Γλυκές Τυρόπιτες από την Τήνο με Αγάπη
Ερωμένες κι εραστές της κουζίνας μου, καλές επιστροφές καταστροφές! Πήγα σε διάφορα μέρη, πού να σας τα λέω τώρα, αλλά από όσα είδα φέτος η Τήνος με κέρδισε. Διέμεινα στο ξενοδοχείο Aeolos Bay στην παραλία του Αγίου Φωκά, δέκα λεπτούλια από το λιμάνι. Μόλις πήγα με υποδέχτηκαν με μια πιατέλα που πάνω της είχε μερικά ζουμπουρλούδικα πιτάκια («τσιμπητές» λέει τα λένε) όλο ομορφιά και χάρη. Έφαγα ένα για να μην τους προσβάλω και μετά με κεράσανε άλλη μια πιατέλα για να μην με προσβάλουνε. Τυρί και ζάχαρη, φίλες. Με το που γύρισα Αθήνα τα έφτιαξα αμέσως στην σπιτοκουζίνα μου να μοσχοβολήσει ο φωταγωγός Πέρσα και μεράκι.
Υλικά
Για την γέμιση
1 κιλό τυρί πέτρωμα
1/2 κιλό ζάχαρη
5 αυγά περίπου, όσα σηκώνει το τυρί
1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα
3 βανίλιες ή άρωμα μαστίχας
1/4 κουταλιά γλυκού γαρίφαλο
Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
χυμό 1 πορτοκαλιού
1/4 κουταλιά γλυκού αλάτι
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κούπα νερό
Εκτέλεση
Ζύμη:
Αναμιγνύουμε το αλεύρι με τα άλλα υλικά μέχρι να πετύχουμε ζυμάρι μέτριο. Χωρίζουμε σε μπαλάκια σε μέγεθος πορτοκαλιού. Αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα.
Γέμιση:
Αλέθουμε το τυρί πέτρωμα (μυζήθρα άβραστη καλά στραγγισμένη) σε λεκάνη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε ένα σφιχτό μίγμα που στέκεται.
Ετοιμάζουμε:
Με κάθε μπαλάκι ζύμης ανοίγουμε λεπτό φύλλο,. Κόβουμε με ποτήρι στρογγυλά κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια κουταλιά γλυκού γέμιση. Σηκώνουμε το φύλλο προς τα πάνω και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας τσιμπάμε πυκνά γύρω γύρω, ώστε να γίνει ψιλό πλισέ.
Ψήνουμε:
Τοποθετούμε τις τυρόπιτες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και διατηρούμε εκτός ψυγείου έως και για δύο εβδομάδες.