Η Σαρακοστή κάνει την εμφάνισή της και ημερολογιακά και γαστρονομικά. Είτε ακολουθώντας το έθιμο, είτε προτιμώντας τις επιλογές της σαρακοστιανής κουζίνας, σε κάθε περίπτωση ο Μάρτιος προμηνύεται νηστίσιμος, φρέσκος, γευστικός και συνοδεύεται από τσίπουρο και ούζο. Η «Αυλή Μεζέ» ειδικεύεται και στα θαλασσινά και τα νηστίσιμα ορεκτικά και δημιουργεί το ειδικό μενού «Ψάρι Μεζέ».
Η μεγαλύτερη σε σημασία νηστεία της ορθόδοξης εκκλησίας, παλαιότερα διαρκούσε όντως 40 ημέρες. Αργότερα, προστέθηκε στη σαρακοστή και η μεγάλη εβδομάδα κι έτσι διαρκεί πλέον 48 ημέρες. Ξεκινάει, λοιπόν, την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το βράδυ του μεγάλου Σαββάτου, μετά την ανάσταση. Ανεξάρτητα από την πίστη του καθενός και από το κατά πόσο ακολουθεί το θρησκευτικό κομμάτι της σαρακοστής, η περίοδος αυτή είναι γεμάτη με έθιμα και νόστιμες επιλογές τραπεζιού που ελάχιστους αφήνουν ασυγκίνητους και αμέτοχους. Έτσι, η ιδανική εικόνα είναι ένα τραπέζι γεμάτο νηστίσιμες γευστικές συνταγές από αυτούς που ξέρουν τι σημαίνει καλό, σπιτικό μαγείρεμα. Όπως η «Αυλή Μεζέ».
Η παράδοση και η ιστορία της «Αυλής μεζέ» στην αυθεντική ελληνική κουζίνα, τις παραδοσιακές συνταγές και την ποιότητα των πρώτων υλών περνά πια και στο ψάρι, όπως και στις… μπουκιές που δεν περιλαμβάνουν κρέας. Ιδανική επιλογή και για τη Σακαροκοστή λοιπόν, η γεμάτη αυλή στην Αθήνα μυρίζει φάβα και γαρίδες, ταραμά και χταποδάκι, ντολμαδάκια και θράψαλο, χταπόδι και φάβα. Κάθε μπουκιά είναι και ένα ταξίδι στη γεύση και την ελληνική ύπαιθρο, αφού όλα τα προϊόντα είναι προσεκτικά διαλεγμένα και καλομαγειρεμένα με αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Ένα μενού που θα σε κάνει να χορτάσεις και να θυμηθείς σαρακοστιανά τραπέζια στο χωριό με όλη την οικογένεια. Τα αποστάγματα της «Αυλής» είναι εδώ συντροφεύσουν τα πιάτα μας. Τσίπουρο, ούζο, χύμα κρασία, μπίρα και όλα τα καλά απογειώνουν κάθε γευστική και παρεΐστικη στιγμή στην πιο οικεία και οικογενειακή αυλή της πόλης.
Συνταγές Σαρακοστής
Παραδοσιακή σκορδαλιά
1 κιλό σταρένιο ψωμί ξερό/ 1 κεφάλι σκόρδο / 1 φλιτζάνι του τσαγιού Ελαιόλαδο / ¼ του φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξίδι Χωριό / ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζουμί από χειροβότανα (αγριόχορτα) / Ελιές Καλαμών (προαιρετικά) / αλάτι
Μουσκεύουμε το ψωμί γύρω στη 1 με 1 ½ ώρα. Στη συνέχεια, το στύβουμε καλά, αφού βγάλουμε, όσο γίνεται, την κόρα. Σε ένα γουδί, κοπανίζουμε το σκόρδο ρίχνοντας ταυτόχρονα λίγο Λευκό Ξίδι, αλάτι και Ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε μέχρι το σκόρδο να γίνει χυλός. Προσθέτουμε το μισό ψωμί και το χτυπάμε συνεχώς μαζί με το χυλό από το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο ψωμί, Ελαιόλαδο και Λευκό Ξίδι. Βάζουμε το μίγμα σε ένα βαθύ μπολ και ρίχνουμε το ζουμί από τα χειροβότανα. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι. Γαρνίρουμε με ελιές Καλαμών και σερβίρουμε. Συνοδεύεται με τα βραστά χειροβότανα.
Παραδοσιακή φάβα
250 γρ φάβα / 750 ml νερό /1 κρεμμύδι κομμένο / 40 ml ελαιόλαδο ¼ κγ αλάτι / 1 πρέζα πιπέρι / κρεμμύδι για γαρνίρισμα / κάπαρη ή ελιές για γαρνίρισμα / ελαιόλαδο για γαρνίρισμα
Βάζω τη φάβα σε σουρωτήρι και την ξεπλένω καλά με άφθονο νερό. Τη βάζω στην κατσαρόλα μαζί με το νερό, σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Τότε μειώνω την ένταση σε χαμηλή και ξαφρίζω 2-3 φορές (βγάζω τον αφρό που δημιουργείτε στην επιφάνεια). Προσθέτω το κρεμμύδι και την αφήνω να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει το νερό, περίπου 40 λεπτά (αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνω με λίγο ζεστό νερό).
Ενδιάμεσα ανακατεύω απαλά, όχι συνέχεια όμως. Όταν είναι έτοιμη ρίχνω το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύω και το αφήνω να βράσει για 2 λεπτά ακόμη. Την πολτοποιώ. Την αποθηκεύω σε μπολ με μεμβράνη. Σερβίρω γαρνίροντας από πάνω με λίγο κρεμμύδι, κάπαρη ή ελιές και έξτρα ελαιόλαδο.
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
1 κιλό χταπόδι / 1 κούπα λευκό ξίδι/ 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι / 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα) / 4-5 φρέσκιες ντομάτες (ψιλοκομμένες) / 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο) / 3/4 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο soft με ελαιόλαδο/ 1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί / 1- 2 φύλλα δάφνης / αλάτι & πιπέρι
Βράζουμε το χταπόδι μέσα σε νερό (που να το σκεπάζει) με 1 κούπα ξίδι για να μαλακώσει. Το αφήνουμε να στραγγίσει. Αφαιρούμε τις μαύρες μεμβράνες από το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο soft με ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε και το χταπόδι και ανακατεύουμε για 3’- 4’. Αφού το σβήσουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες και λίγο νερό. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, το μαϊντανό και τη δάφνη και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις μαλακώσει το χταπόδι και εφόσον υπάρχει λίγο ζουμί στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το μακαρονάκι. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσουν τα ζυμαρικά. Σερβίρουμε σε μερίδες και πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό.
Ανθέων 37-39, Αθήνα
| Τ.: 210 25 86 424
| fb: Ψάρι Μεζέ | ig: psari.meze