Ξέρω πως το να δουλεύεις 8ωρο και να παίρνεις 385 ευρώ και το αφεντικό να έχει μούτρα δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα. Οπότε με τι όρεξη να δουλεύει κανείς;
Παρόλα αυτά, αυτές οι φιγούρες των σπαστικών εργαζομένων υπήρχαν και τις παλιές καλές εποχές. Και άσε που τα αφεντικά δεν πολυασχολούνται με αυτά. Τις περισσότερες φορές οι άλλοι εργαζόμενοι πληρώνουν τα κουτσομπολιά, τις μαγκιές, την τεμπελιά των συναδέλφων. Το αφεντικό είναι κρυμμένο στον πύργο του και έχει τα δικά του…
Υπάρχει λοιπόν μια μεγάλη ποικιλία τοξικών εργαζομένων, με διάφορες ενοχλητικές μορφές! Είναι καταστροφικοί, αποσπούν την προσοχή των υπολοίπων και σε αποστραγγίζουν! Με τη συμπεριφορά τους, υποσκάπτουν την ενέργεια και ακρωτηριάζουν το ηθικό των γύρω τους, με αποτέλεσμα ο εργασιακός χώρος να γίνεται κόλαση… Eίναι που είναι δύσκολα τα πράγματα, μη μας κάνετε τον βίο αβίωτο!
1. Το μαύρο χάλι
Ανίκανος και αναξιόπιστος, το μαύρο χάλι, δημιουργεί ένα κλίμα γενικευμένης ανικανότητας στο περιβάλλον. Ζητά συνεχώς βοήθεια σαν να ήταν ναυαγός στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει μια υπερβολική απαίτηση από τους άλλους να διορθώσουν τα λάθη και τις αβλεψίες του. Στην πραγματικότητα η βασική του ικανότητα είναι να μεταφέρει μια έξτρα πίεση στον χώρο και μία μόνιμη μίρλα. Δεν ξέρει πώς να κάνει τη δουλειά του είτε πολύ απλά δεν θέλει. Είναι ζωγραφισμένη πάνω του η απαισιοδοξία και η ανεπάρκεια. Ακόμα και οι κινήσεις του δημιουργούν αβεβαιότητα για το αν μπορεί να φέρει σε πέρας ακόμα και μία απλή δουλειά. Έτσι πολλές φορές οδηγείται στην αμέτρητη παθητικότητα που εξοργίζει τους πάντες εκτός από τον εαυτό του. Τέλος, δείχνει μια μεγάλη αδυναμία στο να μάθει και να γίνει κάπως καλύτερος.
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ:
Παρέχετέ του επιπλέον εκπαίδευση μαζί με ένα καθιερωμένο πρόγραμμα που θα ακολουθεί καθημερινά, και καλλιεργήστε την αντίληψή του.
Tip!
Ήξερες ότι σε μια εταιρία, οι πιο ικανοποιημένοι υπάλληλοι είναι αυτοί που δεν αποδίδουν καλά στη δουλειά τους;Το 2013 σε μία μελέτη που διεξήχθη, βρέθηκε ότι στο 42% των εταιριών που συμμετείχαν, οι υπάλληλοί τους με χαμηλή απόδοση παντρεύονται πιο συχνά από τους υπαλλήλους με υψηλή απόδοση. Επίσης είναι και αυτοί που χαρακτηρίζουν τον χώρο της εργασίας τους ως “το τέλειο μέρος για δουλειά”. Γιατί άραγε;
2. Το τεμπελόσκυλο
Η εφεύρεση τρόπων για να αποφύγει να δουλέψει, είναι μια καθημερινή δουλειά πλήρους απασχόλησης γι’ αυτόν. Χωρίς κόπο μειώνει την ενέργεια όλων στο γραφείο! Το τεμπελόσκυλο είναι στην ευχάριστη θέση να φορτώνει μονίμως τα πάντα στους άλλους, σερφάροντας στο ίντερνετ, πίνοντας το καφεδάκι του, αδιαφορώντας για το τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτόν – ακόμα και οι υφιστάμενοί του. Όσο καταφέρνει να την σκαπουλάρει θα το κάνει, και θα καυχιέται στους φίλους πόσο άπαιχτος υπάλληλος είναι. Οι φιλοδοξίες του αρχίζουν και τελειώνουν στο να κοροϊδεύει τους άλλους. Και αυτό είναι και η μεγαλύτερη υποχρέωση – καθήκον που νιώθει. Μπορεί να παρουσιάζει εξαιρετικές αποδόσεις στο angry birds και στο σερφάρισμα και ενίοτε προδίδεται από το ιστορικό περιήγησης. Αν τη γρηγοράδα με την οποία καλύπτει την τεμπελιά του την εφάρμοζε στην εργασία του, τότε θα έβγαινε συνεχώς ο υπάλληλος του μήνα.
