Με κατάπληξη πολλοί είδαν πως η ταινία “Ευτυχία” ξεπέρασε σε τηλεθέαση τους τελικούς των 2 “κορυφαίων” σαβουροπαίχνιδων, του Μεγάλου Αδελφού και του Μπάτσελορ.
Η έκπληξη έρχεται σαν αποτέλεσμα της εκτίμησης πως ο κόσμος είναι ηλίθιος, κρετίνος ή και με πιο σοβαρό τρόπο, πως προτιμά αυτά τα παιχνίδια για να χαλαρώσει, να ξεφύγει κλπ. Έτσι στην τηλεόραση-όπως και σε πολλές άλλες πλευρές της ζωής μας- έχει εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης για το τι προβάλλουμε, τι παράγουμε κλπ. Προμετωπίδα είναι το “Τι θέλει ο κόσμος”. Και από εκεί εκατοντάδες αναλύσεις, κριτικές για το επίπεδο του Έλληνα, για το τι κόσμος είμαστε κλπ. Η Ευτυχία τα σμπαράλιασε όλα όμως…
Στην πραγματικότητα τα κανάλια-και ό,τι κρύβεται πίσω από αυτά- αντιμετωπίζουν τον κόσμο σαν ηλίθιο και οι επιλογές τους θέλουν να τον κάνουν τέτοιον. Και να τα τηλεπαιχνίδια, τα τούρκικα, τα πρωινάδικα και τα τηλεσκουπίδια.
Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα αίτημα για ποιοτική τηλεόραση, ενημέρωση, ψυχαγωγία, η οποία επιμελώς δεν λογαριάζεται από κανέναν κραταιό. Τα ποσοστά της “Ευτυχίας” απλά κατέδειξαν με εμφατικό τρόπο αυτήν την ανάγκη, που όμως δεν βολεύει κανέναν.
Η γελοιότητα φαίνεται ακόμα περισσότερο από την διαχείριση της επιτυχίας της “Ευτυχίας”. “Τσιρλίντερ” δημοσιογράφοι, sites με εκατομμύρια επισκέπτες άρχισαν να εκμεταλλεύονται την “είδηση”. Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, δέκα τραγούδια που ήταν δικά της, εξίμισι αντιδράσεις της και άλλες τέτοιες ξεπέτες δημοσιογραφικές.
Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας που πετιέται στα ξεκούδουνα, κρατάει μία μέρα και μετά αντικαθίσταται από τον επόμενο δεκάλογο. Δέκα τρόποι να κάνεις σεξ κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και να σε παίρνουν μάτι οι Καλικάντζαροι.
Γιατί όλα αυτά; Γιατί τέτοια θέλει ο κόσμος. Τέτοιος είναι, τέτοια του αξίζουν…
Ο κόσμος δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Την ώρα που καταναλώνει σκουπίδια το ξέρει… Μπορεί να αντιδράσει; Εάν περιμένει από τα κανάλια και τους ζογκλέρ δημοσιογράφους κάτι καλό, είναι γελασμένος… Ας κλείσει την τηλεόραση, ας βρει πιο σοβαρά κανάλια (στο youtube υπάρχουν καταπληκτικές συνεντεύξεις, συζητήσεις, διαλέξεις, ντοκιμαντέρ) που προσφέρουν ψυχαγωγία, μόρφωση και ανθρώπινες προσεγγίσεις!