Ρατσίστρια δεν είμαι, μακριά από εμάς τέτοια πράγματα. Όμως δεν θέλω να λέω ψέματα ότι αγαπώ τρελά τους Γερμανούς. Συγγνώμη!
Της Πέρσας Δράκου
Πέραν της ιστορίας τους που συνεχίζει ακόμα να πέφτει βαριά σα σιρόπι σφενδάμου στα pancakes μου, κι επειδή έχω ταξιδέψει στη Γερμανία, θερμούς εραστές δεν τους λες. Υπάρχει όμως κάτι γερμανικό που αγαπώ με τρέλα, ακόμα περισσότερο από τον εκλεκτό τους νομπελίστα, τον Τόμας Μαν. (Μα και μαγειρισσάρα και κουλτουριάρα, πια, αυτή η Πέρσα; Ναι, σκάστε από το κακό σας!)
Αυτό λοιπόν το γερμανικό κατιτίς που λατρεύω είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό τους, το Stollen. Τι είναι αυτό, θα μου πεις, κυρά παραδοσιακή που ήδη αρχίζεις να σηκώνεις φρύδι τύπου «σαν τον κουραμπιέ δεν έχει». Καλά, μάθε ότι ο κουραμπιές σημαίνει μπισκότο στα τούρκικα κι ότι οι Τούρκοι το τρώνε αυτό το γλυκό όλο το χρόνο, χωρίς όλους αυτούς τους τόνους ζάχαρης απάνω.
Το Stollen είναι μια γλυκιά ζύμη, σαν ψωμί, που παραγεμίζεται με σταφίδες, κεράσια και πάστα αμυγδάλου. Ακόμα, καρύδια, φρούτα του δάσους, ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, παραδοσιακά μπαχαρικά των Χριστουγέννων όπως κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο και μοσχοκάρυδο, ρούμι ή κονιάκ και, εννοείται, βούτυρο. Μμμμ…
Το πάω αυτό το γλυκό γιατί είναι εύκολο, πεντανόστιμο και πολύ ξεχωριστό. Το φτιάχνω συνήθως εκεί στα τέλη του Νοέμβρη, κάνοντας κάτι σαν… πρόβα νυφικού, γιατί εννοείται πως το ξαναφτιάχνω τα Χριστούγεννα. Το Νοέμβρη το τσακίζω μοναχή μου, τον Δεκέμβρη κάνω την καρδιά μου πέτρα και το μοιράζομαι.
Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που το έφτιαξα, πριν καμιά δεκαριά Χριστούγεννα. Ερωτευμένη η δικιά σου φουλ… Για δυο μέρες τρώγαμε με τον καλό μου Stollen και πίναμε νερό και κρασί. Κλεισμένοι στο ακατάστατο σπίτι μας, που ούτε καν είχαμε προλάβει να στολίσουμε. Τα πιο χριστουγεννιάτικα Χριστούγεννα της ζωής μου.
Φτιάξτε το κι εσείς, καλέ, να δείτε νοστιμιά που θα μυρίσει το σπίτι σας και τι καλά λόγια που θα σας πουν όλοι. Μη σας πω ότι μπορεί να σας φέρει και γούρι το γλυκάκι. Τι θα χρειαστείτε:
ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδας, τεμαχισμένο
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 αυγουλάκια μεγαλούτσικα
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά ή αλλιώς κρεμώδες τυρί
- Ξύσμα λεμονιού από ένα λεμονάκι
- 1 κ.γ. κάρδαμο
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 125 γρ. σταφίδες μαύρες
- 250 γρ. σταφίδες ξανθές
- 150 γρ. αμύγδαλα (εγώ τα θέλω χοντροκομμένα, να τα νιώθω στο στόμα)
- 100 γρ. πορτοκάλι γλασέ, κομμένο σε κυβάκια
- 1 γρ. κονιάκ (αν αγαπάτε εξωτικές φάσεις, τολμήστε και ρούμι!)
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Βήμα βήμα:
Χτυπάτε στο μίξερ με το φτερό, σε χαμηλή ταχύτητα, το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και τα αυγά. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος ή το κρεμώδες το τυράκι και όταν ενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνετε τα αρωματικά, τους ξηρούς καρπούς και το πορτοκάλι, το ρούμι και το αλεύρι, στο τέλος, μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνετε με το φτερό μέχρι να αποκτήσετε μια μαλακή, αφράτη ζύμη. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο.
Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο και πιέζετε κάθε κομμάτι με την παλάμη να ανοίξει σε στρογγυλό χοντρό φύλλο πάχους περίπου 2 εκατοστών. Διπλώνετε τον κάθε κύκλο στα δύο, αφήνοντας όμως το κάτω μέρος να εξέχει ελαφρώς περισσότερο. Μεταφέρετε τα δύο κομμάτια στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα, και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου μία ώρα. Μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο, τα αλείφετε με λίγο βούτυρο γάλακτος, τα πασπαλίζετε με κρυσταλλική ζάχαρη και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζετε και με άχνη.
Discussion about this post