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ:
Εντολή σαφών προσδοκιών, φέρτε τον προ των ευθυνών του και τέλος αναγνωρίστε και επιβραβεύστε την προσπάθεια που κάνει – αν την κάνει!
Tip!
Η χαμηλή παραγωγικότητα έχει υψηλό κόστος σε μια εταιρία. Έγινε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί σε αριθμούς, πόσα δισ. ξοδεύονται τον χρόνο από υπαλλήλους που αντί να δουλεύουν κάνουν κάτι άλλο!
Ποσά που ξοδεύονται στη διάρκεια του χρόνου τις ώρες εργασίας.
1,5 δις. $ παίζοντας angry birds
28 δις. $ σερφάροντας στο Facebook
17,8 δις. $ παίζοντας φανταστικό ποδόσφαιρο
134 δις. $ μη εξουσιοδοτημένης δραστηριότητας στο διαδίκτυο
3. Ο εργασιομανής
Το εντελώς αντίθετο του τεμπελόσκυλου, ο κρυφός άσος στο μανίκι του εργοδότη, είναι ο εργασιομανής. Επιμένει να κάνει τα πάντα μόνος του προκαλώντας έτσι στον εαυτό του μια σειρά προβλημάτων. Όχι μόνο εργάζεται πολύ σκληρά, αλλά θέλει επίσης να δείχνει σε όλους πόσο θυσιάζεται για τη δουλειά. Θέλει τόσο πολύ να αποδείξει στον εαυτό του ότι είναι ικανότατος, σε σημείο που δεν μπορείς να τον ελέγξεις. Ζει και αναπνέει για να εργάζεται και δημιουργεί αντιπαραθέσεις με τους υπολοίπους καταλήγοντας στην ομαδική εξουθένωση! Δεν ξέρει τα όριά του και πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα καλύτερα από όλους τους άλλους. Συγκρίνεται πότε φωναχτά, πότε μουλωχτά, τις πιο πολλές φορές μπροστά στο αφεντικό. Διαμαρτύρεται συνεχώς για λάθη – που εννοείται αυτός τα διορθώνει στο άψε-σβήσε. Έρχεται στη δουλειά και με 40 πυρετό, κολλώντας και τους υπόλοιπους…
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ:
Ωθήστε τον να είναι συνεργατικός και όχι ανταγωνιστικός, ενθαρρύνετέ τον να παίρνει άδειες μετ’ αποδοχών και τέλος αναθέστε του ομαδικές εργασίες, έναντι ατομικής.
Tip!
Νέες έρευνες δείχνουν ότι η επαγγελματική εξουθένωση έρχεται με τρεις διαφορετικές μορφές:
1. Υπερφoρτωση: Ο εργαζόμενος εργάζεται μανιωδώς μέχρι να εξαντληθεί.
2. Ανiα: Ο εργαζόμενος θυσιάζει την προσωπική του ζωή ακόμα και για μια δουλειά χωρίς προοπτικές, από ανάγκη να απασχοληθεί με κάτι για να μην είναι κενή η ζωή του.
3. Εξαναγκασμoς: Ο εργαζόμενος αντιμετωπίζει πάρα πολύ άγχος και πάρα πολλές απαιτήσεις, με αποτέλεσμα θέλοντας και μη να εργάζεται πάρα πολύ.
