Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, αποφάσισα να ασχοληθώ για λίγο καιρό με ένα θέμα κάπως κοινό και μάλλον ευτελές· το ψυγείο. Την αγαπημένη συσκευή των νυχτερινών ατασθαλιών και των χιλιάδων μαγνητών-σουβενίρ. Θα ακολουθήσει, λοιπόν, για λίγο, μια σειρά δροσερών (;) κειμένων. Για πόσο; Μέχρι να κρυώσω ή να βρω τοίχο και να μην έχω να πω τίποτα άλλο. Το πρώτο κείμενο κατέφθασε και για τα επόμενα δεν έχω ιδέα. Έτσι κάνουμε όμως εδώ, δεν προαποφασίζουμε τίποτα στο ΗΠΖ. Αυτοσχεδιάζουμε με ό,τι έχει το ψυγείο μας
Η νέα μόδα που σαρώνει Tik Tok και Instagram δεν είναι άλλη απ’ το ανυπόφορο fridgescaping, κοινώς, τη διακόσμηση του εσωτερικού του ψυγείου με μπιμπελό, πορσελάνινα πιάτα, βάζα με λουλούδια, κορνίζες, γιρλάντες, φωτάκια led κ.ά.
Πολλά έχουν δει τα μάτια μου, μα αυτό μου φέρνει τρόμο. Μετά τα πρώτα posts και hashtags της Lynzi Judish, η τάση έπιασε, έγινε viral και ακολούθησε και το hashtag “girl fridge”. Ας καγχάσω δυνατά τρεις φορές.
Τι κακό ήταν αυτό που μας έκανε η Νεοϋορκέζα blogger! Η ίδια ισχυρίζεται ότι είναι καλό να διακοσμούμε και να ρομαντικοποιούμε όλες τις γωνιές του σπιτιού μας, ότι χάρη στο fridgescaping έχει καλύτερη εικόνα των περιεχομένων του ψυγείου της και άρα καταλήγει να μην πετάει τίποτα και γενικά…γιατί όχι; Έκτοτε έχει γεμίσει η αρχική μας με μποέμικα νεραïδοψυγεία, κάποια ακόμα και θεματικά διακοσμημένα (στη σύντομη έρευνά μου –γιατί πόσα να αντέξω ακόμα;– έπεσα πάνω σε ψυγεία-Χάλογουιν, ψυγεία-Χόμπιτ, ψυγεία-πριγκίπισσες της Ντίσνει) και όλα γεμάτα πορσελάνινα vintage πιατάκια, φωτογραφίες, μέχρι και μικρές προτομές.
Κάποιοι από τους κανόνες είναι τα φρούτα και τα λαχανικά εμφανίζονται σε περίοπτη θέση σε διακοσμητικά μπολ (πάνε τα καημένα μας τάπερ, θα αχρηστευτούν για χάρη ενός μπουκέτου σπαραγγιών τυλιγμένων με κορδελίτσα), προϊόντα κακομούτσουνα και καθόλου instagrammable πρέπει να καταχωνιαστούν στο πίσω μέρος του ψυγείου, πρασινάδες όπως μαϊντανοί και μπρόκολα μπαίνουν σε χειροποίητα κεραμικά και από εκεί και πέρα, θέλει μόνο φαντασία.
Παρόλο που η FSA (Farm Security Administration), δηλαδή η υπηρεσία που ασχολείται με την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων στην Αμερική, εξέδωσε σήμα κινδύνου για τη νέα μόδα, τονίζοντας ότι η συνύπαρξη τροφίμων και άσχετων υλικών και αντικειμένων στο ψυγείο μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία, τα μεγαλύτερα μυαλά της διακόσμησης του Δυτικού Κόσμου συνεχίζουν το χόμπι του fridgescaping ακάθεκτα.
Έτσι θα τα θυμόμαστε αυτά τα χρόνια, ως την εποχή που ακόμα και το εσωτερικό του ψυγείου μας (που ποτέ κανείς δε θα έβλεπε σε κανονικές συνθήκες) πρέπει να ναι αντάξιο της αισθητικής του Instagram και στολισμένο και έτοιμο για φωτογράφιση. Ζούμε στην εποχή της εικόνας, προφανώς, αλλά μέχρι πού θα πάει αυτό; Μήπως να κολλήσω στρας στο πιγκάλ μου; Μήπως να ντύσω το σφυρί μου με πον-πον; Ή μήπως η άμμος της γάτας μου πρέπει να αρχίσει να βγαίνει και σε έντονα φωσφοριζέ χρώματα;
Πόσο ανυπόφοροι έχουμε γίνει. Οι μισοί θάνατοι παιδιών στην Αφρική προκαλούνται από την πείνα κι εμείς κρύβουμε τα άσχημα τρόφιμα στο ψυγείο πίσω από την κορνίζα με τη φωτογραφία της αποφοίτησης της μικρής, μη τυχόν ξενερώσουμε αν το ανοίξουμε πολύ απότομα και δούμε κανέναν μισοάδειο πελτέ.