσέγγιση, διαμορφώνοντας έναν διάλογο μεταξύ φύσης, μνήμης και δυνητικών περιβαλλοντικών μελλόντων.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες θα συνδέσουν αυτό που θα ήθελαν να μνημονεύεται με την εικαστική φροντίδα όσων ήδη υπάρχουν, δημιουργώντας μια βάση για την κατανόηση και οικειοποίηση του μέλλοντος. Το τελικό αποτέλεσμα θα έχει τη μορφή ενός συλλογικού πολυτροπικού φυτολογίου, που θα καταγράφει τη διασταύρωση της οικολογικής και πολιτιστικής μνήμης.
Μέρος του εργαστηρίου θα αποτελεί η ξενάγηση και περιήγηση στον Κήπο του Μουσείου Βορρέ από τον βοτανολόγο Λευτέρη Δαριώτη (Liberto Dario), υπεύθυνο των Κήπων Δαριώτη στην Παιανία, όπου θα μπορούσε να συνδυαστεί και μια επίσκεψη. Η δραστηριότητα αυτή θα προσφέρει στους συμμετέχοντες μια βιωματική γνωριμία με τη βιοποικιλότητα της περιοχής, εστιάζοντας στη σχέση των φυτών με την τοπική ιστορία και τις κηπουρικές πρακτικές.
Πληροφορίες:
Ημερομηνίες και ώρες του εργαστηρίου: Παρασκευή 20 Ιουνίου, 18:30-21:30 και Σάββατο 21 Ιουνίου, 11:00-14:00.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την εικαστικό και ανθρωπολόγο Φωτεινή Γουσέτη.
Κοινό στο οποίο απευθύνεται: Ενήλικες από τη γειτονιά της Παιανίας και την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, με ή χωρίς προηγούμενη εμπειρία στις τέχνες.
Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.
Κρατήσεις: Για να κλείσετε θέση, παρακαλούμε καλέστε μας στο +30 2106642520 ή συμπληρώστε τη φόρμα στον σύνδεσμο https://forms.gle/KwSUNVtBkdbyzd3k9
Το συγκεκριμένο εργαστήριο εντάσσεται στη νέα σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων του Μουσείου με τίτλο «Υλικά, Τεχνικές και Μνήμη στη Σύγχρονη Δημιουργία: Ο Κήπος και το Πυργί του Μουσείου Βορρέ ως Φορείς Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Το Μουσείο Βορρέ, ως ζωντανός πολιτιστικός οργανισμός βαθιά συνδεδεμένος με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, προτείνει τη διοργάνωση μιας σειράς εκπαιδευτικών εργαστηρίων και δράσεων με στόχο την εξερεύνηση της διαχρονικής αξίας των παραδοσιακών υλικών και τεχνικών, καθώς και των φυσικών στοιχείων που διαμορφώνουν την πολιτιστική ταυτότητα. Βασικοί άξονες του προγράμματος είναι η λαογραφική συλλογή του Πυργιού και ο Κήπος του Μουσείου, οι οποίοι, λειτουργώντας ως ζωντανά τεκμήρια πολιτιστικής μνήμης, αναδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ παραδοσιακής τέχνης και σύγχρονης δημιουργίας, καλλιεργώντας ένα έφορο πεδίο για την ανάδειξη, διατήρηση και αναβίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σχεδιασμός/επιμέλεια εκπαιδευτικών δράσεων: Μυρτώ Λάβδα