Η ιστορία ξεκινάει το 1981 με τον Γιώργο Τσιλδερίκη, τη Μαρία Δημητριάδη και τη Στέλλα Νεστορίδου.

Από την Δάφνη Στράτου

Όλοι στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους καριέρας. Η Μαρία Δημητριάδη μαζί με τον Γιώργο Τσιλδερίκη είχαν ανοίξει από το 1974, 3 μήνες πριν την πτώση της δικτατορίας, το προοδευτικό βιβλιοπωλείο το Χνάρι. Η Μαρία τότε τραγουδούσε σε μια μπουάτ και έξω ο Γιώργος πουλούσε βιβλία. Όταν η μπουάτ έκλεισε πάρθηκε η απόφαση να φτιάξουν ένα στέκι στο ύφος τους για εκείνους και τους φίλους τους. Μαζί με την αρχιτέκτονα και φίλη τους Στέλλα Νεστορίδου, βρίσκουν στα Εξάρχεια, το χώρο για την Ίντριγκα.

Τότε η κατάσταση στα Εξάρχεια θα μπορούσε να περιγραφεί ως ιδανική, χωρίς πολλά και συχνά επεισόδια. Η Ίντριγκα είχε ύφος ιδιαίτερα καλλιτεχνικό κάτι το οποίο υπήρχε σε λίγα μαγαζιά της περιοχής όπως το dada και ο βεζούβιος. Οι αναρχικοί της περιοχής ήταν ιδεολόγοι και επώνυμοι, με το Χνάρι συνεργαζόντουσαν συχνά για εκδόσεις αλλά ήταν και πελάτες. Ο κόσμος έβγαινε πιο εύκολα στα εξάρχεια.

Η Ίντριγκα λοιπόν ξεκινάει να λειτουργεί με μερικά τραπεζάκια έξω, στον κάτω όροφο πάτωμα σκακιέρα, καναπεδάκια και τζουκ μποξ και στον πάνω όροφο πιάνο και μπαρ. Ο κάτω χώρος ήταν πιο παρεΐστικος και ζεστός, ενώ ο πάνω ήταν πιο δημοφιλής σε ζευγαράκια και λάτρεις της μπάρας. Τα πρώτα χρόνια ίσχυε ο νόμος Παπαθεμελή και τα μαγαζιά έκλειναν νωρίς το βράδυ. Συχνά έκλειναν οι πόρτες και οι φίλοι μαζεύονταν στον επάνω όροφο συνεχίζοντας το γλέντι με μουσική και θεατρικά. Από το σκαμπώ του πιάνου έχουν περάσει από το Θάνο Μικρούτσικο που ήταν καλός φίλος, τον Κωστή Μοσκώφ μέχρι και τη Σοφία Βώσου.

Η Μαρία ήταν στο καλλιτεχνικό της ξεκίνημα σαν ηθοποιός και τραγουδίστρια, οπότε το κοινό του μαγαζιού περιστρεφόταν σε αυτό το πλαίσιο. Σκηνοθέτες και ηθοποιοί κάναν πρόβες και παρουσίασεις στον επάνω όροφο, μουσικοσυνθέτες έπαιζαν πιάνο ως το πρωί. Σερβιτόροι ήταν μετέπειτα γνωστοί συγγραφείς και ηθοποιοί. Η Ίντριγκα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα ήσυχο μαγαζί με ποιοτικό κόσμο.

Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι από τότε ως και σήμερα είναι η κάβα της Ίντριγκας και τα καθαρά ποτά της. Βασικός κανόνας από την αρχή της λειτουργίας του μαγαζιού ήταν τα καθαρά ποτά για όλους, προσωπικό, πελάτες και φίλους. Μέχρι και σήμερα η μερίδα του ποτού είναι γεναία και με το μάτι.

Πρώτη από το σχήμα έφυγε η Στέλλα γιατί έφυγε στην επαρχεία, μετά η Μαρία γιατί έκανε καρίερα με τον Μικρούτσικο και το 93-94 σταμάτησε κι ο Γιώργος και αφοσιώθηκε στο βιβλιοπωλείο. Τότε αγόρασε το οίκημα και πούλησε την επιχείρηση την Αντωνία Κατιδάκη και στο Κώστα Παίδαρο οι οποίοι ασχολήθηκαν με το μαγαζί ως το 1999 όπου ανέλαβε ο Θανάσης Παρασκεύοπουλος, θαμώνας και στη συνέχεια υπάλληλος του μαγαζιού, ο οποίος έκανε ανακαίνηση στο μαγαζί και το διατήρησε στο ίδιο ύφος.

Όσο τα χρόνια περνάνε και αλλάζει το ύφος της γειτονιάς και των μουσικών με τον ίδιο τρόπο διαμορφώνονται και οι ζημώσεις στην Ίντριγκα. Αυτή τη στιγμή είναι μια μεταβατική φάση, όπου το τοπίο αλλάζει και οι άνθρωποι στα εξάρχεια είναι περαστικοί. Ο Θανάσης πιστεύει ότι αυτό θα αλλάξει και είναι μια ενδιάμεση φάση, τέτοιες έχει δει αρκετές στην περιοχή. Επικρατεί μια αποξένωση, οι άνθρωποι της γειτονιάς έχουν κλειστεί μέσα ή μετακομίζουν και δεν ζουν την περιοχή ούτε της δίνουν χρώμα, φεύγουν όμως με την προοπτική να γυρίσουν, το χουν αυτό οι εξαρχειώτες.

Φυσικά και η κρίση δεν έχει αφίσει ανέγκιχτο το μαγαζί αλλά κανείς δεν παραπονιέται. Μέχρι και λίγα χρόνια πριν υπήρχαν παρέες μεγάλες από επαρχεία που ήταν θαμώνες κάθε σαββατοκύριακο. Πλέον σκέφτονται τις βενζίνες, τα έξοδα, το αμάξι που θα το παρκάρουν κι αν θα το βρουν μετά τα επεισόδια. Άλλο ένα μεγάλο και βασικό κομμάτι είναι το ότι δεν υπάρχει ιδεολογία και γίνονται κάθε εβδομάδα επεισόδια χωρίς λόγο.

Τα παιδιά που δουλεύουν είναι φίλοι, δίνουν κι αυτοί χαρακτήρα στο μαγαζί. Οι μουσικές είναι γύρω από το ροκ με το ελληνικό στοίχο να απουσιάζει σε αυτή τη φάση του μαγαζιού. Όσο για τους πελάτες, είναι τακτικοί και η διάθεση βρίσκεται εκεί 37 χρόνια μετά.

Ίντριγκα cafe bar | Θεμιστοκλέους & Δερβενίων 60, Εξάρχεια. Τηλ. 210-3300936