Πριν από καμιά δεκαετία, όταν παράτησα τις επαγγελματικές κουζίνες, βρέθηκα να εργάζομαι σε ένα παντοπωλείο. Το εν λόγω κατάστημα είχε ανοίξει από δύο τύπους οι οποίοι είχαν παρατήσει τη δικηγορία για να ασχοληθούν με το πάθος τους, το οποίο δεν ήταν άλλο από τη γεύση.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα μνημονεύω αυτήν την ευτυχή συγκυρία, καθώς, μέσα από το πάθος αυτών των ανθρώπων που είχαν συγκεντρώσει προϊόντα απ΄ όλη την Ελλάδα, μπόρεσα να εκτιμήσω τη γευστική υπεροχή των μικρών παραγωγών έναντι των τροφίμων μαζικής παραγωγής.
Την παραπάνω ιστορία μου επανέφερε στη μνήμη η επίσκεψη στο Γκάρντεν. Πρόκειται για ένα πολύ προσεγμένο μανάβικο-παντοπωλείο-ό,τι λιγουρευόμαστε, όπως πολύ εύστοχα το περιέγραψε μια εκ των τριών συνεργατών του εγχειρήματος. Ο λόγος για την Κλειώ Γκόλνα η οποία παράτησε μια θέση στην τράπεζα για να αφοσιωθεί στη μεγάλη της αγάπη που δεν είναι άλλη από την τροφή σε συνδυασμό με τη γαστρονομία. Συνομιλώντας μαζί της καταλαβαίνεις εύκολα με πόσο ενθουσιασμό και μεράκι επιλέγει ένα προς ένα τα προϊόντα, περιττό να σημειώσω πως τα έχει δοκιμάσει – μαγειρέψει όλα στην σπιτική της κουζίνα. Εδώ θα βρεις μια ποικιλία από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, χειροποίητα ζυμαρικά, τυριά, σάλτσες, ντιπ, μείγματα μπαχαρικών, όσπρια, συσκευασμένα αλλαντικά, τυριά, θαλασσινά κ.α.. Επιβάλλεται, να κάνω ξεχωριστή μνεία στα χειροποίητα ντολμαδάκια, σωστό ποίημα, που στέλνει φρέσκα κάθε εβδομάδα η κυρία Βαρβάρα από τις Κρηνίδες Καβάλας. Επίσης – σε συνεργασία με το Wine Kiosk – διαθέτουν μια άκρως ενδιαφέρουσα συλλογή από φυσικά και όχι μόνο κρασιά από κάθε γωνιά της χώρας.
«Όταν το Φλεβάρη που μας πέρασε, άνοιξε το Γκάρντεν, συνειδητοποίησα πως ο περισσότερος κόσμος δε μαγειρεύει και αγνοεί την εποχικότητα των πρώτων υλών. Επίσης υπάρχει η τάση να αγοράζουμε όσα χρειαζόμαστε για τα γεύματα της ημέρας καθώς έχουμε απομακρυνθεί από τις παλαιότερες συνήθειες του στοκαρίσματος τροφίμων για ημέρες ή εβδομάδες κάτι που μόνο θετικό είναι καθώς μειώνεται σημαντικά η τροφή που καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων». Στο εν λόγω μανάβικο – παντοπωλείο θα συναντήσεις καθημερινά ανθρώπους που αναζητούν τα υλικά με τα οποία θα προετοιμάσουν μια συνταγή για ένα απλό καθημερινό γεύμα. Εδώ έρχεται η Κλειώ και οι συνεργάτες της οι οποίοι είναι γεμάτοι όρεξη να μοιραστούν με όσους περιδιαβαίνουν το κατώφλι του κήπου τους προτάσεις και ιδέες για συνταγές, τρόπους μαγειρέματος και γενικότερα γευστικούς συνδυασμούς τόσο των νωπών πρώτων υλών όσο των συσκευασμένων προϊόντων.

Ας μην ξεχνάμε το ρόλο που μπορούν να έχουν τέτοιοι χώροι στην αργή μεν καθοριστική δε εκπαίδευση των καταναλωτών πάνω στην ποιοτική πρώτη ύλη και γεύση. Σε πόσα μέρη άλλωστε θα βρεις ανθρώπους που νοιάζονται τόσο πολύ να παρακινήσουν τους «σημαντικούς άλλους» να δοκιμάσουν κάτι υγιεινό και ντόπιο ώστε ανά διαστήματα, να καθαρίζουν, συσκευάζουν μόνοι τους εποχικά χόρτα προς διευκόλυνση όσων έχουν δεύτερες σκέψεις ή απλά δεν διαθέτουν χρόνο να ασχοληθούν με ένα τόσο βασικό συστατικό της γαστρονομικής μας παράδοσης; Ευχής έργον όταν δραστηριοποιούνται γύρω από τη γεύση άνθρωποι που το έχουν πραγματικά μεράκι. Θα συναντήσετε μερικούς από αυτούς καθημερινές από τις 9π.μ. έως τις 8μ.μ. και τα Σάββατα από τις 9π.μ. έως τις 3μ.μ., στην οδό Ιθάκης 9, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Κυψέλη.


















































































































