Όνειρα, μυστήριο, σύγχυση, και μερικές φορές μια εφιαλτική κόλαση διαβίωσης.
Τα όνειρα είναι όλα αυτά και πολλά άλλα.
1: Ενώ ονειρευόμαστε, δεν μπορούμε να διαβάσουμε ή να δούμε την ώρα
Αν δεν είστε σίγουροι για το αν ονειρεύεστε ή όχι, προσπαθήστε να διαβάσετε κάτι.
Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων αδυνατεί να διαβάσει στα όνειρά της. Το ίδιο ισχύει και για τα ρολόγια. Κάθε φορά που θα κοιτάξετε ένα ρολόι θα λέει διαφορετική ώρα και τα χέρια που φοράνε το ρολόι δεν θα κινούνται.
2: Διαυγή όνειρα
Υπάρχει μια ολόκληρη υποκουλτούρα από ανθρώπους που ασκούν αυτό που ονομάζεται συνειδητό όνειρο. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές οι άνθρωποι αυτοί έχουν, δήθεν, μάθει να ελέγχουν τα όνειρά τους και να κάνουν καταπληκτικά πράγματα, όπως να πετάνε, να περνούν μέσα από τοίχους, να ταξιδεύουν σε διαφορετικές διαστάσεις, ή ακόμα και πίσω στο χρόνο.
3: Εφευρέσεις εμπνευσμένες από τα όνειρα
Τα όνειρα είναι υπεύθυνα για πολλές από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις της ανθρωπότητας. Μερικά παραδείγματα είναι:
-Η ιδέα για την εφαρμογή της Google – Larry Page
-Η γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος – Tesla
-Η μορφή του DNA με την διπλή έλικα – James Watson
-Η ραπτομηχανή – Elias Howe
-Ο περιοδικός πίνακας – Dimitri Mendeleyev
Και πολλά, πολλά άλλα.
4: Η υπνική παράλυση
Κι όμως είναι πραγματική και ονομάζεται παράλυση του ύπνου. Στην ουσία είναι αληθινός εφιάλτης. Δύο χαρακτηριστικά της παράλυσης του ύπνου είναι η ανικανότητα να κινηθείς (εξού και η παράλυση) και η αίσθηση μιας εξαιρετικά κακής παρουσίας στο δωμάτιο. Δεν το αντιλαμβανόμαστε ως όνειρο, αλλά ως απόλυτα πραγματικό. Οι μελέτες δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της υπνικής παράλυσης, εμφανίζεται εντυπωσιακή δραστηριότητα στις αμυγδαλές. Η αμυγδαλή είναι υπεύθυνη για τη «μάχη ή φυγή» από τα συναισθήματα του φόβου, του τρόμου και της αγωνίας. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό και ως «Μόρα».
5: Η αυξημένη δραστηριότητα του εγκεφάλου
Όλοι μας έχουμε συνδέσει τον ύπνο με την ηρεμία και τη γαλήνη, αλλά στην πραγματικότητα ο εγκέφαλός μας είναι πιο δραστήριος κατά τη διάρκεια του ύπνου απ’ ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
6: Οι τυφλοί ονειρεύονται
Οι άνθρωποι που δεν γεννήθηκαν τυφλοί και το απέκτησαν αργότερα βλέπουν εικόνες στα όνειρά τους, αλλά οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τυφλοί δεν βλέπουν τίποτα. Εξακολουθούν, όμως να ονειρεύονται και τα όνειρά τους είναι εξίσου έντονα και ενδιαφέροντα, αφορούν ωστόσο, τις υπόλοιπες αισθήσεις εκτός από την όραση.
7: Δεν έχουν όλοι έγχρωμα όνειρα
Το 12% των ανθρώπων ονειρεύεται ασπρόμαυρα.
Discussion about this post