Περισσότερα από 13.000 χρόνια μετά την εξαφάνισή του από την αμερικανική άγρια φύση, ο ανταρόλυκος επιστρέφει – ή, τουλάχιστον, κάτι πολύ κοντά σε αυτόν.
Στα τέλη του 2024 και τις αρχές του 2025, τρεις λύκοι –Romulus, Remus και Khaleesi– γεννήθηκαν μέσω μιας διαδικασίας που οι επιστήμονες αποκαλούν “επαναεμφάνιση είδους” (de-extinction), αξιοποιώντας τη γονιδιακή τροποποίηση, τη συνθετική βιολογία και λίγη δόση από ποπ κουλτούρα, σύμφωνα με τους New York Times.
Αυτά τα ζώα δεν είναι κλώνοι αρχαίων ανταρόλυκων. Είναι γονιδιακά τροποποιημένοι γκρίζοι λύκοι, των οποίων το DNA έχει προσαρμοστεί ώστε να αναπαράγει βασικά χαρακτηριστικά των προγόνων τους από την Εποχή των Παγετώνων. Πίσω από αυτή την καινοτομία βρίσκεται η Colossal Biosciences, μια startup από το Τέξας με δισεκατομμυριακή χρηματοδότηση και το όραμα να ξαναγράψει την ιστορία της εξαφάνισης.
Από την επιστημονική φαντασία… στην επιστημονική πραγματικότητα
Η ομάδα της Colossal ξεκίνησε με την απομόνωση DNA από δύο απολιθώματα: ένα δόντι 13.000 ετών από το Οχάιο και ένα οστό αυτιού 72.000 ετών από το Αϊντάχο. Αυτά τα δείγματα αποκάλυψαν γονιδιακούς δείκτες που διαφοροποιούσαν τους ανταρόλυκους από τους σύγχρονους λύκους: χαρακτηριστικά όπως μεγαλύτερο μέγεθος, ισχυρότερη μυϊκή δομή και παχιά, ανοιχτόχρωμη γούνα.
Χρησιμοποιώντας αυτό το γενετικό “σχέδιο”, οι επιστήμονες τροποποίησαν 20 γονίδια σε κύτταρα γκρίζων λύκων ώστε να αναπαράγουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Τα γονίδια δεν εισήχθησαν απευθείας από αρχαίο DNA – αντίθετα, τα τροποποιημένα κύτταρα εμφυτεύτηκαν σε ωάρια, δημιουργήθηκαν έμβρυα, και αυτά κυοφορήθηκαν από θηλυκά σκυλιά.
Το αποτέλεσμα; Ζωντανά ζώα με χαρακτηριστικά του ανταρόλυκου: μεγάλο σώμα, πλατύ κρανίο, ισχυρές γνάθοι και μοναδικό ουρλιαχτό – ένας ήχος που δεν είχε ακουστεί για χιλιάδες χρόνια.
Ζουν σαν λύκοι – όχι σαν σκύλοι
Οι Romulus και Remus, σε ηλικία έξι μηνών, ζυγίζουν ήδη πάνω από 36 κιλά – και αναμένεται να φτάσουν τα 68 κιλά. Δεν έχουν σχέση με τη συμπεριφορά των σκύλων: αποφεύγουν τον άνθρωπο, δεν εξημερώνονται, και τα άγρια ένστικτά τους είναι παρόντα, σύμφωνα με το TIME.
Ζουν σε ένα προστατευόμενο οικολογικό καταφύγιο 8.000 στρεμμάτων, σε απόρρητη τοποθεσία στις ΗΠΑ, υπό την επίβλεψη κτηνιάτρων και ειδικών στη συμπεριφορά των ζώων. Η διατροφή τους – ωμό κρέας και πλούσια τροφή για κουτάβια – μιμείται το μοντέλο επιβίωσης των προγόνων τους. Δεν εκπαιδεύονται για επιβίωση ή κυνήγι. Είναι θαύματα της επιστήμης, όχι ζώα που επιστρέφουν στην άγρια φύση.
Ένα ηθικό πείραμα σε εξέλιξη
Η Colossal δεν κρύβει τις προθέσεις της. Μαζί με τον ανταρόλυκο, εργάζεται για την ανάσταση του μαμούθ, του ντόντο και του θυλακίνου. Ο συνιδρυτής και CEO, Ben Lamm, δηλώνει: «Εφόσον είμαστε ο κορυφαίος θηρευτής του πλανήτη, γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία μας για καλό;»
Αλλά αυτή η άποψη δεν βρίσκει καθολική αποδοχή. Η ειδικός στους λύκους, Julie Meachen, προειδοποιεί ότι χωρίς το φυσικό τους περιβάλλον και τη δομή της αγέλης, αυτά τα ζώα δεν μπορούν να θεωρηθούν πραγματικοί ανταρόλυκοι.
«Αυτό που έχουμε είναι κάτι καινούργιο», λέει στο ABC News.
Και υπάρχουν και οι βιοηθικές ανησυχίες. Ο Robert Klitzman, καθηγητής βιοηθικής στο Columbia, προειδοποιεί για πιθανές ανωμαλίες, ψυχολογικό στρες και αποβολές: «Υπάρχει πολύς πόνος πίσω από τέτοιες διαδικασίες», δηλώνει στο TIME.
Όταν η διατήρηση της φύσης συναντά την καινοτομία
Η Colossal δεν περιορίζεται σε εξαφανισμένα είδη. Έχει ήδη κλωνοποιήσει τέσσερις κόκκινους λύκους, ένα από τα πιο απειλούμενα είδη παγκοσμίως, με λιγότερα από 20 άτομα στη φύση, κυρίως στη Βόρεια Καρολίνα. Το χαμηλό γενετικό απόθεμα απειλεί την επιβίωσή τους.
Το project “Ghost Wolf” επιχειρεί να επανεισάγει χαμένα γονίδια του κόκκινου λύκου μέσω υβριδίων από Τέξας και Λουιζιάνα, ενισχύοντας τη γενετική ανθεκτικότητα του πληθυσμού. Το ίδιο μοντέλο ίσως προσφέρει ελπίδα και σε άλλα απειλούμενα είδη, μέσω στοχευμένης γενετικής ενίσχυσης.
Όχι ακριβώς Jurassic Park – αλλά εξίσου τολμηρό
Οι Romulus, Remus και Khaleesi ίσως δεν περιπλανηθούν ποτέ ελεύθεροι, ούτε θα κυνηγήσουν μαμούθ, όπως οι πρόγονοί τους, αλλά αποτελούν ζωντανή απόδειξη ότι κάτι χαμένο μπορεί να “επανασχεδιαστεί”. Το αν πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο, παραμένει ένα ερώτημα στον αέρα.
Καθώς η Colossal προχωρά στα σχέδιά της να αναβιώσει το μαμούθ μέχρι το 2028, οι επιπτώσεις αγγίζουν όρια πέρα από την επιστημονική φαντασία. Ο ανταρόλυκος επέστρεψε. Το τι θα συμβεί μετά… παραμένει άγνωστο…