4. Ο καυχησιάρης φαφλατάς
Διασκεδαστικός, αστείος και ο καλύτερος φίλος όλων στο γραφείο, ο καυχησιάρης φαφλατάς αντιμετωπίζει τη δουλειά σαν ένα πάρτι που διοργάνωσε σπίτι του ή σαν το stage που θα ανέβει να τραγουδήσει. Είτε μιλάει στο τηλέφωνο είτε είναι στο κουζινάκι, το κουτσομπολιό είναι η πρώτη του προτεραιότητα. Έχει ένα κοινό με το τεμπελόσκυλο – το να καυχιέται! Πόσο καλά τα πάει στα ραντεβού του, πόσο πολύ τον λατρεύουν όλοι και πως έχει συνέχεια στα σκαριά ένα τρομερό project για τη δουλειά, που θα καθηλώσει τους πάντες. Οι περισσότερες εργάσιμες ώρες περιλαμβάνουν άφθονο κουτσομπολιό, διασκέδαση και ατελείωτα διαλείμματα για καφέ. Πώς να μην δημιουργήσει ένα χάος; Αποσπά την προσοχή όλων στο γραφείο, είναι σαν να έχει πάνω του συνεχώς έναν προβολέα με φωτορυθμικά. Δημιουργεί συμμαχίες και αντίπαλα στρατόπεδα με μισόλογα, νεύματα και εκμυστηρεύσεις. Εννοείται ότι την επόμενη στιγμή τα αλλάζει όλα δημιουργώντας νέες συμμαχίες και αντιπάλους. Επειδή είναι ασυγκράτητος και δείχνει πάντα παραπάνω από αυτά που έχει, τις περισσότερες φορές δημιουργεί απαισιοδοξία στους γύρω του και στο αφεντικό του.
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ:
Καθορίστε του πότε θα γίνονται διαλείμματα, γίνετε σαφής για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται και τέλος αξιοποιήστε την ικανότητα επικοινωνίας που έχει, βάζοντάς τον στο κατάλληλο πόστο!
Tip!
Μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως το κουτσομπολιό δεν είναι τελικά και τόσο αρνητικό μέσα σε μια εταιρία, αν χρησιμοποιηθεί σωστά!
Το 65% των συνομιλιών ανάμεσα σε εργαζόμενους τείνει να ορίζεται ως κουτσομπολιό. Το κουτσομπολιό χτίζει εμπιστοσύνη μεταξύ τους και τους φέρνει πιο κοντά, με αποτέλεσμα η ομάδα να ενώνεται.
5. Ο αμείλικτος νταής
Υπολογίζεται ότι το 4% του πληθυσμού αποτελείται από αμείλικτους νταήδες οι οποίοι σπέρνουν διαφωνίες στο διάβα τους. Ο αμείλικτος νταής δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα και δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον στους συνεργάτες του. Ένας τέτοιος άνθρωπος καταστρέφει το ηθικό και την αποτελεσματικότητα των υπολοίπων, κρίνοντας, προσβάλλοντας και μειώνοντάς τους συνεχώς! Οι εργαζόμενοι κάθε πρωί σκέπτονται αν πρέπει να ξαναπατήσουν το πόδι τους στη δουλειά! Ναι, θα μπορούσες να τον πεις και ψυχοπαθή! Ο τσακωμός, η μανούρα και ο τσαμπουκάς τον τρέφει και έχει μια φοβερή ικανότητα να δημιουργεί έκρυθμες καταστάσεις εκεί που δεν το περιμένεις. Για το κλιματιστικό, για ένα βλέμμα, για ένα αστείο. Αδιαφορεί για τις ανάγκες των υπολοίπων, για την ηρεμία του χώρου που τον θεωρεί τσιφλίκι του και τους συναδέλφους του σάκους του μποξ.
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ:
Χορήγηση χαπιών όπως Xanax ή Lexotanil! Αν δεν υπάρξει λύση ούτε με αυτά, τότε έχω έναν πολύ καλό ψυχίατρο να σας συστήσω!
Tip!
Το bullying σε αριθμούς!
-Το 96% των εργαζομένων δηλώνει πως έχει δεχτεί bullying στη δουλειά του.
-Το 80% αυτών που ασκούν bullying επηρεάζουν από ένα έως πέντε άτομα.
-Το 62% έχει γίνει μάρτυρας τέτοιων καταστάσεων μέσα σε εργασιακό χώρο, χωρίς να παρέμβει.
-Το 52% έχει υποστεί εκφοβισμό και απειλή από συνάδελφο.