Η σούπα αυτή είναι μακράν η αγαπημένη μου: ελαφριά αλλά πλούσια, απλή στη προετοιμασία της αλλά ιδιαίτερα περίπλοκη σε γεύση και αρώματα. Το μυστικό βρίσκεται στα αρωματικά που βάζεις μέσα, τα οποία σουρώνεις στο τέλος και πετάς, ίσα ίσα για να δώσουν στο γάλα καρύδας τη γεύση της ταϊλανδέζικης κουζίνας.
Όσοι αγαπούν το Ταϊλανδέζικο φαγητό, θα αναγνωρίσουν εύκολα ότι πρόκειται για τη πολυαγαπημένη σούπα Tom Kha. Η βάση της Tom Kha είναι το galangal, ένας κοντινός συγγενής του του τζίντζερ αλλά για να κάνω τη συνταγή πιο απλή χρησιμοποίησα τζίντζερ και η γεύση θυμίζει αρκετά την αυθεντική της εκδοχή. Επίσης το τζίντζερ προσδίδει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα καλό για το στομάχι ή τις ναυτίες. Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε fish sauce μπορείτε να αντικαταστήσετε με Tamari για μια αυστηρά χορτοφαγική συνταγή, αλλά αυτή είναι μια από εκείνες τις φορές που κάνω την εξαίρεση γιατί απλά η γεύση που δίνει η fish sauce είναι πολύ χαρακτηριστική και αλλάζει πολύ τη συνταγή. Κι επίσης προσπαθήστε να βρείτε όλα τα υλικά, γιατί όσο αφαιρείτε συστατικά τόσο χάνει από χαρακτήρα!
Υλικά (για 2 άτομα)
- 1 κονσέρβα γάλα καρύδας
- Μια χούφτα φρέσκο κόριανδρο
- 3 στικ φρέσκο λεμονόπρασσο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- ½ κτ γλυκού νιφάδες τσίλι ( ή μια φρέσκια πιπεριά τσίλι)
- 25 γρ τζίντζερ
- 1 κτ σούπας ζάχαρη καρύδας
- 6 φύλλα καφίρ λάιμ
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 λάιμ
- 1 κτ σούπας fish sauce
- 1 χούφτα μανιτάρια
Εκτέλεση
Κόβεις τα κρεμμυδάκια, το τζίντζερ, το λεμονόπρασσο, το τσίλι και το σκόρδο σε πολύ μικρά κομμάτια. Τα χτυπάς ελαφρά με ένα γουδοχέρι ίσα ίσα να απελευθερώσουν τα αρώματα τους και λίγο ζουμί. Απομακρύνεις τα φυλλαράκια του κόριανδρου από το κοτσάνι και τα φυλάς στην άκρη.
Σε μια μέτριου μεγέθους κατσαρόλα βάζεις το γάλα καρύδας, τα κοτσάνια από το κόριανδρο, το λεμονόπρασσο, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το τσίλι, τζίντζερ, τα φύλλα καφίρ και τη ζάχαρη καρύδας. Βράζεις σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
Σουρώνεις τη σούπα και πετάς τα κομματάκια που έβραζαν, και βάζεις το αρωματισμένο γάλα καρύδας σε μια άλλη κατσαρόλα. Προσθέτεις τα μανιτάρια, που έχεις ψιλοκόψει και τη fish sauce και βράζεις για άλλα 5 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό αν θέλεις να τη κάνεις πιο αραιή. Προσωπικά τη προτιμάω αρκετά κρεμώδη οπότε πρόσθεσα μόνο μισή κούπα νερό. Γαρνίρεις με τα φύλλα φρέσκου κόριανδρου.
Πηγή: The Saucha Life
Discussion about this post