Η διακόσμηση, ο κατάλογος, το προσωπικό «ευθύνονται» για ένα από τα πιο καλοκουρδισμένα και όμορφα μαγαζιά της Αθήνας που δημιουργήθηκε με υλικά το μεράκι, τον σεβασμό και την αγάπη στο όμορφο και το νόστιμο. Τόσο απλά, τόσο Κουζουλούμ!
Βρίσκεται εδώ και μόλις δύο χρόνια στην όλο και περισσότερο δημοφιλή γειτονιά του Κεραμεικού, προσελκύοντας όμως κόσμο και από άλλες γωνιές της πόλης. Το Κουζουλούμ στεγάζεται σε ένα παλιό κτήριο, για την ανακαίνιση του οποίου χρειάστηκαν πολλά χέρια και πολύ ψυχή από τον ιδιοκτήτη του, τον Αντώνη Σιφναίο. Είναι ο άνθρωπος που έχει επιμεληθεί τα πάντα-τα πάντα, όμως- στην εικόνα του μαγαζιού, από τα φώτα, τα σκεύη, τη διαρρύθμιση των τραπεζιών… μέχρι και την τελευταία κορνίζα.
Σαν αστικό σαλόνι της δεκαετίας του 70, γεμάτο παστέλ αποχρώσεις και ζεστές γωνιές με βιβλία και έξυπνα διακοσμητικά, το ρετρό και, όμως, τόσο σύγχρονο στη διάθεσή του Κουζουλούμ σε καλεί να γίνεις κομμάτι του, να νιώσεις σαν στο σπίτι σου, καλώντας φίλους, κάνοντας δουλειά στο λάπτοπ σου, μελετώντας, απολαμβάνοντας το πέρασμα της ημέρας σε βράδυ και περνώντας από τον καφέ στο κρασί ή στο φίνο τους ρακόμελο, φτιαγμένο από κρητική ρακή και θυμαρίσιο μέλι, ακριβώς με τον τρόπο που το παρασκεύαζε ο παππούς μου στα Χανιά.
Άλλωστε, δεν πρόκειται να πεινάσεις στο Κουζουλούμ! Οι εκλεκτές γλυκές δημιουργίες του Χρήστου Βέργαδου (αχ, αυτό το πειραγμένο μωσαϊκό και το εξαιρετικό lemon pie, αχ!), αλλά και οι αλμυρές επιλογές που στέκονται άνετα ως πρωινό ή brunch συνοδεύουν με τον ιδανικό τρόπο τον καφέ και τα ροφήματα.
Αλλά… ας σταθούμε λίγο στον καφέ. Δύο χαρμάνια διατίθενται. Σε απλή γλώσσα-αν και ο δεινός , latte art speciality barista του Κουζουλούμ, o Χρήστος Χρόνης, υπήρξε περισσότερο από κατατοπιστικός- το ένα είναι «δυνατό» και πιο βαρύ, ενώ το άλλο είναι πιο γλυκόπιοτο, ικανό να κάνει αυτούς που δεν φαντάζονται τον καφέ τους χωρίς ζάχαρη να τον φανταστούν και να τους αρέσει κιόλας!
Συνόδευσα το δικό μου καπουτσίνο με ένα φρεσκοφουρνιστό muffin με σοκολάτα κι έπιασα όμορφη συζήτηση με τον ιδιοκτήτη Αντώνη. Η ιδέα του ονόματος «Κουζουλούμ» του ανήκει και δεν έχει καμία σχέση με την Κρήτη. Το αντίθετο, μάλιστα. Βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη όταν είχε τη συγκεκριμένη έμπνευση, προσπαθώντας να κάνει αναγραμματισμό της λέξης «λουκουμάς». Και πόσο ταιριάζει η λέξη Κουζουλούμ με το γλυκό, μαλλιαρό προβατάκι-έκπληξη του γραφίστα που συνεργάστηκε με το μαγαζί και σύμβολο ,ίσως, της ζεστασιάς και της θαλπωρής που αποπνέει ο χώρος. Η υπεύθυνη του καταστήματος, η πολυμήχανη Κατερίνα, αυτός ο άνθρωπος που ολημερίς καταθέτει μεράκι και ψυχή από όλα τα πόστα, με ενημερώνει ότι στα τούρκικα κουζουλούμ σημαίνει πρόβατο! Πελάτες τής το είπαν μια μέρα…
Ή μήπως καλύτερα να πούμε επισκέπτες; Σε χώρους σαν αυτόν, η λέξη «επισκέπτης» ταιριάζει καλύτερα. Ιδίως, τώρα, την περίοδο των γιορτών η καλοφροντισμένη μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας διακόσμηση στήνει παραμυθένια ατμόσφαιρα, γνήσια εορταστική, ό, τι πρέπει για να σου φτιάξει τη διάθεση και να σε κάνει από επισκέπτη… θαμώνα.
Διαχρονική προτεραιότητα του Κουζουλούμ είναι η υψηλή ποιότητα στα πάντα-ακόμα και στο λουκούμι που συνοδεύει, παραδοσιακά, τον ελληνικό καφέ. Αρκετά έγραψα, όμως, έτσι δεν είναι; Φεύγω, πάω αμέσως Κουζουλούμ, γιατί μόλις συνειδητοποίησα ότι δεν δοκίμασα ακόμα τα μελομακάρονα του Βέργαδου και είναι πολύ κρίμα!
Κουζουλούμ
| Πλαταιών 37, Κεραμεικός
| Τηλ. 210-3451245
Discussion about this post