Κάποτε οι δευτεριάτικες εκδόσεις των εφημερίδων ήταν γεμάτες διαφημίσεις για τις νέες ταινίες που προβάλλονταν στους κινηματογράφους (τότε οι πρεμιέρες γίνονταν τη Δευτέρα). Οι διαφημίσεις για τις ταινίες επιστημονικής (και όχι μόνο) φαντασίας που προβάλλονταν κάποτε, είναι πραγματικές χρονοκάψουλες, αφού μας αποκαλύπτουν περισσότερα για το zeitgeist της εποχής, παρά για την ίδια την ταινία. Η σύγκριση της διαφήμισης με την πραγματική αφίσα της ταινίας, φανερώνει πολλά για την τότε «πρόσληψη» των ταινιών φαντασίας.
1979: Time After Time
Το Time After Time ήταν μια συμπαθητική ταινία, στην οποία ο συγγραφέας Χέρμπερτ Τζ. Ουέλς, ταξιδεύει στο χρόνο αναζητώντας τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη στον 20ο αιώνα. Ήταν το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σεναριογράφου Νίκολας Μέγιερ (δυο ταινίες της σειράς Star Trek, και η καθοριστική τηλεταινία The Day After του 1983). Η πιστή μετάφραση του τίτλου δεν θα έλεγε τίποτα απολύτως στον τότε θεατή, κι έτσι προτιμήθηκε η παράφραση ενός αποδεδειγμένης αξίας τίτλου: «Ο Άνθρωπος που Γύρισε από το Αύριο» (Είχαν προηγηθεί «Ο Άνθρωπος που Γύρισε από το Μέλλον» και «Ο Άνθρωπος που Γύρισε από το Κρύο»). Η διαφήμιση χρησιμοποιεί τον (εντός εισαγωγικών) όρο «θρίλλερ» αφού το «επιστημονική φαντασία» θα έδιωχνε θεατές, αλλά και τη «γαργαλιστική» ταινία «10» που ανέδειξε το κορμί της Μπο Ντέρεκ. (Τα Νέα, 15.3.1980)
1936: Flash Gordon
Ο διαστημικός ήρωας Φλας Γκόρντον, του ομώνυμου κόμικ, πρωταγωνιστεί στην ομώνυμη ταινία, μια συρραφή των 13 επεισοδίων ενός «πρωτο-σίριαλ» που προβαλλόταν κάθε βδομάδα στους κινηματογράφους. Ο Φλας Γκόρντον, ταξιδεύει στον πλανήτη Μόνγκο και μάχεται τον κακό αυτοκράτορα Μινγκ τον Ανελέητο και την καταχθόνια ακολουθία του, από πολεμιστές, τέρατα και λοιπούς εξωγήινους που φορούν ό,τι είχε περισσέψει στα στούντιο του Χόλιγουντ.
Εννοείται ότι στην Ελλάδα του 1938 το κόμικ ήταν ουσιαστικά άγνωστο, εν αντιθέσει με τον Ιούλιο Βερν, γι αυτό και ο (παντελώς άσχετος) τίτλος με παραπομπή στον Γάλλο συγγραφέα. Πάντως εγγυημένα το φιλμ ήταν «συγκλονιστικό-αγωνιώδες-μεγαλοπρεπές» (Έθνος, 25.4.1938)
Ηθικό Δίδαγμα:
Περάστε κόσμε! Περάστε να ιδούν τα μάτια σας μιαν ουτοπίαν να γίνεται πραγματικότης. Περάστε να ιδούν το «αληθινόν τεχνικόν θαύμα»! Περάστε να ιδείτε τι θα πει «μεγάλη πασχαλινή απόλαυσις»! Και σαράντα χρόνια μετά, ξαναπεράστε να ιδείτε τον «Άνθρωπο που Γύρισε από το Αύριο» -διότι το Αύριο την εποχή εκείνη ήταν πάντα «συναρπαστικόν», γεμάτο θαύματα και ευχάριστες εκπλήξεις. Διότι τότε το Αύριον δεν ήταν ο σημερινός μπαμπούλας…