Όταν ταξιδεύεις σε κιτρινισμένα αποκόμματα άλλων εποχών, συνειδητοποιείς όχι μόνο την αίσθηση και τα προβλήματα του τότε, αλλά και ότι ορισμένα προβλήματα είναι… διαχρονικά! Αποκόμματα εφημερίδων με άρθρα γνώμης και ρεπορτάζ που αποτυπώνουν τη γειτονιά, τις λεπτές αποχρώσεις της καθημερινότητας, αυτά τα μικρά ψήγματα ζωής που δίνουν την εικόνα μιας περιοχής γεμάτης… ψυχή.
Αποκόμματα από το αρχείο του Θανάση Βέμπου
—
1
Ελεύθερον Βήμα, 29/8/1931 & Αθηναϊκά Νέα, 20/5/1936.
Από το 1931 ήταν φανερή η αξία του Πεδίου του Άρεως στην αστική Αθήνα και… ολοφάνερη η αδυναμία των αρχών να το εκμεταλλευτούν υπέρ των κατοίκων. Το 1936, όταν το Πεδίον του Άρεως άρχισε να φτιάχνεται, στα Αθηναϊκά Νέα, ο Δ. Ψαθάς, με ιδιαίτερο χιούμορ, υποστηρίζει ότι μόλις φυτεύτηκε το Πεδίον του Άρεως άρχισε να φαίνεται πάλι η Ακρόπολη που κρυβόταν από το νέφος!
2
Έθνος, 7/9/1938
Τα τραπεζοκαθίσματα φαίνεται πως από παλιά «έκλεβαν» λίγο από τον δημόσιο χώρο! Οι κάτοικοι όμως δεν έμεναν με σταυρωμένα τα χέρια!
3
Εθνικός Κήρυξ, 27/7/1955
Μια καταγραφή της μεταμόρφωσης της Πατησίων από άλλοτε εξοχικό δρόμο, σε εμπορικό κέντρο με εκλεπτυσμένα καταστήματα! Η περιγραφή είναι το κάτι άλλο. Λεπτομέρειες και καταγραφές που αναδεικνύουν την ποικιλία των επιλογών. Fun Fact: Οι πολλές «βενζιναντλίες». Διορθώστε με, αλλά δεν μου ’ρχεται στο μυαλό κανένα βενζινάδικο από την πλατεία Αμερικής μέχρι την Αλεξάνδρας!
4
Ανεξάρτητος Τύπος 9/7/1958 και Νέα Πολιτεία 18/1/1969
Το 1958, με πύρινο λόγο ο συντάκτης του άρθρου καταδικάζει τη σκέψη να θυσιαστεί το σπίτι του «μπουρλοτιέρη» για χάρη των τερατωδών πολυκατοικιών. Όταν τελικά γκρεμίστηκε το 1969, μετά από κάποια χρόνια, με ηπιότερο τρόπο και στηριγμένος σε ιστορικά επιχειρήματα, ο συντάκτης κρίνει την επιλογή των αρχών να μην το μετατρέψουν σε μουσείο.
5
Εθνικός Κήρυξ, 23/1/1962
Πάντα η λαγνεία και το πάθος κρύβονταν στην Κυψέλη!
6
Εθνικός Κήρυξ, 15/3/1964
Η «Διχασμένη Προσωπικότητα» δεν αναφέρεται στις δύο μεριές, αλλά στις δύο διαφορετικές εικόνες του δρόμου: άλλη το πρωί, άλλη το βράδυ. Το πρωί η συνοικία, το βράδυ… η αλητεία! Αξίζει να σημειωθεί η αργκό που ο συντάκτης την πρωτάκουσε στα παγκάκια της Φωκίωνος.
7
Καθημερινή, 26/11/1964
Λόγω έλλειψης φωτισμού στην πλατεία Αγίου Γεωργίου οδηγεί σε… αταξία και ανηθικότητα. Ήδη ηχεί στ’ αυτιά μας η φράση: «Κάνουν σεξ στις πιλοτές!»
8
Απογευματινή, 12/4/1983
Η Κυψέλη είναι πονόψυχη, φήμες θέλουν το γαϊδουράκι να μην ήθελε να φύγει.
9
Απογευματινή, 3/2/90
Μέχρι και οι υπόνομοι της Κυψέλης είναι «πυκνοκατοικημένοι». Το ‘90 βρέθηκαν πινακίδες, ταυτότητα, βλήμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν κι άλλα, αλλά δεν τα λέμε. Κλειδιά, μαμαδίστικα τάπερ, κροκόδειλοι. Αυτά έφταιγαν. Όχι η αδιαφορία του Δήμου για τον καθαρισμό των υπονόμων, ώστε να μην πλημμυρίζουν (δηλαδή, αλήθεια, για να βρεθεί το βλήμα το ‘90, σημαίνει ότι δεν είχε καθαριστεί από το ‘40;!).