Αυτήν την περίοδο μιλήσαμε με πάρα πολλούς ανθρώπους, φίλους, γνωστούς και αγνώστους. Το ερωτηματολόγιο της ΗΠΖ ήρθε να καλύψει μία ανάγκη και δική μας και πολλών, που ήθελαν να απαντήσουν.
Ανησυχίες
Αναστάσης Τρανούλης / ιδιοκτήτης οίκου μόδας Τρανούλης και Tranoulis Perfumes
Επιστροφή στην “κανονικότητα”, μετά από μια περίοδο παραμονής στο σπίτι, αλλά όχι και ξεγνοιασιάς απαραιτήτως. Τους τελευταίους μήνες ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις… Πολιορκηθήκαμε από έναν άγνωστο εχθρό και μετά από δύο μήνες πήραμε πίσω την ελευθερία μας με “περιοριστικούς όρους”.
Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμουν ξεκούραση και είχα την ευκαιρία να ζήσω την νεογέννητη κορούλα μου. Το άγχος όμως για το μέλλον είναι μεγάλο και περισσότερο αφορά τα οικονομικά μας. Πρόσφατα κλείσαμε μια δεκαετία κρίσης στη χώρα μας.
Αυτό που ζούμε τώρα είναι εντελώς διαφορετικό,γιατί δεν μπορείς να σχεδιάσεις το μέλλον, αλλά και γιατί ο παράγοντας υγείας που καλεί για περιορισμούς δεν είναι ισοδύναμος με τους παράγοντες ΔΝΤ, μνημόνια κτλπ. Στον οίκο μόδας που διατηρούμε οικογενειακά, οι περισσότερες παραγγελίες, όπως είναι λογικό, έχουν ακυρωθεί…Αρκετοί γάμοι θα αναβληθούν φέτος, θα πάνε τον χειμώνα ή του χρόνου, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Τα μαγαζιά στο κέντρο με δυσκολία βγάζουν τα έξοδά τους.
Ο κόσμος δεν έρχεται πλέον ούτε για βόλτα κι ακόμη κι ο κλάδος της εστίασης αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Όσο κι αισιόδοξος χαρακτήρας να είσαι, πρέπει να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα. Το καλοκαίρι έχει χαθεί, προσπαθούμε απλά να περιορίσουμε τη ζημιά και να οργανωθούμε για τον χειμώνα. Εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα! Πώς θα οργανώσουμε τον χειμώνα του 2020 και το 2021 την στιγμή που δε γνωρίζουμε αν θα υπάρξει νέα καραντίνα και ποια θα είναι η πορεία της χώρας με την έναρξη του νέου κύματος κρουσμάτων…
Πραγματικά, ένα χάος που μας προβληματίζει πρώτα για λόγους υγείας και ζωής μας, έπειτα για το πώς θα επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας, αλλά και οι οικογένειες που ζουν μέσα από τις επιχειρήσεις μας. Επίσης, με ανησυχεί ιδιαίτερα το ότι ο κλάδος του τουρισμού δεν θα κινηθεί φέτος και φοβάμαι οι επιπτώσεις θα φανούν πολύ σύντομα, γιατί είναι βασικότατη πηγή σημαντικών εσόδων για όλη την χώρα. Ελλείψει αυτών των χρημάτων θα είναι αρκετά πράγματα-αν όχι όλα!-διαφορετικά τους επόμενους μήνες.
Είμαστε, οι περισσότεροι, σε μια θέση και σε μια στάση αναμονής και ετοιμότητας. Για ποιο πράγμα; Δεν σημαίνει πως ξέρουμε ακριβώς για ποιο…
Η γνώμη μας
Ένα δίπολο, από τα πολλά, που αναπτύχθηκαν αυτήν την περίοδο και θα συνεχίσει όλο το επόμενο διάστημα είναι το «Οικονομία-Υγεία». Από τα αποτελέσματα, αλλά και από την πραγματική ζωή, είναι εμφανής αυτή η αντίθεση.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει μία πολυδιάσπαση της ανησυχίας σε όλους τους τομείς. Αναμενόμενα τα μικρότερα ποσοστά στις νεαρές ηλικίες για την «Υγεία» σε σχέση με τις μεγαλύτερες, όπως και η αύξηση των ποσοστών της Οικονομίας για το μέλλον σε σχέση με την περίοδο της καραντίνας. Το πιο εφιαλτικό πάντως σενάριο, πραγματικά δυστοπικό, είναι οι ελλείψεις στην διατροφή.
Και όπως έλεγε μία φίλη μας ‘’φτάσαμε στην εποχή που καταλαβαίνουμε πως τα λεφτά δεν τρώγονται’’…
Πλατφόρμα: https://kwiksurveys.com/
Διάρκεια: 28 Απριλίου – 8 Μαΐου 2020 | Πλήθος απαντήσεων: 1410
• Ποσοστό Συμμετοχής Ανδρών / Γυναικών*: 40% / 60%
• Συμμετοχή ανά Ηλικιακή κατηγοριοποίηση*: 18-24: 8%, 25-35: 19%, 36-49: 35%, 50-65: 34%, 65 και άνω: 6%
• Οικογενειακή Κατάσταση*: Μόνος/η: 30%, Δύο άτομα: 24%, Με παιδιά (1): 16%, Με παιδιά (2) 19%, Με παιδιά (3+): 4%, Άλλο: 7%
• Οικονομική κατάσταση*: Κακή: 16%, Μέτρια: 67%, Καλή: 18%
• Τετραγωνικά μέτρα χώρου διαμονής κατά την καραντίνα*: έως 50 τμ. 13%, 51-70 τμ. 19%, 71-100 τμ. 40%, 101 τμ. και άνω: 28%
• Εργασία κατά την περίοδο της καραντίνας*: καθόλου: 38%, εκ περιτροπής: 11%, τηλε-εργασία: 24%, κανονικά: 16%, άνεργος-η: 10%
• Τόπος Διαμονής*: Αθήνα: 76%, Επαρχία: 21%, Εξωτερικό: 4%
*Λόγω αυτόματης στρογγυλοποίησης από την πλατφόρμα, ενδέχεται το σύνολο να είναι από 98-102%