Αυτήν την περίοδο μιλήσαμε με πάρα πολλούς ανθρώπους, φίλους, γνωστούς και αγνώστους. Το ερωτηματολόγιο της ΗΠΖ ήρθε να καλύψει μία ανάγκη και δική μας και πολλών, που ήθελαν να απαντήσουν.
Ιδεολογία
ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΞΑΝΘΗΣ / Η πόλη ζει
Τι είναι αυτό που δεν αναθεωρεί τίποτα, κριτικάρει συνεχώς τους άλλους, βάζει πάνω από όλους και όλα την ατομικότητά του, αρνείται να αισιοδοξήσει έστω και κατά ελάχιστα για το μέλλον και νομίζει πως τα ξέρει όλα; Το αγαπημένο μου 25%…
Μπλέχτηκα με τις ερωτήσεις, τις περιπτώσεις και τις κατηγοριοποιήσεις. Πολλά με εντυπωσίασαν. Οι απαντήσεις όμως μιας ερώτησης ήταν ο μίτος της Αριάδνης. Το 27% που δεν αναθεώρησε καθόλου απόψεις σε σχέση με το παρελθόν με συγκλόνισε!
Αφού είδαμε ότι πάνω από χίλια άτομα απάντησαν με σοβαρό τρόπο (αυτό μας δημιούργησε μία ασφάλεια και ηρεμία) άρχισα δύο ιχνηλατίσεις. Μία, να ψάχνω να βρω πως συμπεριφέρθηκε σε άλλες ερωτήσεις και μία δεύτερη να δημιουργώ πρόσωπο σε αυτό το ‘’25%’’. Και να ετάσσω γνωστούς και φίλους.
Είναι αυτός ο τύπος (πάντα τον σκέφτομαι άντρα…) που θεωρεί τον εαυτό του σαν κάτι εξαιρετικό, ψυλλιασμένο και παντογνώστη. Από πάντα έτοιμος να απαντήσει στα πάντα όλα. Ανά πάσα στιγμή απειλεί πως αν γίνει αυτό, θα καεί η Αθήνα. Που ερμηνεύει τα πάντα με τον πιο πονηρό τρόπο. Έτοιμος να αναπαράγει την οποιαδήποτε εμπιστευτική πληροφορία που του είπε κάποιος κάποιου… Αυτό το 23% που θεωρεί πως ο κορωνοϊός είναι σαν την κοινή γρίπη.
Αυτό το 23% που είναι πεπεισμένο πως έχουμε να κάνουμε με βιολογικό πόλεμο. Αυτό το 28% που αντιπαρατέθηκε έντονα στο διαδίκτυο υποστηρίζοντας με πάθος τις απόψεις του. Αυτό το 16% που έφτασε στα όριά του πολλές φορές. Που κατά 20% δεν χαλάρωσε καθόλου. Που κατά 24% είναι κατασταλαγμένο πως οι κοινωνίες δεν μπορούν να γίνουν καλύτερες.
Αυτό το αγαπημένο λοιπόν ‘’25%’’ που μπορεί με μεγάλη άνεση να υποστηρίζει παθιασμένα αντιφατικά πράγματα ανά πάσα ώρα. Κριτική για το χειροκρότημα στα μπαλκόνια, για την Πρωτοψάλτη, για τις λαμπάδες του Πάσχα, για τις ουρές στα σούπερ μάρκετ.
Αυτό το 25% έψαχνε με αγωνία να βρει το αρνητικό. Και όσο δεν το έβρισκε, τόσο αισθάνονταν αμήχανο και εκνευρισμένο. Και όταν το έβρισκε, τόσο το μεγέθυνε και φωνασκούσε. Μερικές φορές κατέληξε σε αφίσες που έβριζαν τους μικροαστούς που φοβούνται, τους γιατρούς που μας βάζουν μάσκες και άλλα ευτράπελα. Και πολλές μονομέρειες όπως αυτή που χαρακτήρισε την κοινωνία σαν Πατριαρχική και ερμήνευσε τα πάντα.
Σε αυτήν την περιπέτεια ο καθένας μπήκε με αυτά που είχε στην προ κορωνοϊού καθημερινότητά του. Μοιραία λοιπόν μετρηθήκαμε υπό καθεστώς έντονης πίεσης, ψυχολογικής και μη.
Προσωπικά δεν είχα καθόλου δεδομένη την ωριμότητα, την πειθαρχία και την αυτοσυγκράτηση του κόσμου.
Πλατφόρμα: https://kwiksurveys.com/
Διάρκεια: 28 Απριλίου – 8 Μαΐου 2020 | Πλήθος απαντήσεων: 1410
• Ποσοστό Συμμετοχής Ανδρών / Γυναικών*: 40% / 60%
• Συμμετοχή ανά Ηλικιακή κατηγοριοποίηση*: 18-24: 8%, 25-35: 19%, 36-49: 35%, 50-65: 34%, 65 και άνω: 6%
• Οικογενειακή Κατάσταση*: Μόνος/η: 30%, Δύο άτομα: 24%, Με παιδιά (1): 16%, Με παιδιά (2) 19%, Με παιδιά (3+): 4%, Άλλο: 7%
• Οικονομική κατάσταση*: Κακή: 16%, Μέτρια: 67%, Καλή: 18%
• Τετραγωνικά μέτρα χώρου διαμονής κατά την καραντίνα*: έως 50 τμ. 13%, 51-70 τμ. 19%, 71-100 τμ. 40%, 101 τμ. και άνω: 28%
• Εργασία κατά την περίοδο της καραντίνας*: καθόλου: 38%, εκ περιτροπής: 11%, τηλε-εργασία: 24%, κανονικά: 16%, άνεργος-η: 10%
• Τόπος Διαμονής*: Αθήνα: 76%, Επαρχία: 21%, Εξωτερικό: 4%
*Λόγω αυτόματης στρογγυλοποίησης από την πλατφόρμα, ενδέχεται το σύνολο να είναι από 98-102%