Ναι, η πόλη μάς έλειψε. Προσπαθούμε τώρα να βγαίνουμε με κάθε αφορμή. Συναντάμε παλιούς φίλους, συναντάμε τους κολλητούς μας που κι αυτοί μας φάνηκε πως «πάλιωσαν» μες στην καραντίνα. Μήπως, όμως, έτσι οι βόλτες χάνουν την ψυχή τους;
Δηλαδή, αν βγαίνεις κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και ίσως Τρίτη, τι θα σου έχει λείψει για να επιζητήσεις την συνάντηση της επόμενης εβδομάδας; Για εμάς, η περιπλάνηση στην πόλη είναι μια ιεροτελεστία.
Τα μαγαζιά και τα στέκια μας, οι μικροί ναοί για στάση και κατάνυξη πίσω από μπάρες, σε γωνιακά τραπεζάκια, ένα τσιγάρο στην αυλή.
Οι χώροι που προτείνουμε είναι οι χώροι όπου συχνάζουμε. Η έξοδός μας έχει αρχή, μέση και τέλος. Η επανάληψή της δεν είναι μηχανική.
Και μέχρι να έρθει η στιγμή που ένας μαγαζάτορας θα μας φωνάξει με το μικρό ή ακόμα που θα καθίσει μαζί μας και τσουγκρίζοντας το ποτήρι του, η διαδρομή που έχει προηγηθεί και για τις δύο πλευρές είναι μακρά.
Κάθε ραντεβού που ακυρώνεται είναι ένας ακόμα λόγος να διψάμε για έξω. Και κάθε ραντεβού που κανονίζεται είναι ένας ακόμα λόγος να εξερευνήσουμε μια καινούργια γειτονιά, όχι αλλάζοντας πιάτσα, αλλά μεταμορφώνοντας την ματιά μας.
Σαν πολύ δεν μείναμε μέσα;
Επιστροφή στις γειτονιές
«Πρώτη βοήθεια του θεού, δεύτερη του γειτόνου», λέει μια παροιμία και αν το καλοσκεφτείς ο παρατηρητικός γείτονας μπορεί να σε σώσει από πολλά
Στα εφηβικά μας χρόνια η γειτονιά ήταν ένα σχολείο έξω από το σχολείο. Εκεί περνούσαμε αρκετές ώρες, προφυλαγμένοι από τα αδιάκριτα βλέμματα των μεγάλων – έτσι νομίζαμε, παίζοντας παιχνίδια, τραγουδώντας και αμφισβητώντας τα πάντα μέχρι τελικής πτώσεως.
Είχαμε φτιάξει τον «ιδιωτικό» μας χώρο, στο δημόσιο περιβάλλον. Τι θα κάνουμε σήμερα; Ελάτε από τη γειτονιά.
Κάθε γειτονιά έχει τον δικό της χαρακτήρα, τους δικούς της κώδικες και το δικό της στιλ αποτέλεσμα των θαμώνων της.
Μία γειτονιά ήταν αλήτικη γιατί σύχναζαν παιδιά που κάπνιζαν, έβριζαν ή τραγουδούσαν δυνατά στίχους προκλητικούς, μια άλλη ήταν η γειτονιά με αθλητικό χαρακτήρα γιατί εκεί μαζεύονταν τα τυπάκια που αγαπούσαν τις αθλοπαιδίες, άλλες γειτονιές ήταν φιλήσυχες μιας και εκεί μαζεύονταν οι όχι και τόσο ατίθασοι.
Στις γειτονιές διαμορφώνεται ένα είδος πολιτισμού που ασκεί και λαμβάνει επιρροή κι αν κάποτε αποφάσιζες ότι δε γουστάρεις να συναναστρέφεσαι με τα ίδια άτομα, απλά άλλαζες γειτονιά ή αλλιώς μαχαλά.
Μεγαλώνοντας, επιλέξαμε να ανακαλύψουμε άλλες γειτονιές επηρεαζόμενοι από το ποιες έχουν τα πιο in” μαγαζιά, το πού μαζεύεται «καλός κόσμος» και συνήθως επιλέγαμε το κέντρο μιας πόλης. Ο κορεσμός επήλθε, όπως συμβαίνει σε πολλά πράγματα, και η επιστροφή στις γειτονιές αποτελούσε την τοπ επιλογή.
Συνοικιακά μπαράκια, πλατείες που συγκεντρώνουν γύρω τους μαγαζιά όλων των γούστων και φυσικά ένα περιβάλλον πιο φιλικό και ζεστό.
Η εποχή που είχαμε στέκια έκανε τον κύκλο της και επανήλθε όταν καταλάβαμε ότι είμαστε αρκετά κουρασμένοι για να κόβουμε βόλτες στα πέριξ, αλλά προτιμάμε πια να συχνάζουμε σε χώρους που έχουν περάσει το τεστ, μας αρέσει η μουσική που παίζει, ο κόσμος που συναναστρεφόμαστε και σίγουρα η γειτονιά.
Εξάρχεια, Κυψέλη, Παγκράτι, Αγ. Παρασκευή, Περιστέρι, Χαλάνδρι είναι από τα πολυσύχναστα μέρη που ανακαλύπτουν περιοδικά οι περισσότερες γενιές.
Γουστάρουμε τη γειτονιά, γιατί δεν έχει το μανδύα της φλύαρης ματαιοδοξίας που επιτάσσει ένα συγκεκριμένο λουκ ή ντρες κόουντ, αλλά μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα και να είμαστε -ή να προσπαθούμε να είμαστε- αυθεντικοί.
Η φάση που λες πάω για ένα ποτό χαλαρό και, αν αποφασίσεις να γίνεις φέσι, σε δύο λεπτά είσαι σπίτι.
Η γειτονιά γεννά έρωτες. Ξέρεις ότι το επίδοξο αμόρε μένει σε αυτή τη γειτονιά και επιδιώκεις να τραβιέσαι εκεί με την ελπίδα ότι κάπου θα το συναντήσεις.
Και από την άλλη, πόσες φορές έχει αισθανθεί η γειτονιά να αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε εσένα και σε ένα καινούργιο φίλο; Ρωτάς, πού μένεις; Κι όταν ανακαλύπτεις το κοινό σας γειτονικό περιβάλλον μπαίνει στο τσεκ.
Η γειτονιά είναι ένας επίγειος μικρός παράδεισος!
«Χαράζω τις φλέβες μου και κοκκινίζουν τα όνειρα και τσέρκουλα γίνονται στις γειτονιές των παιδιών», γράφει στο «Προφητικόν» του «Άξιον Εστί» ο Ελύτης